Borówka amerykańska to „kuzynka” czarnej jagody leśnej. Owoce jednej i drugiej rośliny są granatowe i mają delikatny smak. Ciasto z borówkami to najpopularniejsza forma wykorzystania jagód w kuchni. Borówka czarna oraz amerykańska używana jest do robienia różnego rodzaju deserów, np. kremów, tortów, ciasteczek czy babeczek. Jagody można też wykorzystać jako element dekoracyjny ciasta z owocami. Z borówek wychodzi smaczny farsz, np. do naleśników lub pierogów. Najpopularniejsze przetwory z borówki amerykańskiej i czarnej to konfitury i dżemy. Z jagód można też zrobić frużeliny, czyli owoce w żelu – idealne do przełożenia biszkoptu, racuchów czy płatków śniadaniowych. Nalewka z borówki amerykańskiej powstaje na bazie wódki lub spirytusu i cukru. Z borówek można zrobić też koktajl z jagodami, np. z dodatkiem innych owoców i jogurtu naturalnego lub mleka.

Amerykańska borówka a jagoda leśna

Borówka amerykańska (inaczej wysoka) to roślina, która wydaje bardzo smaczne i zdrowe owoce. Przypominają one wyglądem i smakiem czarną leśną jagodę (borówkę czarną), ale są od niej większe. Borówki amerykańskie dojrzewają od początku lipca do końca września. Owoce są duże, mięsiste, o ciemnoniebieskiej skórce, pokrytej lekkim nalotem. Leśne jagody rosną w lasach od czerwca do września. Owoce czarnej borówki są odrobinę słodsze, od amerykańskiej, mniejsze i ciemniejszego koloru. Mają ciemne wnętrze, które brudzi język na fioletowo. Środek borówki wysokiej jest jasny i nie farbuje.

Borówka brusznica (borówka czerwona)

Kolejną odmianą borówki jest borówka brusznica, nazywana też czerwoną. Jej owoce kwitną od maja do lipca. Mają one lekko gorzki i trochę kwaskowaty smak, dlatego nie nadają się do jedzenia na świeżo, ale doskonale sprawdzają się jako pikle i mrożonki. Najczęściej robione przetwory z borówki brusznicy to: dżemy i konfitury, które są dobrym dodatkiem do mięsa (w szczególności pieczonego) oraz pasztetów.  

Kotleciki ryżowe z kapustą i borówkami, błyszczący sos z borówek, ciasto z borówkami - spróbujcie te i wiele innych smakołyków polecanych przez naszych użytkowników!

Zdjęcie: Fotolia
Placek z borówkami

Placek z borówkami

Bogate w antyoksydanty i witaminy borówki amerykańskie są dostępne w sklepach przez cały rok i nadają się do mrożenia. Wśród placków z borówkami warto wyróżnić ciasta ucierane, z galaretką, z budyniem, z kruszonką, ciasta kruche, bez pieczenia lub wegańskie (bez jajek). Po zmiksowaniu owoce nadadzą warstwie placka głęboką, fioletową barwę. W całości doskonale sprawdzą się jako jedyna dekoracja ciasta, efektownie prezentująca się zwłaszcza na tle białego kremu, masy lub bitej śmietany.

Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej

Warto robić przetwory z borówki amerykańskiej na zimę, ponieważ te pyszne owoce zawierają dużo witaminy C. Dżem z borówki ma przepiękny, ciemnoniebieski kolor, dlatego jest doskonałym dodatkiem do biszkoptów, serników i tortów. Jest pysznym smarowidłem do pieczywa oraz farszem do naleśników. Borówki są bardzo słodkie, dlatego nie ma potrzeby dosładzania przygotowanego z nich dżemu. Zamiast cukru żelującego najlepiej dodać sok z cytryny. Dżem z borówki amerykańskiej i jabłek to znakomity dodatek do szarlotki.

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami to smaczne danie na słodko, które można podawać ze śmietaną, jogurtem, masłem, tartą bułką lub cukrem. Do przygotowania pierogów można wykorzystać jagody leśne, czyli borówki czarne, lub borówki amerykańskie. Po umyciu owoców dodaje się do nich cukier, cynamon. Na wycięte z ciasta kółka nakłada się łyżeczkę borówek i zlepia jego brzegi. Pierogi z borówkami wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje około 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Do wody można wlać łyżkę oleju, wtedy ciasto nie będzie się sklejać.

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami amerykańskimi to smaczny i lekki deser z owocami. Nadzieniem na kruche ciasto może być np. budyń, czekolada, beza lub owoce – maliny, truskawki lub limonki. Tarta z borówkami i białą czekoladą to wyjątkowe połączenie słodkich smaków. Czekoladę roztapia się w rondlu, dodaje ser mascarpone i całość wylewa na kruche ciasto. Na wierzch masy układa się amerykańskie borówki. Owoce można ze sobą dowolnie mieszać i do borówek dodać np. maliny lub truskawki.

Znaleźliśmy 89 przepisów w kategorii Borówki

Ryżowe biskwity

Ryżowe biskwity

mysza75 mysza75

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto borowinowe

Ciasto borowinowe

Kniejson Kniejson
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: