Brokuły

brokuły

Przepisy na dania i sałatki z brokułami

Najlepsze pomysły na brokuły

Brokuł zwany również zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową to warzywo, które powinno często gościć na naszych stołach. Bogate między innymi w witaminę C, fosfor i żelazo brokuły mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Można je jeść zarówno surowe, jak i gotowane. Co ważne, nie trzeba się zbytnio trudzić, by je zdobyć. Dostępne są przez cały rok, jak nie w postaci świeżej to w mrożonej.

W sezonie na brokuły, najlepiej wybierać te, które mają intensywnie zielony kolor i pozbawione są przebarwień. Wówczas zyskujemy gwarancję smaku i świeżości.

Brokuły znajdują wiele zastosowań w świecie kulinarnym. Zielone różyczki brokuła idealnie pasują do sałatek i makaronów. Z brokułów powstaje bardzo zdrowa zupa brokułowa lub delikatny, aksamitny krem. Do sałatki z brokułem śmiało można dodać mięso, jajka lub inne warzywa. Jeśli zaś chcemy cieszyć się smakiem samego brokuła można go zapiec pod beszamelem bądź podać w sosie śmietanowym. Doskonałym dodatkiem do brokuła jest czosnek.

Brokuł to sprzymierzeniec osób dbających o linię. Jest pyszny, a przy tym mało kaloryczny. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Tym bardziej, że pozwala wyczarować wiele znakomitych potraw, które podbiją nie jedno podniebienie.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisami na smaczne dania, lekkie sałatki, aromatyczne zupy i sycące zapiekanki z brokułami!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (518): kategoria: Brokuły    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane