Brokuły
brokuły

Przepisy na dania i sałatki z brokułami

Najlepsze pomysły na brokuły

Brokuł zwany również zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową to warzywo, które powinno często gościć na naszych stołach. Bogate między innymi w witaminę C, fosfor i żelazo brokuły mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Można je jeść zarówno surowe, jak i gotowane. Co ważne, nie trzeba się zbytnio trudzić, by je zdobyć. Dostępne są przez cały rok, jak nie w postaci świeżej to w mrożonej.

W sezonie na brokuły, najlepiej wybierać te, które mają intensywnie zielony kolor i pozbawione są przebarwień. Wówczas zyskujemy gwarancję smaku i świeżości.

Brokuły znajdują wiele zastosowań w świecie kulinarnym. Zielone różyczki brokuła idealnie pasują do sałatek i makaronów. Z brokułów powstaje bardzo zdrowa zupa brokułowa lub delikatny, aksamitny krem. Do sałatki z brokułem śmiało można dodać mięso, jajka lub inne warzywa. Jeśli zaś chcemy cieszyć się smakiem samego brokuła można go zapiec pod beszamelem bądź podać w sosie śmietanowym. Doskonałym dodatkiem do brokuła jest czosnek.

Brokuł to sprzymierzeniec osób dbających o linię. Jest pyszny, a przy tym mało kaloryczny. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Tym bardziej, że pozwala wyczarować wiele znakomitych potraw, które podbiją nie jedno podniebienie.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisami na smaczne dania, lekkie sałatki, aromatyczne zupy i sycące zapiekanki z brokułami!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (513): kategoria: Brokuły    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane