Brokuły

brokuły

Przepisy na dania i sałatki z brokułami

Najlepsze pomysły na brokuły

Brokuł zwany również zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową to warzywo, które powinno często gościć na naszych stołach. Bogate między innymi w witaminę C, fosfor i żelazo brokuły mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Można je jeść zarówno surowe, jak i gotowane. Co ważne, nie trzeba się zbytnio trudzić, by je zdobyć. Dostępne są przez cały rok, jak nie w postaci świeżej to w mrożonej.

W sezonie na brokuły, najlepiej wybierać te, które mają intensywnie zielony kolor i pozbawione są przebarwień. Wówczas zyskujemy gwarancję smaku i świeżości.

Brokuły znajdują wiele zastosowań w świecie kulinarnym. Zielone różyczki brokuła idealnie pasują do sałatek i makaronów. Z brokułów powstaje bardzo zdrowa zupa brokułowa lub delikatny, aksamitny krem. Do sałatki z brokułem śmiało można dodać mięso, jajka lub inne warzywa. Jeśli zaś chcemy cieszyć się smakiem samego brokuła można go zapiec pod beszamelem bądź podać w sosie śmietanowym. Doskonałym dodatkiem do brokuła jest czosnek.

Brokuł to sprzymierzeniec osób dbających o linię. Jest pyszny, a przy tym mało kaloryczny. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Tym bardziej, że pozwala wyczarować wiele znakomitych potraw, które podbiją nie jedno podniebienie.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisami na smaczne dania, lekkie sałatki, aromatyczne zupy i sycące zapiekanki z brokułami!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (518): kategoria: Brokuły    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane