Brokuł, nazywany także zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową, to warzywo, które powinno często gościć na naszych stołach. Jest bogaty w witaminę C, fosfor i żelazo. Można jeść go zarówno na surowo, jak i ugotowanego. Jest łatwo dostępny przez cały rok – czy to w postaci świeżej, jak i mrożonej.

W sezonie na brokuły, najlepiej wybierać te, które mają intensywnie zielony kolor i pozbawione są przebarwień. Wówczas zyskujemy gwarancję smaku i świeżości.

Brokuły znajdują wiele zastosowań w świecie kulinarnym. Zielone różyczki idealnie pasują do sałatek i makaronów. Z brokułów powstaje bardzo zdrowa zupa brokułowa lub delikatny, aksamitny krem. Do sałatki z brokułem śmiało można dodać mięso, jajka lub inne warzywa. Doskonałym dodatkiem do brokuła jest czosnek. Jeśli zaś chcemy cieszyć się smakiem samego brokuła można go zapiec pod beszamelem lub podać z sosem śmietanowym.

Brokuł to sprzymierzeniec osób dbających o linię. To jedno z najbardziej dietetycznych warzyw. W 100 g ugotowanego brokuła można znaleźć jedynie 27 kcal! Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Tym bardziej, że pozwala wyczarować wiele znakomitych potraw, które podbiją nie jedno podniebienie.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisami na smaczne dania, lekkie sałatki, aromatyczne zupy i zapiekanki z brokułami!

Znaleźliśmy 687 przepisów w kategorii Brokuł

Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: