Brukselka

brukselka

Przepisy na dania z brukselką

Brukselka jest warzywem, wywodzącym się z Belgii. Roślina ta jest tam bardzo popularna i często spożywana. Tak dużą popularność wśród mieszkańców Belgii zawdzięcza przede wszystkim zdrowotnym właściwościom.

Zawiera bowiem witaminy: B1, B2, B6, C, E, K, sód, fosfor, potas, mangan, cynk i magnez. W naszym kraju brukselka, jest coraz częściej spożywana. Zjawia się na naszych stołach pod postacią sałatek, zapiekanek i potraw duszonych.

Z tych miniaturowych kapustek można przyrządzić danie samodzielne lub dodatek do potrawy. Bardzo smacznym dodatkiem jest smażona brukselka z masłem, doskonale komponuje się z makaronem, ziemniakami i chrupiącym boczkiem.

Delektować powinniśmy się także pyszną zapiekanką z brukselkami. Danie to doskonale sprawdza się na obiad lub kolację. Nielubiane przez dzieci brukselki, najlepiej przemycać w zupach - mają wtedy łagodniejszy smak i aromat.

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami przygotować możemy na specjalne okazje - są pyszne i zdrowe! A Wy jakie macie kulinarne pomysły na wartościowe dania z brukselką?

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (159): kategoria: Brukselka    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu
1 2 3 4 5 6 7 8

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane