Brukselka

brukselka

Przepisy na dania z brukselką

Brukselka jest warzywem, wywodzącym się z Belgii. Roślina ta jest tam bardzo popularna i często spożywana. Tak dużą popularność wśród mieszkańców Belgii zawdzięcza przede wszystkim zdrowotnym właściwościom.

Zawiera bowiem witaminy: B1, B2, B6, C, E, K, sód, fosfor, potas, mangan, cynk i magnez. W naszym kraju brukselka, jest coraz częściej spożywana. Zjawia się na naszych stołach pod postacią sałatek, zapiekanek i potraw duszonych.

Z tych miniaturowych kapustek można przyrządzić danie samodzielne lub dodatek do potrawy. Bardzo smacznym dodatkiem jest smażona brukselka z masłem, doskonale komponuje się z makaronem, ziemniakami i chrupiącym boczkiem.

Delektować powinniśmy się także pyszną zapiekanką z brukselkami. Danie to doskonale sprawdza się na obiad lub kolację. Nielubiane przez dzieci brukselki, najlepiej przemycać w zupach - mają wtedy łagodniejszy smak i aromat.

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami przygotować możemy na specjalne okazje - są pyszne i zdrowe! A Wy jakie macie kulinarne pomysły na wartościowe dania z brukselką?

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (159): kategoria: Brukselka    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu
1 2 3 4 5 6 7 8

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane