Brukselka jest warzywem, wywodzącym się z Belgii. Roślina ta jest tam bardzo popularna i często spożywana. Tak dużą popularność wśród mieszkańców Belgii zawdzięcza przede wszystkim zdrowotnym właściwościom. Zawiera bowiem witaminy: B1, B2, B6, C, E, K, sód, fosfor, potas, mangan, cynk i magnez. W naszym kraju brukselka, jest coraz częściej spożywana. Zjawia się na naszych stołach pod postacią sałatek, zapiekanek i potraw duszonych.

Z tych miniaturowych kapustek można przyrządzić danie samodzielne lub dodatek do potrawy. Bardzo smacznym dodatkiem jest smażona brukselka z masłem, doskonale komponuje się z makaronem, ziemniakami i chrupiącym boczkiem.

Delektować powinniśmy się także pyszną zapiekanką z brukselkami. Danie to doskonale sprawdza się na obiad lub kolację. Nielubiane przez dzieci brukselki, najlepiej przemycać w zupach - mają wtedy łagodniejszy smak i aromat.

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami przygotować możemy na specjalne okazje - są pyszne i zdrowe! A Wy jakie macie kulinarne pomysły na wartościowe dania z brukselką?

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 162 przepisów w kategorii Brukselka

Pieczona brukselka

Pieczona brukselka

Mniam1 Mniam1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makaron z brukselką

Makaron z brukselką

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta z brukselką

Tarta z brukselką

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: