Bruschetta to rodzaj przekąski na zimno, pochodzącej z Włoch. Włoskie przystawki składają się przede wszystkim ze świeżego pieczywa, posmarowanego oliwą z oliwek i roztartym czosnkiem. Przekąskę można zrobić na wiele różnych sposobów, jednak najbardziej popularnym z nich jest bruschetta z łososiem i pomidorami oraz dodatkiem świeżej bazylii. Zimne przekąski można zrobić z bagietki, bułki lub chleba jasnego albo razowego. Bruschetta to idealna przystawka, którą można zaserwować gościom, np. w czasie oczekiwania na danie główne. Pieczywo zapieka się wcześniej w piekarniku, aby uzyskać chrupkość i złoty kolor, zachowując jednocześnie miękki środek.
 
Bruschetta z pomidorami i łososiem
Bruschetta z pomidorami i łososiem to dobry pomysł na zimną przekąskę na imprezę. Bagietkę lub pieczywo kroi się na małe kromki, nasącza oliwą z oliwek i naciera przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę oraz pestki i pokroić w drobną kostkę. Warzywa doprawia się oregano i drobno posiekanymi listkami bazylii. Pomidorową masę wykłada się na pieczywo i przykrywa kawałkami wędzonego łososia. Bruschettę z łososiem i pomidorami urozmaici się, dodając mozzarellę, oliwki (czarne lub zielone), kapary lub szpinak. Całość można posypać posiekanym koperkiem lub kilkoma listkami rukoli. 

Polecane przepisy do kategorii Bruschetta z łososiem

Znaleźliśmy 1 przepisów w kategorii Bruschetta z łososiem