Brzoskwinie to owoce pełne witamin. Są kolorowe, soczyste, pachnące a do tego zdrowe!  Ze względu na swoje właściwości zdrowotne i niską zawartość kalorii polecane są szczególnie osobą borykającym się z reumatyzmem i ze schorzeniami układu moczowego.

Są również idealne dla osób będących na diecie. Pyszne i słodkie brzoskwinie znalazły szerokie zastosowanie kulinarne, są składnikiem wielu potraw zarówno deserowych jak i wytrawnych.

Brzoskwinie w syropie świetnie nadają się, jako dodatek do mięs, a nawet ryb. Ten słodki owoc to doskonałe dopełnienie deserów na zimno, ciast czy tart.

Sałatka owocowa nie może obyć się bez tych jędrnych owoców, wystarczy dodać truskawki, banany i winogrona i zdrowy deser gotowy!

Brzoskwiniowe przetwory to najlepszy sposób na zamknięcie lata w słoiku! Zimą dżemy z brzoskwini to najlepszy dodatek do pieczonych mięs, naleśników, omletów, racuchów lub świeżego pieczywa.

A Wy, jakie macie pomysły kulinarne na wykorzystanie jędrnych brzoskwiń?

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Brzoskwinie

Znaleźliśmy 300 przepisów w kategorii Brzoskwinie