Budyń czekoladowy i waniliowy to najczęściej wybierane warianty tego popularnego deseru. Można przyrządzić także budyń śmietankowy, malinowy, truskawkowy, bananowy, kokosowy, czy budyń o smaku toffee. W sklepach dostępne są różnego rodzaju budynie w proszku, które wystarczy wymieszać z mlekiem i zagotować. Przygotowany samodzielnie budyń jest jednak zdrowszy, nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Jego główne składniki to mleko, masło, jaja i mąka ziemniaczana. Budyń domowej roboty to smaczny i zdrowy deser dla dzieci, nawet bardzo małych. Budyń dla niemowlaka można ugotować na mleku modyfikowanym. Weganie, osoby z nietolerancją laktozy i alergicy docenią budyń na mleku ryżowym, migdałowym lub kokosowym. Wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia hitem stał się budyń jaglany przygotowywany na bazie kaszy jaglanej. Osoby na diecie mogą wypróbować też budyń bez cukru i mleka, czyli budyń na wodzie. Dla miłośników kuchni eksperymentalnej wymyślono nawet budyń z pietruszki.

Znaleźliśmy 172 przepisów w kategorii Budyń

Budyń dietetyczny

Budyń dietetyczny

msewka msewka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Budyń waniliowy

Budyń waniliowy

primavera primavera

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: