Bułki pszenne najczęściej wypiekane są w wersji wytrawnej. Domowe bułki kajzerki sprawdzą się jako bułki do hamburgerów lub włoskiej bruschetty. Bułki domowe można wypiekać w podłużnej formie. Taka podłużna bułka z makiem lub obficie oprószona mąką bagietka będzie idealną bazą do serwowanych na gorąco kanapek z kurczakiem lub zapiekanek. Najsmaczniejsze domowe pieczywo to bułki na zakwasie pszennym. W diecie bezglutenowej bułka pszenna powinna być zastąpiona przez bułki bezglutenowe, przygotowane np. na bazie mąki ziemniaczanej i mąki gryczanej.
Kalafior z bułką tartą

Kalafior z bułką tartą

Kalafior w bułce tartej to niezwykle smaczna przystawka jak i dodatek do obiadu. Ugotowany wcześniej w wodzie lub na parze jest smażony z odrobiną oliwy lub masła. Do panierki możemy dodać sproszkowaną wędzoną paprykę oraz czosnek dla podkreślenia i wzmocnienia smaku. Tak przygotowany kalafior jest dość kaloryczny, dlatego trzeba go spożywać z umiarem.

Brukselka z bułką tartą

Brukselka z bułką tartą

Brukselka z bułką tartą stanowi bardzo dobry dodatek do różnorodnych dań. Można ją podać do tradycyjnego schabowego lub do pieczeni. Gdy chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak, do takiej brukselki dodajmy czosnek. Gotowana brukselka podsmażona na maśle i podlana bułką tartą to jeden z najsmaczniejszych przepisów na to warzywo. Niestety brukselka w bułce tartej zawiera o wiele więcej kalorii (około 129 kcal na 100g). Trzeba pamiętać o tym, że już sama bułka tarta jest bardzo kaloryczna, a dodatkowo pochłania tłuszcz.

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka z bułką tartą to jedno z najbardziej klasycznych dań z tego warzywa. Robi się je bardzo prosto – ugotowaną fasolkę (w wodzie lub na parze) należy wymieszać z podsmażoną na maśle bułką tartą. W innej wersji można fasolę poddusić w garnku a następnie dosypać bułkę tartą, tworząc jednocześnie gęsty sos. Niezależnie od sposobu przygotowania, jest to idealny dodatek do smażonego mięsa i gotowanych ziemniaków.

Bułki do hot dogów

Bułki do hot dogów

Puszysta bułka to połowa sukcesu, jeśli chodzi o domowe hot-dogi. Po co jednak sięgać po te ze sklepu, skoro można je upiec w domu! Prosto, szybko, smacznie! Ważne, aby zdecydować, jaki typ pieczywa nas interesuje. Inne są bowiem bułki do hot dogów amerykańskich i francuskich. Oba ciasta jednak robi się bardzo prosto a ich smak zachwyci każdego. Sprawdź przepisy na ciasto na hot dogi i upiecz bułki do tych przysmaków w domu!

Bułki drożdżowe

Bułki drożdżowe

Ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii w porównaniu z innymi wypiekami. Drożdżówka z kruszoną zawiera około 150 kalorii (w 40 g). Drożdże piekarskie na bułeczki dostępne są w wersji świeżej lub instant. 7 g drożdży instant odpowiada 25 g drożdży świeżych. Planując pieczenie bułeczek drożdżowych z dżemem, jagodami, jabłkami, bakaliami lub marmoladą, lepiej wybierać drożdże świeże, które dobrze spulchnią ciasto. Suszone drożdże instant nadają się do wypieków lekkich, zawierających niewielką ilość tłuszczu i około 5% cukru. Domowe bułki drożdżowe wybornie smakują z nadzieniem z budyniu lub z serem i posypane chrupiącą kruszonką lub posypką cukrowo-cynamonową. Warto też wypróbować przepis na bułki drożdżowe na słono. Wypełnione pieczarkami lub kapustą kiszoną, będą wyśmienitym dodatkiem do czerwonego barszczu lub zupy pieczarkowej.

Polecane przepisy do kategorii Bułki pszenne

Znaleźliśmy 54 przepisów w kategorii Bułki pszenne

Pszenne bułeczki

Pszenne bułeczki

Ania321 Ania321
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe bułeczki

Domowe bułeczki

Babeczka35 Babeczka35
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bułki pszenne

Bułki pszenne

renatka1 renatka1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bułeczki pieski

Bułeczki pieski

misia5 misia5
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: