Mąka żytnia, z której wypiekane są bułeczki, sprawia, że pieczywo żytnie jest ciemniejsze i ma zbitą konsystencję. To właśnie z niej wypiekane jest najzdrowsze i najbogatsze w smaku pieczywo pełnoziarniste i bułki razowe. Bułki z mąki żytniej można przygotować bez zakwasu. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki (mąkę, mleko, olej drożdże, sól i pieprz) do miski, energicznie wyrobić ciasto z maki żytniej i odstawić je do wyrośnięcia. Najsmaczniejsze ją jednak lekko kwaśne bułki na zakwasie. Domowy zakwas żytni jest gotowy, gdy ma gęstą konsystencję, a na jego powierzchni widać pęcherzyki powietrza. Bułki na zakwasie żytnim długo zachowują świeżość i nie kruszą się. Z mąki żytniej upieczemy nie tylko zdrowe pieczywo, ale też ciasteczka żytnie, ciasto i muffinki z mąki żytniej, które doskonale komponują się z jabłkami i bananami.

Polecane przepisy do kategorii Bułki żytnie

Znaleźliśmy 3 przepisów w kategorii Bułki żytnie