Mąka żytnia, z której wypiekane są bułeczki, sprawia, że pieczywo żytnie jest ciemniejsze i ma zbitą konsystencję. To właśnie z niej wypiekane jest najzdrowsze i najbogatsze w smaku pieczywo pełnoziarniste i bułki razowe. Bułki z mąki żytniej można przygotować bez zakwasu. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki (mąkę, mleko, olej drożdże, sól i pieprz) do miski, energicznie wyrobić ciasto z maki żytniej i odstawić je do wyrośnięcia. Najsmaczniejsze ją jednak lekko kwaśne bułki na zakwasie. Domowy zakwas żytni jest gotowy, gdy ma gęstą konsystencję, a na jego powierzchni widać pęcherzyki powietrza. Bułki na zakwasie żytnim długo zachowują świeżość i nie kruszą się. Z mąki żytniej upieczemy nie tylko zdrowe pieczywo, ale też ciasteczka żytnie, ciasto i muffinki z mąki żytniej, które doskonale komponują się z jabłkami i bananami.
Kalafior z bułką tartą

Kalafior z bułką tartą

Kalafior w bułce tartej to niezwykle smaczna przystawka jak i dodatek do obiadu. Ugotowany wcześniej w wodzie lub na parze jest smażony z odrobiną oliwy lub masła. Do panierki możemy dodać sproszkowaną wędzoną paprykę oraz czosnek dla podkreślenia i wzmocnienia smaku. Tak przygotowany kalafior jest dość kaloryczny, dlatego trzeba go spożywać z umiarem.

Brukselka z bułką tartą

Brukselka z bułką tartą

Brukselka z bułką tartą stanowi bardzo dobry dodatek do różnorodnych dań. Można ją podać do tradycyjnego schabowego lub do pieczeni. Gdy chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak, do takiej brukselki dodajmy czosnek. Gotowana brukselka podsmażona na maśle i podlana bułką tartą to jeden z najsmaczniejszych przepisów na to warzywo. Niestety brukselka w bułce tartej zawiera o wiele więcej kalorii (około 129 kcal na 100g). Trzeba pamiętać o tym, że już sama bułka tarta jest bardzo kaloryczna, a dodatkowo pochłania tłuszcz.

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka z bułką tartą to jedno z najbardziej klasycznych dań z tego warzywa. Robi się je bardzo prosto – ugotowaną fasolkę (w wodzie lub na parze) należy wymieszać z podsmażoną na maśle bułką tartą. W innej wersji można fasolę poddusić w garnku a następnie dosypać bułkę tartą, tworząc jednocześnie gęsty sos. Niezależnie od sposobu przygotowania, jest to idealny dodatek do smażonego mięsa i gotowanych ziemniaków.

Bułki do hot dogów

Bułki do hot dogów

Puszysta bułka to połowa sukcesu, jeśli chodzi o domowe hot-dogi. Po co jednak sięgać po te ze sklepu, skoro można je upiec w domu! Prosto, szybko, smacznie! Ważne, aby zdecydować, jaki typ pieczywa nas interesuje. Inne są bowiem bułki do hot dogów amerykańskich i francuskich. Oba ciasta jednak robi się bardzo prosto a ich smak zachwyci każdego. Sprawdź przepisy na ciasto na hot dogi i upiecz bułki do tych przysmaków w domu!

Bułki drożdżowe

Bułki drożdżowe

Ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii w porównaniu z innymi wypiekami. Drożdżówka z kruszoną zawiera około 150 kalorii (w 40 g). Drożdże piekarskie na bułeczki dostępne są w wersji świeżej lub instant. 7 g drożdży instant odpowiada 25 g drożdży świeżych. Planując pieczenie bułeczek drożdżowych z dżemem, jagodami, jabłkami, bakaliami lub marmoladą, lepiej wybierać drożdże świeże, które dobrze spulchnią ciasto. Suszone drożdże instant nadają się do wypieków lekkich, zawierających niewielką ilość tłuszczu i około 5% cukru. Domowe bułki drożdżowe wybornie smakują z nadzieniem z budyniu lub z serem i posypane chrupiącą kruszonką lub posypką cukrowo-cynamonową. Warto też wypróbować przepis na bułki drożdżowe na słono. Wypełnione pieczarkami lub kapustą kiszoną, będą wyśmienitym dodatkiem do czerwonego barszczu lub zupy pieczarkowej.

Polecane przepisy do kategorii Bułki żytnie

Znaleźliśmy 3 przepisów w kategorii Bułki żytnie