Buraki to intensywnie bordowe, bardzo aromatyczne warzywa, które zajmują ważne miejsce w kulinarnym świecie. Wykorzystywane są do zup, surówek czy nawet ciast i deserów. Buraki najczęściej są wykorzystywane do świątecznych potraw: barszczu z uszkami czy też śledzi pod pierzynką z buraczkami. Warzywa te świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Tarte buraczki to niezastąpiony dodatek do obiadu, zaś ćwikła z buraków wzbogaci nutką pikanterii każdą przekąskę. Podczas kulinarnych eksperymentów z burakami warto pokusić się o zrobienie rewelacyjnego carpaccio z buraków i oryginalnego ciasta z buraków.

Warzywa te można też wykorzystać do przygotowania znakomitego napoju. Jak wiadomo sok z buraków jest bardzo zdrowy i pomaga w leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych, m.in. nadciśnienia i chorób układu pokarmowego. Sprawdź przepisy na dania z buraków!
Krem z buraków

Krem z buraków

Choć najpopularniejszą zupą z buraków jest barszcz, warto zwrócić uwagę także na krem z tych warzyw. Zupa krem z buraków, świeżych lub pieczonych, to znakomita propozycja na obiad dla osób w każdym wieku. W sezonie letnim warto ją jednak zastąpić wersją na zimno, czyli chłodnikiem z buraków podawanym z jajkiem. To bez wątpienia dania, które zaspokoją głód nawet największego łasucha a przy okazji dostarczą sporej ilości wartości odżywczych.

Sałatka z buraków

Sałatka z buraków

Buraki to warzywo, które dość chętnie dodajemy do różnego rodzaju sałatek. W ten sposób można przygotować np. sałatkę śledziową z buraczkami, która świetnie się sprawdzi na świąteczny stół. Inną propozycją są buraczki na zimno, które warto wykorzystać jako dodatki do obiadu. Co ciekawe – taką sałatkę można zrobić nie tylko ugotowanych lub surowych warzyw, lecz także z pieczonych lub kiszonych buraków. Dzięki temu każda kompozycja będzie smakowała zupełnie inaczej!
 

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to nic innego jak pokrojone na cienkie plasterki warzywo. W formie surowej może być dodatkiem do obiadu. Ale nie tylko w ten sposób można je wykorzystać. Kiedy takie buraki upieczemy w piekarniku, otrzymamy dietetyczne chipsy, którym nie sposób się oprzeć. Takie pieczone buraki warto dodawać także jako posypkę do zup kremów czy zamiennik grzanek do świeżych sałatek. Dzięki nim odchudzisz każde danie a przy okazji stracisz zbędne kilogramy!
 

Buraczki na zimę

Buraczki na zimę

Buraczki na zimę to wbrew pozorom nie tylko ćwikła z chrzanem zamknięta w słoiku. Przetworów z tych warzyw jest o wiele więcej a każdy wart uwagi. Co zatem można z nich zrobić? Możliwości jest sporo: zakwas z buraków, idealny do domowego barszczu, kiszone buraki, które sprawdzą się do sałatek, czy też buraczki z papryką – pyszny dodatek do obiadu. Te i wiele innych pomysłów na przetwory są najlepszym dowodem na to, że warto przygotować buraki na zimę i zamknąć ich smak w słoikach!

Sok z buraków

Sok z buraków

Wspomaga walkę z nadciśnieniem, poprawia pracę układu pokarmowego i świetnie smakuje. Sok z buraka to napój, który warto sobie od czasu do czasu zaserwować. Można go pić samodzielnie lub dodawać do smoothie. Koktajl z buraka to świetny patent na zdrowe śniadanie. Warto wypróbować go w różnych wariantach, np. soku z kiszonych buraków. Oprócz soku, smoothie i koktajli, można również sięgnąć po pyszny syrop z buraka, który można dodawać do szeregu potraw. Dlatego już dziś skuś się na przygotowanie napojów z tego czerwonego warzywa!

Polecane przepisy do kategorii Buraki

Znaleźliśmy 694 przepisów w kategorii Buraki

Zakwas na barszcz

Zakwas na barszcz

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: