Warto sięgnąć po wegańskie kotlety z ciecierzycy lub z czerwonej fasoli. Równie pyszne są burgery z soczewicy z dodatkiem siemienia lnianego lub te przygotowane z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem. Najlepsza przyprawa do nich to curry. Godne polecenia są kotlety z buraków i kaszy jaglanej, do których przyrządzenia potrzebne są m.in. czerwona cebula, czosnek, sos sojowy i przyprawy.
Burgery z buraka

Burgery z buraka

Burgery z buraka zazwyczaj przyrządza się z dodatkiem kaszy jaglanej, gryczanej lub bulgur. Warto wypróbować także przepis na kotlety z buraków i fasoli, do których dodaje się czosnek, cebulę, natkę pietruszki, nasiona słonecznika, płatki owsiane i przyprawy. Burgery z buraków i kaszy gryczanej warto wzbogacić o płatki drożdżowe lub mielony len. Na obiad można podać kotlety z jaglanką, ziarnami sezamu i słonecznika. Potrawa będzie zdecydowanie bardziej sycąca po dodaniu soczewicy.

Kotlety wegetariańskie

Kotlety wegetariańskie

Kotlety wegetariańskie to alternatywa tego dania dla osób pozostających na diecie bezmięsnej.  Jednak każdy może przygotować je sobie na obiad jako zdrową i smaczną odmianę od tradycyjnie serwowanych dań. Kotlety jarskie pomogą nam również przemycić do diety naszych najmłodszych zdrowe składniki takie jak warzywa, kasze, czy jajka. Możemy przygotować kotlety z kalafiora, soczewicy, marchewki, czerwonej fasoli, tofu, czy na przykład z kaszy jaglanej.

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy to doskonałe danie wegetariańskie. Roślina strączkowa świetnie zastępuje mięso i jest bogata w białko, kwas foliowy oraz potas. Burgery z czerwonej soczewicy można przygotować z ziaren w puszcze. Należy przepłukać je wodą, a następnie wymieszać z utartą marchwią, drobno posiekaną cebulą oraz ulubionymi ziołami i przyprawami. Z mieszanki formuje się kotlety i smaży na patelni.

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Kalafior to jedno z uniwersalnych warzyw, które świetnie nadaje się do przygotowania kotletów. W połączeniu z kaszą jaglaną lub brokułami uzyskamy ciekawą potrawę wegetariańską, którą możemy zaserwować na obiad dla całej rodziny. Idealnym dodatkiem będą też ugotowane na twardo jajka, które świetnie komponują się z chrupiącą panierką z bułki tartej do kalafiorowych kotletów.

Kotlety z kabaczka

Kotlety z kabaczka

W sposób tani i szybki (maksymalnie 20 minut) można przygotować wegetariańskie kotlety z kabaczka. Kotleciki świetnie smakują posypane startym serem i można je podawać na zimno, jak i na ciepło. Składnikami potrzebnymi do przyrządzenia szybkich kotletów jest kabaczek, jaja, tarta bułka, przyprawa uniwersalna i olej do smażenia. Bardziej sycącą potrawą są kotlety z kabaczka, cielęciny, sera feta polane sosem pieczeniowym.

Burgery z ciecierzycy

Burgery z ciecierzycy

Burgery z ciecierzycy są ciekawą odmianą od zwykłych kotletów - z mięsem. Sycą na wiele godzin i dostarczają potasu, fosforu, wapnia, a także kwasu foliowego. Burgery z ciecierzycy są idealne dla wegan oraz osób, które się odchudzają. Kanapki najlepiej smakują z dodatkiem ogórka konserwowego, pomidora, cebuli, majonezu oraz ketchupu. W domu warto przygotować burgery z ciecierzycy z puszki.

Falafel

Falafel

Falafel to bardzo znana potrawa w krajach arabskich, obecnie przyrządzana jest na całym świecie. Smakuje ona wyśmienicie, dzięki dodatkowi rozmaitych, aromatycznych przypraw, tak często stosowanych w kuchniach arabskich. Możemy przyrządzić falafel z ciecierzycy lub z bobu, smażymy je na głębokim oleju lub pieczemy w piekarniku.

Polecane przepisy do kategorii Burgery wegetariańskie

Znaleźliśmy 152 przepisów w kategorii Burgery wegetariańskie

Burgery z groszku

Burgery z groszku

czarrna czarrna
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Burger wegański

Burger wegański

redakcja redakcja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: