Wegańskie burgery z soczewicy warto podać w pełnoziarnistej bułce i z ulubionymi sosami, na przykład koperkowo-jogurtowym, ketchupem, musztardą albo majonezem. Danie dobrze komponuje się również z frytkami, kulkami smażonego sera oraz brokułami w panierce. Kotlet z soczewicy przyrządza się z ugotowanych ziaren rośliny. Warto również wykorzystać soczewicę w puszcze, zieloną lub czerwoną. Miękkie ziarna należy połączyć z odrobiną oliwy, posiekanym czosnkiem, pokrojoną i podsmażoną cebulą, natką pietruszki, bułką tartą, a także surowym jajkiem. Całość miesza się i doprawia solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz zmieloną papryką wędzoną. Z masy należy wyrobić kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, a następnie usmażyć. Tak przygotowany produkt wkłada się do przekrojonej w poprzek bułki i dekoruje liśćmi szpinaku, paskami papryki oraz plastrami świeżego pomidora, ogórka i rzodkiewki. Kotleta można także zjeść samego albo z gotowanymi ziemniakami i surówką.
Jak przygotować burgery z soczewicy i kaszy jaglanej

Burgery z soczewicy i kaszy jaglanej są pożywne i nie rozpadają się. Wystarczy wymieszać ugotowaną soczewicę z miękką jaglanką i dodatkami. Uformowane kotlety smaży się na patelni bądź piecze w piekarniku lub na grillu. W przekrojoną w poprzek grahamkę wkłada się kolejno: liść sałaty, kotlet z soczewicy, wiórki sera tartego, posiekaną czerwoną cebulę, plastry pomidora i ogórka konserwowego oraz sos pomidorowy. 
Burgery z buraka

Burgery z buraka

Burgery z buraka zazwyczaj przyrządza się z dodatkiem kaszy jaglanej, gryczanej lub bulgur. Warto wypróbować także przepis na kotlety z buraków i fasoli, do których dodaje się czosnek, cebulę, natkę pietruszki, nasiona słonecznika, płatki owsiane i przyprawy. Burgery z buraków i kaszy gryczanej warto wzbogacić o płatki drożdżowe lub mielony len. Na obiad można podać kotlety z jaglanką, ziarnami sezamu i słonecznika. Potrawa będzie zdecydowanie bardziej sycąca po dodaniu soczewicy.

Burgery wegetariańskie

Burgery wegetariańskie

Burgery wegetariańskie najczęściej przygotowuje się na bazie kaszy jaglanej i warzyw strączkowych. Warto sięgnąć po wegańskie kotlety z ciecierzycy lub z czerwonej fasoli. Równie pyszne są burgery z soczewicy z dodatkiem siemienia lnianego lub te przygotowane z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem. Najlepsza przyprawa do nich to curry. Godne polecenia są kotlety z buraków i kaszy jaglanej, do których przyrządzenia potrzebne są m.in. czerwona cebula, czosnek, sos sojowy i przyprawy.

Burgery z ciecierzycy

Burgery z ciecierzycy

Burgery z ciecierzycy są ciekawą odmianą od zwykłych kotletów - z mięsem. Sycą na wiele godzin i dostarczają potasu, fosforu, wapnia, a także kwasu foliowego. Burgery z ciecierzycy są idealne dla wegan oraz osób, które się odchudzają. Kanapki najlepiej smakują z dodatkiem ogórka konserwowego, pomidora, cebuli, majonezu oraz ketchupu. W domu warto przygotować burgery z ciecierzycy z puszki.

Falafel

Falafel

Falafel to bardzo znana potrawa w krajach arabskich, obecnie przyrządzana jest na całym świecie. Smakuje ona wyśmienicie, dzięki dodatkowi rozmaitych, aromatycznych przypraw, tak często stosowanych w kuchniach arabskich. Możemy przyrządzić falafel z ciecierzycy lub z bobu, smażymy je na głębokim oleju lub pieczemy w piekarniku.

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Pasta z ugotowanej soczewicy, tahini, suszonych pomidorów i czosnku znakomicie smakuje z dodatkiem kminku i soku z cytryny. Całość warto urozmaicić kolendrą lub bazylią. Aromatyczna, gładka i kremowa pasta świetnie sprawdza się na śniadanie lub zdrową kolację. Podaje się ją na świeżym pieczywie lub w formie dipu do warzyw. Soczewica zawiera dużą ilość białka, więc jest świetnym zamiennikiem białka pochodzenia zwierzęcego.

Polecane przepisy do kategorii Burgery z soczewicy

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Burgery z soczewicy

Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy

Termar Termar

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: