Ciasto na calzone przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, soli, mleka oraz oliwy z oliwek. Potrawę podaje się np. z farszem z mięsa mielonego. Pyszne jest również calzone z kurczakiem lub ze szpinakiem. Nadzienie w wersji wegetariańskiej można przyrządzić z cebuli, pieczarek, czosnku, sera parmezanu, oliwek i doprawić oregano, solą oraz pieprzem. Do farszu dodaje się także oliwę lub olej, aby łatwiej połączyć składniki.
Ravioli

Ravioli

Pierożki ravioli to przysmak kuchni włoskiej. Ciasto makaronowe przygotowuje się z mąki, żółtek, oliwy i wody. Ravioli są nadziewane mięsem lub warzywami. Najpopularniejsze są pierożki z serem ricotta i szpinakiem oraz z grzybami. Ravioli przypominają kształtem polskie pierogi. Najbardziej znana jest sałatka z ravioli, pomidorami oraz szpinakiem. Pierożki można również zapiec z serem lub podać ze szparagami, z sosem pomidorowym albo śmietanowym.

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto to dobre, ale nie najczęściej wybierane połączenie. Popularne jest penne, czyli rurki oraz tagliatelle. Zastanawiając się nad tym, jaki makaron do pesto będzie najlepszy, pomyśl o gustach osób, które będą je jadły. Istotna jest też kompozycja estetyczna dania.

Do penne z pesto można dodać np. cukinię bądź bakłażana. Tagliatelle będzie smakowało wyśmienicie z bazyliowo-czosnkowym pesto. Wypróbuj połączenie tego makaronu z: pomidorkami cherry, bekonem oraz rukolą.

Penne z łososiem

Penne z łososiem

Nie tylko spaghetti i tagliatelle wyśmienicie smakują z dodatkiem ryby. Dobrze jest także sięgnąć po penne z łososiem, którego uzupełnieniem będzie delikatny sos śmietanowy. Jeśli korzystamy z wędzonej ryby, dobrze jest do makaronu dodać także szpinak. Wówczas danie nie będzie tak zdominowane przez łososia. Całość warto zaserwować ze startym parmezanem lub pokruszoną gorgonzolą.

Rigatoni

Rigatoni

Rigatoni to rodzaj makaronu podobny do penne i ziti. Ma charakterystyczną tubalną formę i prążki na zewnętrznej stronie rurki. Rigatoni podaje się przede wszystkim z czerwonym, mięsnym sosem oraz serem włoskim typu Romano lub mozzarella. Ponadto używa się go również do zapiekanek makaronowych. Dzięki swojej strukturze, rigatoni idealnie utrzymuje w środku farsze mięsne, warzywa, sery i sosy. Jest to popularny tym makarony w kuchniach basenu śródziemnomorskiego.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Tortellini

Tortellini

Tradycyjne, włoskie tortellini to makaronowe pierożki, które mogą mieć farsz mięsny (szynka, kurczak, mięso mielone) lub wegetariański (ser, szpinak, grzyby, warzywa). Makaronowe pierożki zapiec w piekarniku, usmażyć, dodać do zupy z suszonych grzybów lub kremu z cukinii. Posypane startym serem pierożki podaje się również z sosem bolońskim. Wybornie smakuje także sałatka z tortellini i warzywami (pomidorami, cebulą, selerem).

Znaleźliśmy 72 przepisów w kategorii Calzone

Calzone z salami

Calzone z salami

bogusia82 bogusia82
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Włoskie Calzone

Włoskie Calzone

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Warzywne calzone

Warzywne calzone

rzelkazag rzelkazag

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Warzywne calzone

Warzywne calzone

rzelkazag rzelkazag
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Calzone Ewki.

Calzone Ewki.

msewka msewka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: