Cannelloni to makaron rurki często nadziewany mięsem, bądź warzywami. Podawany jest w formie zapiekanki pod sosem pomidorowym i beszamelowym. Jest to makaron przyrządzany po włosku z dużą ilością świeżych ziół i przypraw. Dodatek żółtego sera nadaje mu kremowego smaku.
Cannelloni z kurczakiem

Cannelloni z kurczakiem

Cannelloni z kurczakiem to danie, które smakuje wyśmienicie. Kurczaka kroimy w małą kostkę i dusimy w towarzystwie warzyw. Nadziewamy farszem rurki makaronowe i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z sosem i startym żółtym serem. Możemy przygotować cannelloni z kurczakiem i pieczarkami lub szpinakiem.

Cannelloni wegetariańskie

Cannelloni wegetariańskie

Cannelloni wegetariańskie to dobry pomysł dla osób, które nie przepadają za mięsem. Możemy do jego przygotowania użyć wszelakich rodzajów warzyw oraz serów. Świetnie będzie smakować cannelloni z pieczarkami, czy cukinią zalane sosem beszamelowym, bądź pomidorowym.

Makarony

Makarony

Najpopularniejsze są makarony pszenne, produkowane z zawierającej dużo glutenu semoliny. Warto sięgnąć też po makarony razowe, gryczane, jaglane, amarantusowe, kukurydziane. Ciekawym rozwiązaniem są, popularne w krajach azjatyckich, makarony skrobiowe, które nie mają wyrazistego smaku, dzięki czemu silnie absorbują smak innych składników. Do tych makaronów należą, m.in.: makaron ryżowy, shirataki i sojowy. Dobrym pomysłem dla osób dbających o linię są makarony warzywne z cukinii lub marchewki.

Dania główne

Dania główne

Dania główne, czyli obiadowe, to najbardziej sycące posiłki w ciągu całego dnia. Tradycyjnie składają się z mięsa lub ryby oraz dodatków, takich jak: ziemniaki, ryż, kasza, kluski, makaron, sałatki, surówki oraz warzywa. Dania mięsne na gorąco najczęściej robi się z: piersi z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Pomysłem na szybki obiad są różnego rodzaje zapiekanki makaronowe z dodatkiem, np. sera, szpinaku, pieczarek, mięsa mielonego, szynki czy brokułów.

Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym

Miłośnikom włoskiej kuchni z pewnością zasmakuje cannelloni z mięsem mielonym. Przygotowuje się go ze specjalnego rodzaju makaronu, który przypomina grube rurki. Makaron nadziewany jest farszem z mielonego mięsa oraz sosu: pomidorowego lub beszamelowego. Potrawa posypywana jest tartym serem i zapiekana w piekarniku. Pyszną odmianą tego dania jest również cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami.

Farsze

Farsze

Uzupełnieniem rozmaitych potraw są farsze, czyli smaczne nadzienia przygotowywane najczęściej z mielonego mięsa i różnorodnych warzyw. Stosuje się je zarówno w kuchni tradycyjnej do przyrządzenia chrupiących krokietów z mięsem i pieczarkami, jak również w kuchni wegańskiej do nadziewania warzyw, najczęściej papryki lub cukinii. W roli efektownej potrawy sprawdzi się pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami bądź wątróbką drobiową.

Rigatoni

Rigatoni

Rigatoni to rodzaj makaronu podobny do penne i ziti. Ma charakterystyczną tubalną formę i prążki na zewnętrznej stronie rurki. Rigatoni podaje się przede wszystkim z czerwonym, mięsnym sosem oraz serem włoskim typu Romano lub mozzarella. Ponadto używa się go również do zapiekanek makaronowych. Dzięki swojej strukturze, rigatoni idealnie utrzymuje w środku farsze mięsne, warzywa, sery i sosy. Jest to popularny tym makarony w kuchniach basenu śródziemnomorskiego.

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem to pyszny pomysł na zdrowy i sycący obiad. Możemy uzupełniać danie według własnego uznania. Świetnie będzie smakować cannelloni ze szpinakiem i serem, np. fetą, czy ricottą.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym to najbardziej znane danie tego typu. Uzupełniamy je sosem pomidorowym, czy beszamelowym i zapiekamy z dużą zawartością żółtego sera. Możemy uzupełnić cannelloni z mięsem mielonym pieczarkami, cukinią, czy pokrojoną w kostkę papryką.

Znaleźliśmy 120 przepisów w kategorii Cannelloni