Chłodniki są doskonałą alternatywą zup w upalne dni. Te zimne zupy wzbogaca się o rozmaite składniki, np. ser feta, migdały, imbir, miętę czy chrupiące grzanki. Najbardziej popularną zimną zupą jest chłodnik litewski serwowany z jajkiem ugotowanym na twardo oraz chłodnik ogórkowy. Odmianą zupy chłodnik jest okroszka, czyli zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Przygotowuje się ją z żółtek jaj, musztardy, ogórków oraz pieczonej szynki lub cielęciny. Niezbędnym dodatkiem jest kwas chlebowy oraz zielenina. Okroszkę najczęściej podaje się ze śmietaną. Innym rodzajem chłodnika jest hiszpańska zupa przyrządzana bez gotowania, czyli gazpacho. Przygotowuje się ją z pomidorów, a obowiązującym dodatkiem jest oliwa. W dzisiejszym świecie kulinarnym do gazpacho często dodaje się owoce, wiśnie, truskawki, melona lub arbuza. Prawdziwym przysmakiem są również chłodniki owocowe z jagód, malin, wiśni oraz brzoskwini. 

Zdjęcie: Fotolia
Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy jest jednym z popularniejszych i najczęściej jedzonych zup-chłodników. W kuchni bułgarskiej chłodnik z ogórków znany jest pod nazwą tarator. Przygotowuje się go z jogurtu naturalnego, zsiadłego mleka i tartego ogórka. W składzie taratora znajduje się również oliwa, wyciśnięty czosnek i koperek. Przygotowanie chłodnika z ogórków i rzodkiewki jest bardzo proste. Wykorzystuje się do tego schłodzony kefir, jogurt oraz śmietanę 12%. Ogórka się obiera, a następnie wszystkie warzywa się kroi. Smacznym dodatkiem są rodzynki lub suszona żurawina, które należy posiekać podobnie jak miętę i estragon. Wszystkie składniki się ze sobą łączy i gotowe. Ogórkowy chłodnik można wzbogacić o uprażone na patelni orzechy włoskie.

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Podstawą tradycyjnego chłodnika litewskiego jest gotowana botwina, którą łączy się z kwaśną śmietaną, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Botwinę i buraki należy dokładnie umyć, a następnie drobno pokroić (buraki w kosteczkę, liście i łodyżki botwiny posiekać). Zupę przygotowuje się na rosole lub bulionie. Po jego zagotowaniu dodaje się buraczki i grubsze łodyżki botwiny i gotuje około 15 minut. Następnie dodaje się liście i kontynuuje gotowanie. Powstały wywar należy ostudzić i dodać do niego kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę 18%, posiekany koperek i szczypiorek oraz startego ogórka. Chłodnik z buraka i botwiny doprawia się czosnkiem, octem, solą i pieprzem. Zupę podaje się z jajkiem na twardo, smacznym uzupełnieniem są młode ziemniaczki.

Zupy dla dzieci

Zupy dla dzieci

Zupa jest posiłkiem, którego nie może zabraknąć przy obiedzie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dostarcza sporej dawki warzyw i świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. W sezonie letnim doskonałą odmianą są chłodniki, które oprócz warzyw, są źródłem pełnowartościowego białka. Sycącym daniem są zupy kremy, które wyśmienicie smakują z dodatkiem grzanek. Najczęściej są przyrządzane na bazie dyni bądź brokułów. Świetnie sprawdzają się również w żywieniu niemowląt. Każde dziecko ze smakiem zje tradycyjną zupę polską - pyszny rosół z makaronem czy pomidorową z ryżem.

Kuchnia litewska

Kuchnia litewska

Smaki kuchni litewskiej przypadną do gustu wszystkim miłośnikom treściwych potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów. Obecny kształt litewskich dań łączy w sobie najlepsze elementy kuchni państw ościennych. Litwini uwielbiają mięsa, wędliny, zimne przystawki oraz mączne potrawy. Kuchnia naszych północno-wschodnich sąsiadów obfituje w potrawy z wielowiekową tradycją.

Vichyssoise

Vichyssoise

Vichyssoise to rodzaj francuskiej zupy-chłodnika, która ma postać gęstego kremu przygotowanego z pora i ziemniaków. Chłodnik porowo-ziemniaczany doskonale komponuje się z dodatkiem świeżego posiekanego szczypiorku oraz czosnkowych grzanek. Przyrządza się go z białek i jasnozielonej części pora, którego kroi się na plasterki. Ziemniaki i cebulę należy obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. W garnku roztapia się masło, na które wrzuca się pokrojone warzywa. Następnie wlewa się bulion, ewentualnie wodę i całość zagotowuje. Na koniec zupę przyprawia się solą, oliwą i miksuje blenderem na konsystencję kremu. Zupę krem Vichyssois spożywa się na zimno lub lekko podgrzaną.

Chłodnik owocowy

Chłodnik owocowy

Chłodniki można przygotować na bazie owoców. Najczęściej w tym celu wykorzystuje się truskawki, brzoskwinie, wiśnie lub awokado. Jednym z pomysłów na owocowy chłodnik jest prosty w wykonaniu chłodnik truskawkowy z dodatkiem imbiru. Można go serwować z jogurtem naturalnym lub typu greckiego, udekorowany listkami mięty. Wystarczy umyć truskawki, usunąć z nich szypułki, pokroić i umieścić w garnku. Następnie dodaje się wodę, miód, starty imbir i sok z cytryny. Całość należy zagotować, zmiksować i przelać przez sito. Zupę podaje się dobrze schłodzoną. Również chłodnik z awokado jest smaczną propozycją owocowej zupy. Doskonale smakuje podany z pomidorową salsą.

Polecane przepisy do kategorii Chłodnik

Znaleźliśmy 494 przepisów w kategorii Chłodnik

Zupa  z winogrona

Zupa z winogrona

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: