Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, polegająca na bezwzględnym unikaniu tej mieszanki białek roślinnych w codziennym jadłospisie. Niektóre osoby usuwają gluten z posiłków np. podczas odchudzania. Istnieje również wiele alergii i chorób (np. celiaklia), w których unikanie glutenu jest konieczne. Zamiast stosowanej popularnie mąki pszennej czy żytniej do słodkich wypieków można dodać mąkę ryżową, sojową, gryczaną, kukurydzianą, orzechową, migdałową, jaglaną, ziemniaczaną, z ciecierzycy, z manioku (tapioka), z prosa, amarantusa oraz komosy ryżowej. Dzięki temu wszelkiego rodzaju słodkości można przygotować w wersji bezglutenowej.


Warto pamiętać, że również tak ważny dodatek do ciast, jakim jest proszek do pieczenia może zawierać gluten. Dlatego najlepiej zastępować go sodą lub używać tego bezglutenowego. Istnieje wiele sposobów na modyfikację popularnych przepisów tak, by wykonane wg nich słodkości były bezglutenowe. Czekoladowe ciasto bez mąki można upiec np. z czerwonej fasoli.


 

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 84 przepisów w kategorii Ciasta bezglutenowe

Keks bazglutenowy

Keks bazglutenowy

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto z ciecierzycy

Ciasto z ciecierzycy

Stenka Stenka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: