Czekolada jest wyjątkową słodyczą o długiej historii. Przepisów na ciasta czekoladowe jest wiele i można je przygotować w prosty i szybki sposób. Smakują wyśmienicie, są odpowiednio wilgotne, puszyste i posiadają niezwykły zapach i aromat. Dla osób dbających o sylwetkę dobrą propozycją deseru będzie dietetyczne ciasto czekoladowe, do którego wypieku wykorzystuje się mąkę pełnoziarnistą, olej kokosowy, jogurt grecki oraz masę ze świeżych owoców. Miano dietetycznego ciasta zyskały również czekoladowe ciasteczka owsiane, które najlepiej smakują następnego dnia po upieczeniu. Można do nich dodać gorzkiego kakao, które nada im wytrawności. Ciasta czekoladowe można również zrobić w formie wegańskiej i bezglutenowej.

Ciasta czekoladowe
to przysmak wielu łasuchów, co z pewnością nikogo nie dziwi. Nie od dziś wiadomo bowiem, że czekolada - główny składnik naszego ciasta - wpływa na podwyższenie poziomu endorfin, czyli hormonów szczęścia. Nasze samopoczucie i nastrój dzięki czekoladzie poprawiają się, a złe przeżycia czy chwilowe smutki mijają.

Czekoladowce są słodkie, sycące i pyszne. Receptur na to ciasto znajdziemy wiele. Najbardziej znane z nich to: wiedeński tort Sachera, babki z czekoladą, murzynki, czekoladowe muffinki czy klasyczny blok z mleka w proszku.

Połączenie ciasta czekoladowego z owocami doda mu wyrazistego smaku, a dodanie bitej śmietany czy kremu sprawi, iż rozpłynie się w ustach. Ciasto czekoladowe jest idealną propozycją na co dzień, a polanie go płynną, gorzką czekoladą doda mu wykwintności.

Ciasto na bazie czekolady jest bardzo aksamitne. Zapach, który unosi  się podczas pieczenia sprawi, że kolejka po nasz wypiek nie będzie miała końca.

Sprawdźcie nasze przepisy, wśród których są torty czekoladowe, brownies, czekoladowe serniki  i wiele innych wspaniałych wypieków z czekoladą - zarówno deserową, jak i gorzką.


Zdjęcie: Fotolia
Ciasto brownie

Ciasto brownie

Brownie to czekoladowe ciasto o intensywnym smaku. Wypiek powinien być wilgotny w środku i dość ciężki. Główne składniki na klasyczne amerykańskie brownie to rozpuszczona gorzka czekolada, masło i jajka. Można dodać również pokruszone orzechy lub bakalie. Ciasto brownie doczekało się wielu wersji odbiegających od tradycyjnego przepisu. Jest to na przykład brownie z kremem, kakao, gruszkami, bananami, a nawet wegańskie brownie z fasoli.

Polecane przepisy do kategorii Ciasta czekoladowe

Znaleźliśmy 1494 przepisów w kategorii Ciasta czekoladowe

Murzynek Bambo

Murzynek Bambo

Katarzyna J. Katarzyna J.
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: