Ciasta francuskie należą do najwykwintniejszych, a zarazem najbardziej praco- i czasochłonnych. Wszystko przez ich kilkakrotne składanie i wałkowanie, dzięki któremu uzyskuje idealną fakturę po upieczeniu. Za to ich delikatny smak zrekompensuje nam cały trud włożony w przygotowanie.

Ciasto francuskie jest lubiane i chętnie spożywane. Ma szerokie zastosowanie w kulinariach – można je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Wystarczy sięgnąć po gotowe ciasto francuskie i odpowiednie nadzienie, by zrobić pyszne desery i przekąski. Warkocze, rożki czy popularne napoleonki są świetnymi patentami na spotkania rodzinne czy imprezy okolicznościowe.
Ciasto francuskie znakomicie komponuje się ze słodkimi nadzieniami - owocami, frużelinami czy dżemami. Chrupkie i delikatne, przy każdym kęsie rozpływa się w ustach. Ciekawym pomysłem są także tarty na bazie ciasta francuskiego, które nie tylko wspaniale wyglądają, ale z pewnością urozmaicą tygodniowe menu.

Zapraszamy do wspaniałych inspiracji na przepisy z ciasta francuskiego!
Ciasta francuskie z owocami

Ciasta francuskie z owocami

Wypieki z ciasta francuskiego najlepiej smakują z dodatkiem owoców sezonowych. Przygotowanie ciastek z jabłkiem, jagodami, truskawkami czy wiśniami nie zajmuje więcej niż godzinę. Wystarczy, że na rozwałkowane ciasto francuskie wyłożysz owoce – świeże, z frużeliny lub w formie musu – i całość zapieczesz w piekarniku. Rożki, grzebienie, ślimaczki czy też koperty z owocami i budyniem to wypieki, obok których nikt nie przejdzie obojętnie.

Ciasto francuskie z serem

Ciasto francuskie z serem

Ciasto francuskie z serem to najprostszy pomysł na deser lub przekąskę. Wystarczy wykorzystać gotowe ciasto francuskie i dowolny ser, jaki posiadamy w lodówce. Do tego celu idealnie nadają się zarówno sery białe, takie jak twarogi, mascarpone czy cream cheese, jak też żółte czy pleśniowe. To świetny patent dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki deser lub wypieki z ciasta francuskiego.

Ciasto półfrancuskie

Ciasto półfrancuskie

Ciasto półfrancuskie jest szybsze w przygotowaniu od francuskiego. Wynika to z faktu, iż ciasta półfrancuskiego nie trzeba wielokrotnie składać i rozwałkowywać. Efekt warstw uzyskiwany jest przy pomocy dodatkowych spulchniaczy: drożdży, twarogu lub śmietany. W zależności od tego, na jaki się zdecydujemy, mamy do wyboru ciasta półfrancuskie serowe, drożdżowe i śmietanowe. Każdy rodzaj idealnie sprawdzi się do zrobienia rurek z kremem, napoleonek lub rogali świętomarcińskich.

Tarty z ciasta francuskiego

Tarty z ciasta francuskiego

Tarta to wypiek z ciasta kruchego z dodatkiem słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Jednak robienie jej od podstaw jest dość czasochłonne. Stąd duża popularność tarty z ciasta francuskiego. Wystarczy gotowe ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć do blachy do tart a następnie dodać ulubione nadzienie. Najpopularniejsze są tarty na słodko z serem i owocami: jabłkami lub truskawkami. Można się także pokusić o wersję wytrawną – z mięsem mielonym lub warzywami. Każdą tartę zapieka się w 200-220 st. C przez około 30 minut. Można je podawać na gorąco lub na zimno – w obu wersjach smakują znakomicie!

Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego

Czy istnieje bardziej klasyczny wypiek z ciasta francuskiego niż rogaliki? Można je przygotować z marmoladą, jabłkami, czekoladą lub serem. Pomysłów na te ciastka z ciasta francuskiego jest mnóstwo. Wśród nich można znaleźć oczywiście tradycyjne croissanty, rogaliki półfrancuskie lub rożki z powidłami. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy wziąć gotowe ciasto francuskie, rozwałkować je i pokroić w trójkąty. Na każdym trójkącie umieszczamy ulubione nadzienie (powidła, czekoladę, masło lub szynkę, ser czy mięso mielone) i całość zwijamy w rogalika. Zapiekamy je w 220 st. C przez 15 minut. To bez wątpienia najlepszy pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego!

Napoleonka

Napoleonka

Tradycyjna napoleonka papieska to jedno z najpopularniejszych ciast z budyniem. Składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonych specjalnym kremem. Masę do napoleonki przygotowuje się z budyniu, słodkiej śmietany lub masy na bezę. Kremówki zazwyczaj robi się z dobrej jakości ciasta francuskiego, lecz coraz popularniejsze stają się napoleonki na krakersach lub herbatnikach. Przygotowuje się je znacznie szybciej – wystarczy ciastka wyłożyć na blachę, posmarować kremem i przykryć drugą warstwą herbatników lub krakersów. Całość schładzamy w lodówce i kroimy jak zwykłą napoleonkę.

Znaleźliśmy 247 przepisów w kategorii Ciasta francuskie

Sernik francuski

Sernik francuski

Mniam1 Mniam1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto borowinowe

Ciasto borowinowe

Kniejson Kniejson
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smakowite gruszki

Smakowite gruszki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: