Tradycyjne ciasto śliwkowe robi się z mąki, jajek, masła, cukru pudru i proszku do pieczenia. Do wypieku można użyć suszonych, mrożonych lub świeżych śliwek węgierek. Ciasto ze śliwką posypuje się cukrem pudrem lub kruszonką. Chrupiącą posypkę robi się z roztopionego i ostudzonego masła wymieszanego z mąką i cukrem. Kruszonkę najlepiej schłodzić wcześniej w lodówce. Ciasto ze śliwkami i budyniem to pomysł na delikatny i słodki deser w sezonie na owoce. Pasuje do nich zarówno budyń waniliowy, jak i śmietankowy. Warstwę budyniu można zastąpić bezą lub oba składniki wykorzystać w przepisie jednocześnie. Dietetyczne ciasto ze śliwkami przygotowuje się bez dodawania jajek, na bazie razowej mąki i cukru brzozowego. Aby placek był pachnący, do masy można dodać cynamon, cukier waniliowy, skórkę pomarańczy albo cytryny. Ciasto ze śliwkami w wersji bezlugtenowej robi się z mąki owsianej, cukru i oleju kokosowego oraz odrobiny bezglutenowego proszku do pieczenia.

Ciasto ze śliwkami Kategorie

Polecane przepisy do kategorii Ciasto ze śliwkami

Znaleźliśmy 439 przepisów w kategorii Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

gosia56 gosia56
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: