Kruche ciasteczka maślane to delikatny i słodki deser, idealny do kawy lub herbaty. Ciastka można formować w różne kształty – liści, kółek, kwiatów, trójkątów. Kruche ciasto przygotowuje się ze schłodzonego masła, mąki pszennej oraz cukru pudru. Składniki zagniata się rękami lub malakserem. Ciasto owija się folią spożywczą i chłodzi w lodówce. Ciastka można też przygotować z masła o temperaturze pokojowej zmiksowanego z cukrem, jajkiem, mąką i kwaśną śmietaną. Kruche ciasteczka będą ładnie pachnieć, jeśli do masy na ciasto doda się cukier waniliowy, wiórki kokosowe, cynamon lub skórkę pomarańczy, cytryny albo limonki. Z ciasta formuje się kulki o wielkości orzecha włoskiego i układa na blasze wyłożonej folią do pieczenia. Ciasto spłaszcza się widelcem lub łyżką, nadając mu dowolny kształt. Deser można udekorować płynną czekoladą, np. gorzką albo białą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Ciasteczka przechowuje się w plastikowych pojemnikach i szklanych słoikach w temperaturze pokojowej.

Ciasteczka maślane z czekoladą i orzechami

Maślane ciasteczka dobrze smakują z czekoladą. Do ciasta wystarczy dodać łyżkę kakao lub kawałki gorzkiej lub mlecznej czekolady. Ciastka można też urozmaicić, dodając do masy posiekane orzechy włoskie albo laskowe. Czekoladowy deser to doskonała przekąska w ciągu dnia lub pomysł na podwieczorek dla dziecka.

Ciasteczka maślane świąteczne

Kruche ciasteczka to pomysł na świąteczne wypieki, np. bożonarodzeniowe lub wielkanocne. Ciasto można uformować na kształt choinki, bombki, zajączka lub pisanki. Po upieczeniu, ciastka dekoruje się kolorowym lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.

Maślane ciastka z płatkami owsianymi

Kruche ciastka owsiane przygotowuje się z miękkiego masła, mąki, proszku do pieczenia, soli i cukru. Do ciasta dodaje się płatki owsiane oraz ulubione dodatki, np. żurawinę, rodzynki, orzechy włoskie, pistacje, migdały, kawałki czekolady czy wiórki kokosowe. Po wyrobieniu masy na ciasteczka, układa się je na blasze w odstępach, aby po upieczeniu nie skleiły się ze sobą.

Kruche ciasteczka z nadzieniem

Maślane ciasteczka można zrobić z nadzieniem, np. z kremu lub marmolady. Kruche ciasto należy rozwałkować i wyciąć z niego ciastka dowolną foremką. Po upieczeniu i ostudzeniu ciastek na połowę z nich wykłada się krem lub marmoladę. Nadzienie przykrywa się drugą połową upieczonych ciastek.
Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Szybkie ciasteczka czekoladowe można przygotować w 45 minut. Wystarczy mąka, jajka, masło i oczywiście czekolada. Może być w różnej postaci: rozpuszczona w kąpieli wodnej, pokruszona, poszatkowana, starta w wiórki, w formie czekoladowych chrupek lub groszków. Czekoladowy smak łatwo uzyskać też dzięki dodaniu dużej ilości kakao do wypieków. Czekolada wspaniale komponuje się z lekko kwaśnymi wiśniami, imbirem, miętą, chili, orzechami, wanilią, cynamonem, rumem i migdałami.

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Korzenny, piernikowy aromat ciastek uzyskuje się dzięki dodatkowi mieszanki takich przypraw, jak: goździki, anyż, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz, kolendra oraz kardamon. Można ją kupić lub przygotować samodzielnie. Doskonałym dodatkiem do korzennych ciastek jest miód. Ten składnik utwardza wypieki, dlatego doskonale wówczas nadają się do zawieszenia na choince. Ciasteczka korzenne z miodem doskonale smakują z malinową herbatą lub ciepłym kakao.

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe, można przygotować w wersji bezglutenowej – bez mąki lub z dodatkiem mąki migdałowej, czyli zmielonych bardzo drobno migdałów. Głęboki, migdałowo-marcepanowy smak ciasteczek warto wzmocnić, zamieniając w przepisie zwykłe mleko na migdałowe. Blanszowane migdały z cynamonem i beza to idealne (zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym) dodatki do ciasteczek. Pyszną odmianą migdałowych ciasteczek są włoskie, lekko ciągnące się amaretti. Wypełnia się je konfiturą lub miodem.

Ciasteczka bezglutenowe

Ciasteczka bezglutenowe

Osoby eliminujące gluten z diety nie muszą rezygnować ze słodkości w formie ciasteczek. Ciasteczka bezglutenowe owsiane, kokosowe, kruche, a nawet bezglutenowe bez mleka i jajek, można przygotować w prosty sposób. W popularnych przepisach wystarczy zamienić mąkę pszenną na mąkę nie zawierającą glutenu, czyli np. specjalną mieszankę bezglutenową lub mąkę kokosową, jaglaną, migdałową, kukurydzianą, sojową, sezamową, kasztanową, gryczaną, owsianą oraz sojową.

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Imbir można dodawać do wypieków w co najmniej trzech formach: sproszkowanej (suszonej), świeżej i kandyzowanej. We wszystkich odmianach ma bardzo korzenny, lekko cytrynowy i pikantny smak. Dobrym sposobem jest starcie świeżego imbiru na tarce. Kandyzowany w cukrze najlepiej pokroić w drobną kostkę, natomiast imbir w proszku może służyć jako dodatek do ciasteczkowej polewy. Imbir jest naturalnym termogenikiem (spalaczem tłuszczu), dlatego jest idealnym składnikiem dietetycznych ciasteczek.

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka mogą służyć za pyszny dodatek do herbaty lub kawy. Można je nadziewać orzechami włoskimi, budyniem i galaretką owocową. Przygotowuje się również wypieki w formie wytrawnej, np. z łososiem, pasztetem, a nawet sałatką. Kruche ciasteczka można zrobić z tego samego przepisu co kruche ciasta - wystarczy odrobina margaryny, trochę mąki, cukru, proszku do pieczenia i jajka. Wszystkie składniki się miesza i z powstałego ciasta wycina ciasteczka. Piecze się je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Dodatek wysuszonej kory cynamonowca, czyli cynamonu, do wypieków powoduje, że są one nie tylko bardzo aromatyczne, ale również dietetyczne. Ta cudowna przyprawa obniża stężenie cukru we krwi. Najszlachetniejszy jest cynamon cejloński, a najpopularniejszą odmianą – Cassia. Wystarczy dodać jedną-dwie łyżeczki cynamonu do ciasteczek, by miały wspaniały aromat, a w trakcie pieczenia dom wypełnił się cudownym zapachem. Z cynamonem doskonale komponuje się anyż, miód, imbir, wanilia, kakao i czekolada.

Ciastka półkruche

Ciastka półkruche

Do przygotowania półkruchego ciasta wystarczy połowa ilości tłuszczu, której używa się do robienia kruchych wypieków. Można także zrezygnować z żółtek jaj, a zamiast nich dodać śmietanę. Upieczone półkruche ciastka można przechowywać nawet kilka tygodni, a gotowe ciasto do pieczenia w razie potrzeby mrozić w zamrażalniku. Wykorzystuje się je do pasztecików, kulebiaków, rogalików, słodkich bądź wytrawnych tart.

Polecane przepisy do kategorii Ciasteczka maślane

Znaleźliśmy 113 przepisów w kategorii Ciasteczka maślane

Maślane ciasteczka

Maślane ciasteczka

iziona iziona
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

bajtek bajtek
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Maślane pierniczki

Maślane pierniczki

Beatris Beatris
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: