Ciasto ptysiowe (parzone) jest kruche i delikatne. Robi się z niego ptysie z kremem, eklerki, karpatkę, profiterolki i groszek ptysiowy do zup.
Ciasto ptysiowe to inaczej ciasto parzone. Nazwa jest związana ze sposobem przygotowywania masy: mąkę na ptysie zaparza się wrzącą wodą i masłem lub margaryną. Jaja dodaje się dopiero po ostygnięciu ciasta.

Zimny krem ptysiowy przekłada się do szprycy tortowej, którą formuje się małe kulki – to z nich powstaną ptysie. Z ciasta parzonego robi się także karpatkę, eklery, profiterolki i inne desery z kremem. Można z niego przygotować także groszek ptysiowy do zup i sałatek. Przy pieczeniu należy pamiętać, że ciasto ptysiowe zwiększa swoją objętość nawet trzykrotnie. Z tego powodu uformowane ptysie układa się na blasze w dużych odstępach. Podczas pieczenia ciasta ptysiowego nie można otwierać piekarnika, ponieważ grozi to tym, że ciasto opadnie i już nie urośnie.

Upieczone ciasto parzone powinno być wysokie, chrupiące, z charakterystyczną pustą przestrzenią w środku. Ptysie są bardzo delikatne, dlatego należy je kroić bardzo ostrym nożem lub specjalistycznymi nożycami kuchennymi. Ciasto przekłada się kremem budyniowym lub bitą śmietaną.
Ptysie

Ptysie

Ptysie są rodzajem delikatnego, parzonego ciasta, zrobionego z mąki, wody, masła, jajek, cukru i soli. Świetnie komponują się z musami owocowymi, a także masami śmietankowymi oraz czekoladowymi. Wypieki zazwyczaj dekoruje się cukrem pudrem, lukrem, sosem karmelowym albo roztopioną czekoladą deserową. Ptysie z kremem budyniowym można podawać z owocami. Świetnie sprawdzą się: truskawki, maliny, banany, pomarańcze, kiwi, jagody, borówki oraz brzoskwinie.

Ptysie z pieczarkami

Ptysie z pieczarkami

Ptysie na słono to doskonała propozycja na imprezy. Wystarczy upieczone ciasto parzone przełożyć farszem z pieczarek, pomidorów, mięsa mielonego lub sera. Całość można serwować na zimno lub na ciepło. Wytrawne ptysie dobrze jest serwować z sosem pomidorowym, czosnkowym lub guacamole. Taka nietypowa przekąska z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom!

Ptysie z kremem

Ptysie z kremem

Trudno sobie wyobrazić ptysie bez jakiegokolwiek kremu. Te ciastka powstałe na bazie ciasta parzonego są uwielbiane przez osoby w każdym wieku. Ptysie z bitą śmietaną lub z kremem budyniowym – trudno sobie wyobrazić smaczniejszy deser. Szczególnie, że krem do ptysiów wcale nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy ubić śmietankę kremówkę na sztywno lub wymieszać budyń z masłem. Zajmuje to zaledwie kilka chwil a efekt jest zachwycający. Gotowym kremem wystarczy przełożyć upieczone ciastka i całość posypać cukrem-pudrem.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe

kasandra6 kasandra6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Znaleźliśmy 307 przepisów w kategorii Ciasto ptysiowe

Jagodowe eklery

Jagodowe eklery

mysza75 mysza75
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ptysiowa piramida

Ptysiowa piramida

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Słomki ptysiowe

Słomki ptysiowe

akrobatka2 akrobatka2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: