Ciastka na każdą okazję

Ciastka to doskonały pomysł na przekąskę. Ciastka wypiekane są z różnych rodzajów ciasta: drożdżowego, kruchego, francuskiego i innych. Najczęściej używane dodatki do ciastek to lukier, polewy, kremy lub bita śmietana. Bardzo popularne wśród ciasteczek są pierniczki, makaroniki, rogaliki, ciasteczka owsiane, muffinki czy biszkopty. Nie brakuje także wielbicieli słonych ciastek, takich jak na przykład popularne krakersy, doskonałe do herbaty. Jedne z bardziej popularnych ciastek w Polsce to kremówki, wuzetki oraz ptysie. Wypełnia się je aksamitnym kremem, najczęściej waniliowym lub śmietankowym i zjada przy filiżance parującej herbaty czy dobrej kawy. Drożdżówki i pączki również nadziewane są gęstymi konfiturami bądź słodkimi wypełnieniami, a dodatkowo oblewane białym lukrem, podobnie jak gniazdka – okrągłe drożdżowe ciastka z dziurką w środku. W domu można samodzielnie przygotować pyszne zdrowe ciasteczka z pełnoziarnistej mąki, zmielonych płatków owsianych, suszonych owoców, np. żurawiny i moreli oraz odrobiny miodu. Po wystygnięciu nadają się do przechowywania w zamykanym pojemniku przez długie tygodnie. Stanowią również dobrą bazę do lodowych kanapek i nadają się na drugie śniadanie do szkoły. Babeczki i muffinki to także świetna, szybka przekąska dla każdego. Można je przygotować na jogurcie naturalnym lub maślance, mące, jajach, dodać odrobinę proszku do pieczenia, świeżą miętę i ulubione przyprawy korzenne.

Wegańskie i bezglutenowe ciastka

Ciastka można robić ze wszystkich rodzajów mąk: pszennej, jaglanej, migdałowej, orzechowej, z amarantusa, ryżowej, z ciecierzycy. Aby były odpowiednie dla wegan, wyklucza się z przepisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, również nabiał: jaja, śmietankę, twaróg. Wybiera się jedynie gorzką czekoladę, najzdrowsza będzie ta z wysoką zawartością kakao. Można wymieszać ją razem ze wszystkimi składnikami deseru i upiec ciastka lub rozpuścić i użyć jako jednoskładnikowej polewy. Weganie bardzo często zastępują czekoladę zmiksowaną fasolą bądź ciecierzycą (z puszki lub ugotowaną), o dość łagodnym smaku. Bardzo popularne jest także wyrabianie masy do ciast i ciasteczek z namoczonych przez noc pestek słonecznika, które podczas pieczenia w piekarniku apetycznie brązowieją. Ziarna sezamu, różne rodzaje orzechów oraz migdały to kolejne cenione dodatki na diecie wegańskiej. Ciekawy smak nadadzą wypiekom otarta skórka z limonki, szczypta papryczki chili w proszku oraz świeżo zmielony pieprz.  




Pączki

Pączki

Pączki robi się z ciasta drożdżowego, które składa się z mąki, jajek, mleka i masła. Można je przygotować na parze, przez co wypieki nabiorą delikatności i lekkości. Najbardziej popularnym, choć wysoce kalorycznym, sposobem jest jednak smażenie ich na głębokim tłuszczu. Dobrym pomysłem są też pączki serowe z dodatkiem twarogu, który nadaje im wilgotności. Wypieki najlepiej smakują z dodatkiem marmolady wiśniowej lub powideł śliwkowych. Można je oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Szybkie ciasteczka czekoladowe można przygotować w 45 minut. Wystarczy mąka, jajka, masło i oczywiście czekolada. Może być w różnej postaci: rozpuszczona w kąpieli wodnej, pokruszona, poszatkowana, starta w wiórki, w formie czekoladowych chrupek lub groszków. Czekoladowy smak łatwo uzyskać też dzięki dodaniu dużej ilości kakao do wypieków. Czekolada wspaniale komponuje się z lekko kwaśnymi wiśniami, imbirem, miętą, chili, orzechami, wanilią, cynamonem, rumem i migdałami.

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka mogą służyć za pyszny dodatek do herbaty lub kawy. Można je nadziewać orzechami włoskimi, budyniem i galaretką owocową. Przygotowuje się również wypieki w formie wytrawnej, np. z łososiem, pasztetem, a nawet sałatką. Kruche ciasteczka można zrobić z tego samego przepisu co kruche ciasta - wystarczy odrobina margaryny, trochę mąki, cukru, proszku do pieczenia i jajka. Wszystkie składniki się miesza i z powstałego ciasta wycina ciasteczka. Piecze się je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.

Ciastka półkruche

Ciastka półkruche

Do przygotowania półkruchego ciasta wystarczy połowa ilości tłuszczu, której używa się do robienia kruchych wypieków. Można także zrezygnować z żółtek jaj, a zamiast nich dodać śmietanę. Upieczone półkruche ciastka można przechowywać nawet kilka tygodni, a gotowe ciasto do pieczenia w razie potrzeby mrozić w zamrażalniku. Wykorzystuje się je do pasztecików, kulebiaków, rogalików, słodkich bądź wytrawnych tart.

Ciastka orzechowe

Ciastka orzechowe

Pieguski, herbatniki lub amoniaczki z orzechami. Przepisów na ciastka orzechowe jest mnóstwo. Można do nich wykorzystać posiekane bakalie lub masło orzechowe. Wypieki z tym ostatnim stają się coraz popularniejszym przysmakiem, który przywędrował do nas z USA. Wszystkie łączy jedno – są proste i szybkie w przygotowaniu. Co więcej – ciastka orzechowe to wypieki, które można przygotować także w wersji odświętnej. Wystarczy lukier, polewa i posypka, by stworzyć unikalne świąteczne ciasteczka.

Ciastka bez jajek

Ciastka bez jajek

Najsmaczniejszy i najszybszy w wykonaniu przepis na ciastka bez jajek to ciastka owsiane. Chrupiące ciastka owsiane można przygotować także bez dodatku masła i mleka, wykorzystując tylko płatki owsiane, ulubione bakalie, banany i miód. Taka przekąska to pomysł na energetyczne drugie śniadanie do pracy lub słodki akcent pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia. Bez jajek można też przygotować kruche ciastka z serkiem homogenizowanym, kokosanki i andruty.

Ciastka z ciasta francuskiego

Ciastka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie stwarza szerokie możliwości w cukiernictwie: najbardziej znane są tarty, ciasta i ciastka z ciasta francuskiego. Najlepiej przygotowywać je w niższych temperaturach, wypieki będą więc bardziej udane w okresie poza największymi upałami. Nie powinno się za wcześnie otwierać piekarnika – można to zrobić dopiero, gdy ciasto będzie już ładnie przyrumienione. Ciasto francuskie zachowuje chrupkość po pieczeniu w wysokiej temperaturze.

Ciastka francuskie z dżemem

Ciastka francuskie z dżemem

Ciasta francuskie z dżemem przygotowuje się z płatów ciasta francuskiego. Można kroić je na większe lub mniejsze kwadraty i podwijać brzegi ku górze – wówczas nadzienie nie wypłynie z wypieku. Dzieci najbardziej lubią owocowe dżemy bez pestek (nawet tych drobniutkich z truskawek) oraz skórek, warto więc zwrócić na to uwagę przy ich zakupie lub przygotowaniu.

Ciastka z bananami

Ciastka z bananami

Ciastka z bananami można przygotować na krucho lub z płatków owsianych. Oba przepisy są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Ciastka z bananami na krucho robi się z mąki, masła, cukru, jajka, cynamonu i owoców bananowca. W powstałe ciasto zawija się banany, posypuje przyprawą i piecze przez 20 minut. Ciastka z płatków owsianych można przygotować również z czekoladą. Banany rozgniata się widelcem, miesza z płatkami, czekoladą i piecze przez kwadrans w piekarniku.

Polecane przepisy do kategorii Ciastka

Znaleźliśmy 14022 przepisów w kategorii Ciastka