Domowych wypieków nie są w stanie zastąpić zakupione w sklepie słodycze. Błyskawiczne do zrobienia, szybko znikają z naszych stołów. Ciastka to doskonały pomysł na przekąskę. Mają niepowtarzalne walory smakowe, atrakcyjny i ciekawy wygląd za co kochają je dzieci. Wypiekane często na różne okazje, ale także i bez niej. Podawane do herbaty lub gorącego mleka zaspokajają ochotę na coś słodkiego.

Ciastka wypiekane są z różnych rodzajów ciasta: drożdżowego, kruchego, francuskiego i innych. Najczęściej używane dodatki do ciastek to lukier, polewy, kremy lub bita śmietana. Bardzo popularne wśród ciasteczek są pierniczki, makaroniki, rogaliki, ciasteczka owsiane, muffinki czy biszkopty. Nie brakuje także wielbicieli słonych ciastek, takich jak na przykład popularne krakersy, doskonałe do herbaty.

Wielbicieli ciasteczek zachęcamy do pokuszenia się o wykonanie własnych wypieków. Możecie być pewni, że sprawi Wam to wiele satysfakcji i radości.

Zdjęcie: Fotolia

Ciastka bez jajek

Ciastka bez jajek

Najsmaczniejszy i najszybszy w wykonaniu przepis na ciastka bez jajek to ciastka owsiane. Chrupiące ciastka owsiane można przygotować także bez dodatku masła i mleka, wykorzystując tylko płatki owsiane, ulubione bakalie, banany i miód. Taka przekąska to pomysł na energetyczne drugie śniadanie do pracy lub słodki akcent pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia. Bez jajek można też przygotować kruche ciastka z serkiem homogenizowanym, kokosanki i andruty.

Polecane przepisy do kategorii Ciastka

Znaleźliśmy 10969 przepisów w kategorii Ciastka

Chatka z piernika

Chatka z piernika

bietka bietka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: