Ciasto cytrynowe, inaczej cytrynowiec lub cytryniak, to przekąska dla wszystkich miłośników słodkich biszkoptów. Placek ma intensywnie cytrynowy smak i aromat dzięki dodaniu do ciasta skórki oraz soku z cytryny. Należy pamiętać, aby przed starciem skórki na tarce, sparzyć owoc we wrzątku. Ciasto piaskowe przygotowuje się z cukru i jajek utartych mikserem na gładką masę. Do kogla mogla dodaje się mąkę (przesianą przez sito), proszek do pieczenia, olej oraz wyciśnięty sok i skórkę z cytryny. Całość delikatnie miesza się szpatułką, aż składniki połączą się ze sobą. Cytrynowca można piec w podłużnej formie lub tortownicy. Wnętrze formy należy wysmarować margaryną i prószyć bułką tartą – dzięki temu ciasto, po upieczeniu, nie będzie przyklejać się do jej brzegów. Deser piecze się w piekarniku, aż jego środek będzie suchy – najłatwiej to sprawdzić, wybijając w wypiek drewniany patyczek (np. do szaszłyków). Ostudzony placek cytrynowy można oprószyć cukrem pudrem, skórką startą z cytryny, pomarańczy, limonki lub polać lukrem. Ciasto dekoruje się też posiekanymi pistacjami lub kandyzowaną morelą.

Ciasto cytrynowe z owocami

Klasyczne ciasto cytrynowe można zrobić z owocami. Do masy na biszkopt dodaje się np.: borówki, jagody, truskawki, morele, jabłka, śliwki, maliny, porzeczki, pomarańcze lub kiwi. Placek cytrynowy z owocami będzie najsmaczniejszy w sezonie na świeże owoce, ale do przepisu można tez użyć mrożonek.

Ciasto cytrynowe z kremem

Cytrynowiec dobrze smakuje z kremem, np. śmietankowym lub cytrynowym. Do ciasta dodaje się też: biały ser, galaretkę, śmietanę, budyń, bitą śmietanę lub konfitury. Placek cytrynowy można udekorować puszystymi bezami lub chrupiącą kruszonką.

Ciasto cytrynowe z herbatnikami

Ciasto cytrynowe można przygotować z herbatnikami. Kruchymi ciastkami przekłada się kremowe nadzienie placka lub ozdabia wierzch. Po upieczeniu deser można polać białym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Do przygotowania domowego lukru potrzeba: cukru pudru, masła oraz cytryny, która dodatkowo wzmocni aromat ciasta.
Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa to aromatyczne ciasto z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki z pomarańczy. Babkę z pomarańczami przyrządza się na oleju, z dodatkiem roztopionego masła lub margaryny. Można dodać też kilka łyżek jogurtu, dzięki czemu wypiek będzie puszysty i wilgotny. Babka pomarańczowa zachwyca bogatym, cytrusowym aromatem i wyrazistym kolorem. Przed podaniem można ją dodatkowo polać lukrem.

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Najlepsza cytrynowa babka piaskowa, to taka, do przygotowania której używa się świeżych lub kandyzowanych owoców. Cytrynowiec wybornie smakuje, gdy pod koniec ucierania ciasta doda się sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz otartą z niej skórkę. Udekorowanie cytrynowego placka lukrem o smaku pomarańczowym lub czekoladową polewą będzie przepysznym zwieńczeniem słodkiego dzieła.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Jest bardzo proste w przygotowaniu – nie zawiera masła ani margaryny. Zamiast tego najlepiej dodać do babki inny tłuszcz, np. olej rzepakowy. Do jej przygotowania potrzeba również: cukru, proszku do pieczenia, jaj, mąki tortowej, mąki ziemniaczanej, skórki i soku z cytryny. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i upiec. Babkę cytrynową można ozdobić, np. lukrem, cukrem pudrem lub bakaliami.

Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

Babeczki o smaku cytrynowym to pyszny deser, który można przyrządzić na każdą okazję – cytryny są dostępne w sklepach przez cały rok. Mocno cytrusowy smak muffinek to zasługa startej skórki cytryny. Oprócz mąki, jaj i tłuszczu (masła, oleju) warto dodać do nich także kilka łyżek jogurtu, śmietany lub serka mascarpone – będą bardziej wilgotne w środku. Górę muffinów cytrynowych dekoruje się cukrem pudrem, lukrem lub małymi bezami.

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa to eleganckie ciasto na kruchym spodzie. Najpopularniejszą wersją tego deseru jest tarta cytrynowa z bezą. Ciasto zachwyca idealną kompozycją smaków: kwaśne nadzienie uzupełniają słodki spód oraz chmurka z białek i cukru. Tartę cytrynową przygotowuje się też w wersji na szybko – na spodzie zrobionym z pokruszonych herbatników. Wykonanie takiego ciasta zajmuje zaledwie 40 minut. Miłośnicy cytrusów mogą wypróbować też tartę pomarańczową o łagodniejszym smaku lub limonkową, która jest jeszcze kwaśniejsza niż cytrynowa.

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy pod cienką warstwą śmietankowej polewy to idealny pomysł na pyszny deser. Aby go upiec, potrzeba potrójnie mielonego sera, cukru, jajek, skórki cytrynowej, budyniu śmietankowego i ekstraktu cytrynowego. Na wierzch należy przygotować polewę ze śmietanki 30 procent, cukru pudru i soku z cytryny. Upieczone ciasto przed wyciągnięciem trzeba ostudzić, uchylając drzwiczki od piekarnika. Sernik najlepiej smakuje podany na drugi dzień.

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami jest smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Wypiek można posypać cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi, a także polać roztopioną czekoladą, karmelem albo lukrem. Do ciasta najlepiej jest dodać świeże owoce, na przykład: jabłka, jagody, truskawki, borówki, gruszki, banany, maliny, porzeczki, agrest lub brzoskwinie. Wypiek świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto z owocami i galaretką dobrze jest udekorować bitą śmietaną.

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy charakteryzuje się lekkim, świeżym i niesamowicie cytrynowym aromatem. Przygotowuje się go z dodatkiem kremu mascarpone oraz mięciutkiego biszkoptu. Wierch oraz boki tortu smaruje się żółtym kremem ze śmietany kremówki, cukru pudru, serka waniliowego i cytryny. Tort można oblać gorzką czekoladą i udekorować bitą śmietaną. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika można go zrzucić z wysokości pół metra (gorące powietrze uwolni się i nie dotrze do środka ciasta).

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Tarty z owocami zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale pięknie udekorowane, cieszą również oko. Do przygotowania wypieku potrzebne jest świeże, krucze ciasto i ulubione owoce. Do tart nadają się zarówno maliny, jagody, jeżyny, truskawki, banany, gruszki, czereśnie, pomarańcze, mandarynki, jak i brzoskwinie. Krem do ciasta najlepiej przygotować z serka mascarpone. Tartę z owocami można przygotować w niecałą godzinę.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto cytrynowe

Znaleźliśmy 58 przepisów w kategorii Ciasto cytrynowe