Ciasto czekoladowe z bananami przygotowuje się z masła, czekolady deserowej, śmietanki UHT 30 procent, cukru, jaj, proszku do pieczenia, mąki (pszennej tortowej i ziemniaczanej), soli, bananów, kakao i bułki tartej. Zrobioną ze składników masę przekłada się do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty i piecze w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez 35 minut. Ciasto należy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem warto posypać je kakao.
Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa

Fani czekolady znajdą coś dla siebie wśród różnych wariantów roladowych przysmaków. Warto przygotować biszkopt czekoladowy. Masa czekoladowa będzie wyśmienita, gdy do jej przygotowania wykorzysta się czekoladę o dużej zawartości kakao. Rozpuszczona czekolada ze słodką śmietanką, w towarzystwie bitej śmietany oraz nutelli zadowoli niejednego łasucha. Ciasto czekoladowe cudownie smakuje z malinami, wiśniami oraz śmietanowym musem. Ciekawym wariantem wizualno-smakowym jest rolada zebra oraz żyrafa.

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Muffinki z czekoladą to idealna propozycja na drugie śniadanie na słodko. Ciasto możemy przygotować zarówno na bazie roztopionej czekolady, jak i kakao – w zależności jaki efekt chcemy uzyskać. Dodatek kremowego budyniu sprawi, że babeczki będą wilgotniejsze i delikatniejsze w smaku. Przyozdobione polewą oraz kawałkami czekolady w cieście dopełnią całość, będąc nie lada gratką dla najmłodszych smakoszy.

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Pyszny krem czekoladowy można stworzyć przy pomocy mleka, cukru pudru, gorzkiej czekolady, orzechów oraz masła. Doskonałym deserem, który zadowoli podniebienia najbardziej wymagających gości są ciasta i biszkopty czekoladowe. Świetnie komponują się z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, kwaśnymi, a nawet wytrawnymi. Polewa czekoladowa jest często stosowanym uzupełnieniem biszkoptów, placków, tortów i babeczek. Dla osób preferujących mniej słodkie wypieki dobrym rozwiązaniem są ciasta czekoladowe z owocami, wiśniami i kremem czy delikatnym serkiem mascarpone.

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to pyszny i lekki deser. Do jego przygotowania potrzeba mocno schłodzonej śmietanki 30 procent oraz odrobiny gorzkiej czekolady wymieszanej z mleczną. Słodkości rozpuszcza się w kąpieli wodnej. Następnie do drugiego rondelka nalewa się wody i doprowadza do wrzenia. Na koniec wszystko się dokładnie miesza, a śmietanę ubija na sztywno do dekoracji. Wierzch deseru można również ozdobić ulubionymi owocami.

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Wielbiciele czekolady mogą przygotować mazurka czekoladowego na kruchym cieście. Wówczas kakao i czekoladę dodaje się również do ciasta. Najlepiej wykorzystać w tym celu dwa rodzaje czekolady: gorzką (o dużej zawartości kakao) oraz mleczną. Mazurek kakaowy wyśmienicie smakuje z bakaliami, bitą śmietaną i kandyzowanymi pomarańczami.

Masa czekoladowa

Masa czekoladowa

Masa czekoladowa jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Aby przygotować ten przysmak, wystarczy roztopioną czekoladę wymieszać z masłem i cukrem. Masę czekoladową wykorzystuje się do ozdabiania lub przekładania tortów z bitej śmietany, ciast i innych słodkości, takich jak wafle czy andruty. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie tortu mascarpone z dodatkiem masy czekoladowej.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto czekoladowe z bananami