Czekoladowe ciasto z malinami występuje w różnych wersjach: można je przyrządzić na bazie brownie, ciemnego biszkoptu lub kruchego ciasta z dodatkiem kakao. W przepisie na szybkie czekoladowe ciasto z malinami wystarczy włożyć owoce do masy i upiec wszystko razem. Bardziej pracochłonne są desery z kremami, na przykład z bitą śmietaną, nutellą, budyniem lub mascarpone. Warto spróbować także ciasta czekoladowego z musem malinowym. Poza sezonem do wypieków można użyć mrożonych malin.
Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami jest lekkie, sycące i ma słodko-kwaśny smak. Do przyrządzenia wypieku można użyć świeżych albo mrożonych owoców. Świetnie sprawdzą się również maliny ze słoika zasypane cukrem. Na początku należy przygotować ciasto biszkoptowe, kruche lub drożdżowe. Owoce miesza się z surową masą, przekłada do formy i piecze. Z malin można również przygotować krem. Wystarczy zmiksować budyń waniliowy ze śmietaną i malinami. Gotową masą przekłada się biszkopt.

Mus malinowy

Mus malinowy

Mus malinowy można przygotować samodzielnie, zarówno z mrożonych, jak i świeżych owoców. To idealny dodatek do tortów, ciast, serników i naleśników. Mus malinowy może być serwowany na ciepło np. z budyniem i jako składnik lodowych deserów, w postaci sosu. Dodatek żelatyny do owocowego musu sprawia, że tężeje on jak galaretka i nie spływa z ciast. Smak malin idealnie współgra z wanilią, serkiem mascarpone, jogurtem naturalnym, czekoladą i miętą.

Maliny

Maliny

Maliny są soczystymi, orzeźwiającymi, miękkimi i słodkimi owocami. Doskonale smakują same oraz jako dodatek do wypieków i deserów. Z malin można przygotować przetwory: dżem, marmoladę, konfiturę, sok, kompot i syrop. Owoce nadają się również do mrożenia. Całe maliny dodaje się do surowego ciasta drożdżowego, francuskiego albo biszkoptowego i piecze. Owoce warto również zblendować z dodatkiem śmietany, cukru i jogurtu naturalnego. Taką masę można zamrozić, by powstały lody albo posmarować nią kruche ciasto.

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Sernik z malinami jest delikatny, orzeźwiający i ma słodko-kwaśny smak. Dobrze sprawdzi się jako poobiedni deser. Wypiek doskonale komponuje się z bitą śmietaną oraz lodami. Do przyrządzenia sernika można wykorzystać świeże albo mrożone owoce. Maliny warto wrzucić bezpośrednio do masy serowej lub wysypać na wierzch ciasta. Upieczony sernik oblewa się polewą czekoladową bądź karmelową albo posypuje cukrem pudrem.

Placek z malinami

Placek z malinami

Placek z malinami przygotowuje się na bazie świeżych malin lub konfitur zrobionych z tych owoców. Z ich dodatkiem można przygotować praktycznie każdy rodzaj wypieków: począwszy od sycących serników i ciast drożdżowych, przez biszkopty i kruche, aż po lekkie tarty. Maliny idealnie sprawdzą się także w roli dodatku do kremu. Można łączyć je z serkiem mascarpone, z bitą śmietaną i z budyniem.

Muffinki z malinami

Muffinki z malinami

Muffinki z malinami są słodkie, orzeźwiające i delikatne w smaku. Można przygotować je w kilkadziesiąt minut. Ciastka szczególnie dobrze smakują się latem, gdy owoce są świeże. Mąkę należy wymieszać z mlekiem lub jogurtem naturalnym, a także cukrem, jajkami, kakao i masłem. Do surowej masy dodaje się również maliny. Ciasto przelewa się do silikonowych albo aluminiowych foremek. Muffinki z malinami piecze się przez około 15 minut.