Ciasto francuskie wyśmienicie smakuje w wersji na słono. Można z niego przygotować elegancki obiad, pizzę, tartę lub małe przekąski. Popularnością cieszy się przepis na mięso pieczone w cieście francuskim. Można do niego wykorzystać wołowinę (jak w słynnej polędwicy Wellington), mięso drobiowe lub ryby. Do środka wkłada się także dodatki, głównie warzywa (np. szpinak, brokuły) i sery. Inny pomysł obiadowy z ciastem francuskim w roli głównej to tarta z wytrawnym nadzieniem warzywnym lub mięsnym lub francuskie paszteciki z czerwonym barszczem. Ciasto francuskie może być też podstawą oryginalnej pizzy – wystarczy na rozwałkowane ciasto wyłożyć sos pomidorowy i ulubione składniki, takie jak szynka, ser żółty, papryka, pomidory, cebula, pieczarki. Z ciasta francuskiego przygotowuje się także przekąski na imprezy i spotkania w mniejszym gronie. Mogą to być parówki w cieście francuskim, pizzerinki z szynką i serem, fantazyjne kieszonki i ślimaczki z farszem. Potrawy przygotowuje się z domowego ciasta francuskiego lub gotowego produktu kupowanego w sklepie – w obu wersjach ciasto smakuje wyśmienicie.

Zdjęcie: Netka

Polecane przepisy do kategorii Ciasto francuskie na słono

Znaleźliśmy 459 przepisów w kategorii Ciasto francuskie na słono

Francuskie ślimaczki

Francuskie ślimaczki

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Francuska gwiazda

Francuska gwiazda

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: