Ciasto francuskie wyśmienicie smakuje w wersji na słono. Można z niego przygotować elegancki obiad, pizzę, tartę lub małe przekąski. Popularnością cieszy się przepis na mięso pieczone w cieście francuskim. Można do niego wykorzystać wołowinę (jak w słynnej polędwicy Wellington), mięso drobiowe lub ryby. Do środka wkłada się także dodatki, głównie warzywa (np. szpinak, brokuły) i sery. Inny pomysł obiadowy z ciastem francuskim w roli głównej to tarta z wytrawnym nadzieniem warzywnym lub mięsnym lub francuskie paszteciki z czerwonym barszczem. Ciasto francuskie może być też podstawą oryginalnej pizzy – wystarczy na rozwałkowane ciasto wyłożyć sos pomidorowy i ulubione składniki, takie jak szynka, ser żółty, papryka, pomidory, cebula, pieczarki. Z ciasta francuskiego przygotowuje się także przekąski na imprezy i spotkania w mniejszym gronie. Mogą to być parówki w cieście francuskim, pizzerinki z szynką i serem, fantazyjne kieszonki i ślimaczki z farszem. Potrawy przygotowuje się z domowego ciasta francuskiego lub gotowego produktu kupowanego w sklepie – w obu wersjach ciasto smakuje wyśmienicie.

Zdjęcie: Netka
Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego stanowią lekką i pożywną przekąskę. Można przygotować je w wersji słodkiej bądź wytrawnej. Rogaliki doskonale komponują się z czekoladą, owocami, kremami, dżemami oraz marmoladami. Gotowe wypieki zazwyczaj polewa się lukrem albo karmelem lub też posypuje cukrem pudrem, cukrem dekoracyjnym, sezamem, makiem, wiórkami kokosowymi i migdałami. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono można przygotować z dodatkiem wędliny, ryb, sera, twarogu, pieczarek, warzyw, ziół i przypraw.

Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego na słodko lub słono to idealny pomysł na przekąskę. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją zrobić z różnych składników. Na tarcie wegetariańskiej świetnie sprawdzają się szpinak, brokuły, cukinia i pomidorki koktajlowe, w wersji mięsnej – kurczak i mięso mielone, a w słodkiej – owoce. Ciasto francuskie tworzy chrupiący spód, a składniki przykrywa roztopiony ser żółty. Porcje okrągłej tarty z ciasta francuskiego wyglądają jak kawałki pizzy.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki to idealny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Jest to dowolny farsz zawinięty w małe kawałki ciasta. Planując męskie spotkanie, warto jest użyć kurczaka lub wieprzowego mięsa mielonego. Wegetarianie świetnie komponują w cieście warzywa, takie jak brokuły, szpinak lub cukinia. Sakiewki pięknie prezentują się na stole, a ciasto francuskie nadaje im słodki smak i delikatny aromat.

Pizza na cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim nie jest mniej kaloryczna niż klasyczna wersja placka. Ważne jest używanie jedynie niezbyt mokrych składników, gdyż spód szybko nasiąknie i rozmięknie. Ciasto francuskie wystarczy rozwinąć na lekko natłuszczonej blasze, ponakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku. Można posmarować spód pizzy koncentratem pomidorowym z ziołami, rozłożyć składniki, np. podsmażony szpinak z czosnkiem, cebulą i serem feta i zapiekać do lekkiego zbrązowienia brzegów.

Paszteciki ze szpinakiem

Paszteciki ze szpinakiem

Paszteciki ze szpinakiem można przygotować zarówno w cieście francuskim, jak i drożdżowym. W obu przypadkach szpinak (jeśli jest mrożony) należy rozmrozić i odsączyć na sicie. Kolejno dodaje się do niego np. poszatkowany czosnek, ser feta, jajka oraz przyprawy – pieprz, oregano lub gałkę muszkatołową. Piekąc paszteciki, warto ich boki posklejać, ponieważ szpinak podczas pieczenia lubi wypływać na blachę. Ciasto na paszteciki po wierzchu można posypać sezamem lub makiem.

Pasztecik szczeciński

Pasztecik szczeciński

Pasztecik szczeciński to smażone ciasto drożdżowe nadziewane mieszanką mięsną lub warzywną. Jest to potrawa pochodząca ze Szczecina. Tradycyjne nadzienie składa się z wieprzowiny zmieszanej z wołowiną, kapusty z grzybami, sera i pieczarek. W PRL-u popularna była wersja pasztecików szczecińskich wypełnianych pastą jajeczną. Ciasto jest z zewnątrz kruche, a w środku delikatne i miękkie. Paszteciki szczecińskie podaje się zazwyczaj z niezabielanym, aromatycznym, czerwonym barszczem.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto francuskie na słono

Znaleźliśmy 466 przepisów w kategorii Ciasto francuskie na słono

Francuskie ślimaczki

Francuskie ślimaczki

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Francuska gwiazda

Francuska gwiazda

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: