Ciasto parzone – lekki i suchy deser

Ciasto parzone jest małokaloryczne i bardzo proste w przygotowaniu. Jest popularnym deserem kuchni francuskiej. Robi się je, dodając mąkę do gotującej się wody z masłem. Do utworzonej kulki dodaje się jajka i piecze się około 40 minut. Otrzymane ciasto ma lekką konsystencję, jest suche i puste w środku. Podaje się je z dodatkiem kremu waniliowego lub owoców. Z ciasta parzonego można przygotować również kulki ptysiowe do zupy krem. Deser na bazie tego ciasta idealnie pasuje na spotkania towarzyskie. Świetnie smakuje ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą.

Rodzaje deserów na bazie ciasta parzonego

Jednym z najbardziej popularnych deserów jest karpatka – ciasto z kremem budyniowym. To wyborny smakołyk, którego kształt przypomina pasma górskie. Jest tłusty i bardzo słodki. Deser przygotowuje się na bazie ciasta parzonego, mąki, wody i tłuszczu. W Polsce słynne są też ptysie, eklerki lub croquembouche – wieża ze słodkości z waniliowym nadzieniem, sklejona karmelem. Z ciasta parzonego wyrabia się też tradycyjne pączki wiedeńskie. Przysmak jest delikatny i puszysty, dzięki czemu rozpływa się w ustach. Przyrządzenie deseru zajmuje mniej czasu niż praca nad zwykłymi pączkami. Ten wypiek zawdzięcza słodkość grubej warstwie lukru, ponieważ ciasto nie jest słodzone. Ciekawym pomysłem jest też ciasto parzone na pierogi. Ma ono miękką i elastyczną strukturę i delikatny smak.
Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie robione są z ciasta parzonego, przez to znacznie różnią się od klasycznych wypieków. Przysmak jest delikatny i puszysty, dzięki czemu rozpływa się w ustach. Przyrządzenie ich zajmuje mniej czasu niż praca nad zwykłymi pączkami. W Polsce wypieki bardziej znane są pod nazwą „gniazdka”. Przysmak ten zawdzięcza słodkość grubej warstwie lukru, ponieważ ciasto nie jest słodzone. Wypieki dobrze je też skroplić sokiem z cytryny. Pączki hiszpańskie to świetny pomysł, aby zaskoczyć znajomych na tłusty czwartek.

Profiterole

Profiterole

Profiterole są francuskimi ciastkami zrobionymi z ciasta ptysiowego i dodatków. Najczęściej przekłada się je kremem śmietanowym i dekoruje polewą czekoladową. Profiterole stanowią smaczny i lekki deser. Można podać je zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i eleganckim przyjęciu. Ciasta doskonale komponują się ze świeżymi owocami. Profiterole wystarczy obsypać malinami, truskawkami, jagodami, borówkami, porzeczkami, agrestem bądź kawałkami bananów, brzoskwiń, pomarańczy, jabłek oraz kiwi.

Karpatka

Karpatka

Karpatka to przysmak z ciasta parzonego, które przyrządza się gotując masło i wodę, a następnie łączące z mąką. Kolejny krok to ponowne zagotowanie masy, a następnie dodanie do niego jaj, soli i proszku do pieczenia. Ciasto należy podzielić na dwie części i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Krem do karpatki przyrządza się m.in. z mleka, cukru i cukru wanilinowego, żółtek oraz mąki: pszennej i ziemniaczanej.

Churros

Churros

Churros to tradycyjne, hiszpańskie ciastko o przekroju w kształcie gwiazdy. Do jego przygotowania potrzeba mąki pszennej, oleju i cukru. Wytwarza się go, wyciskając ciasto na głęboki olej i smażąc w wysokiej temperaturze. W Hiszpanii jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych. Znana jest również w USA, Francji, Turcji i Portugalii. Zazwyczaj churros posypuje się cukrem pudrem lub cynamonem.

Eklerki

Eklerki

Ciasto na eklerki przygotowuje się, łącząc masło, mąkę, wodę i jaja. Na blachę wykłada się je za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką. Ciasto parzone należy piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Eklerki z kremem waniliowym to wspaniały deser. Równie pyszne są ciastka z kremem daktylowym. Często podaje się też eklerki z budyniem. Można je udekorować polewą czekoladową i podawać z owocami lub bitą śmietaną.

Croquembouche

Croquembouche

Croquembouche to tradycyjny francuski tort weselny. Pan młody ma za zadanie rozbić mieczem całą konstrukcję. Jest złożony z piramidy ptysiów z ciasta parzonego, które są zlepione bursztynowym karmelem. Jego nazwa pochodzi od francuskich słów croque en bouche, co oznacza „chrupkie w ustach”. Każde z ciastek jest nadziane kremem śmietankowym. Nadzienie rozpływa się w ustach, a karmel nadaje chrupkości deserowi. Croquembouche idealnie pasuje na imprezy okolicznościowe oraz na świąteczny stół.

Ptysie

Ptysie

Ptysie są rodzajem delikatnego, parzonego ciasta, zrobionego z mąki, wody, masła, jajek, cukru i soli. Świetnie komponują się z musami owocowymi, a także masami śmietankowymi oraz czekoladowymi. Wypieki zazwyczaj dekoruje się cukrem pudrem, lukrem, sosem karmelowym albo roztopioną czekoladą deserową. Ptysie z kremem budyniowym można podawać z owocami. Świetnie sprawdzą się: truskawki, maliny, banany, pomarańcze, kiwi, jagody, borówki oraz brzoskwinie.

Znaleźliśmy 15 przepisów w kategorii Ciasto parzone

Ciasto parzone

Ciasto parzone

blanko blanko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: