Najlepiej razem ze skórką. Ważne jest, by przed rozdrobnieniem owoców usunąć z ich wnętrza pestki. Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy przyrządza się z ugotowanych w wodzie z cukrem cytrusów. Ciasto pomarańczowe można też przygotować jedynie z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej. Tego typu wypiek jest bardzo aromatyczny i doskonale smakuje z kremem śmietankowym lub cynamonem.
Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa to rodzaj szybkiego i łatwego do przygotowania ciasta owocowego. Ciasto przygotowuje się na bazie mąki, masła, śmietany oraz jajek. Do tych składników dodawana jest utarta skórka ze sparzonej pomarańczy. Najbardziej popularna jest tarta pomarańczowa z bezą. Do ciasta można również dodać czekoladę, budyń, ser mascarpone lub ricottę. Tarta może być serwowana na wielkanocnym stole lub przyjęciu. Idealnie sprawdza się także w czasie letnich upałów.

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa to aromatyczne ciasto z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki z pomarańczy. Babkę z pomarańczami przyrządza się na oleju, z dodatkiem roztopionego masła lub margaryny. Można dodać też kilka łyżek jogurtu, dzięki czemu wypiek będzie puszysty i wilgotny. Babka pomarańczowa zachwyca bogatym, cytrusowym aromatem i wyrazistym kolorem. Przed podaniem można ją dodatkowo polać lukrem.

Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy cointreau to 40 procentowy alkohol, najpopularniejszy wśród likierów triple sec. Ma wyrazisty słodko-gorzki smak skórek pomarańczy. Likier można pić z lodem np. jako aperitif, rozcieńczać z wodą mineralną lub wykorzystać do robienia drinków. Margaritę przygotowuje się z cointreau, tequili oraz soku z limonki i podaje w schłodzonym kieliszku. Drink cosmopolitan powstaje z wódki cytrynowej, likieru triple sec, soku żurawinowego i limonkowego. Szkło do podania alkoholu można schłodzić, a brzegi ozdobić cukrem i plastrem limonki.

Dżem z pomarańczy

Dżem z pomarańczy

Dżem pomarańczowy można przygotować z owoców całych wraz ze skórką oraz dokładnie obranych. Pierwszy wariant jest bardziej aromatyczny, dzięki zawartym w skórce olejkom eterycznym, może jednak mieć delikatnie gorzki posmak, dlatego w tym przypadku niezastąpionym dodatkiem będzie świeży imbir. Dzięki niemu cała kompozycja smakowa nabiera ostrej nuty. Dżem z pomarańczy bez cukru można przygotować szczególnie wtedy, gdy owoce są bardzo słodkie, ewentualnie zastąpić cukier ksylitolem lub stewią.

Pomarańcza

Pomarańcza

Pomarańcza jest jednym z najchętniej wybieranych cytrusów na rynku, ponieważ zawiera dużo witaminy C, B, a także błonnika pokarmowego. Sok pomarańczowy z lodem to najpopularniejszy napój. Pomarańcze można jeść na surowo lub łączyć z różnymi składnikami, w tym innymi owocami, przygotowując sałatki owocowe. Cytrusy można podać jako dodatek do mięs (kaczki, kurczaka) lub owoców morza. Z pomarańczy robi się również pyszne smoothie, lody oraz ciasta.

Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy to zarówno pyszny napój gaszący pragnienie, jak też też duża dawka składników odżywczych dla organizmu. Pomarańcza jest bogata w witaminę C, która wzmacnia system odpornościowy, oraz beta-karoten zapobiegający nowotworom i występowaniu zmarszczek. Dzienna dawka to jedna szklanka soku pomarańczowego. Jeśli jednak chcemy zachować jak najwięcej wartości odżywczych, należy samemu wyciskać sok, ponieważ produkty ze sklepu mają znaczne ilości cukru.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto pomarańczowe

Znaleźliśmy 86 przepisów w kategorii Ciasto pomarańczowe