Ciasto z agrestem to słodko-kwaśny deser. Sezon na świeży agrest przypada od czerwca do lipca, ale owoce można kupić przez cały rok, np. w puszce lub słoiku. Skubaniec z agrestem, czyli kruche ciasto z owocami, robi się z mąki, zimnego masła, żółtek, cukru pudru oraz proszku do pieczenia. Po wyrobieniu ciasta dzieli się je na 3 części, do jednej z nich dodaje kakao i schładza wszystko w lodówce. Jasną i ciemną część placka łączy się ze sobą i układa na spodzie formy do pieczenia. Na ciasto wykłada się owoce, ubitą pianę z białek i wierzch posypuje kawałkami 3 części ciasta. Po upieczeniu placek z agrestem można posypać cukrem pudrem. Z owoców robi się także inne desery, jak: tort, tartę lub pleśniak z agrestem. Placek będzie miał jeszcze bardziej kwaśny smak, gdy do ciasta doda się rabarbar i jabłka, np. antonówki. Tort z agrestem można połączyć z innymi sezonowymi owocami: truskawkami, wiśniami, śliwkami lub malinami. Do ozdoby wypieku pasują bezy, bita śmietana oraz karmelizowane owoce.

Ciasto z agrestem i kruszonką

Ciasto z agrestem można posypać kruszonką. Przygotowuje się ją z mąki, cukru, zimnego masła, żółtka oraz odrobiny soli. Do kruszonki można wsypać cukier waniliowy lub skórkę startą z cytryny, pomarańczy albo limonki. Składniki zagniata się na jednolite ciasto, owija folią spożywczą i chłodzi w lodówce. Kruszonką posypuje się z wierzchu gotowy placek i całość piecze w piekarniku, aż ciasto zarumieni się.

Ciasto z agrestem i budyniem

Ciasto agrestowe piecze się też z budyniem, np. śmietankowym lub waniliowym. Budyń przygotowuje się według instrukcji na opakowaniu. Aby nie był za rzadki, można użyć odrobinę mniej mleka niż podane jest w przepisie. Wyrobione ciasto wykłada się na spód blachy i zalewa budyniem. Na wierzch masy układa się agrest i całość zasypuje kruszonką.

Ciasto z agrestem i galaretką

Agrestowe ciasto z galaretką można zrobić na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest upieczenie tradycyjnego biszkoptu z owocami. Po ostygnięciu ciasta, zalewa się je galaretką, np. agrestową, gruszkową, cytrynową, ananasową lub o smaku limonki i trawy cytrynowej. Galaretkę można też wymieszać razem z nadzieniem do ciasta, np. z masą śmietanową.
Kompot z agrestu

Kompot z agrestu

Kompot z agrestu jest słodki, smaczny i orzeźwiający. Można go podać do obiadu lub przygotować w słoikach na zimę. Do zrobienie napoju wykorzystuje się dojrzałe owoce. Należy ugotować je w wodzie z dodatkiem miodu lub umieścić w słoikach i zalać syropem z wody i cukru. Kompot warto wzbogacić świeżymi cząstkami jabłek bądź gruszek, czarną i czerwoną porzeczką, cytryną, pomarańczą, żurawiną oraz przyprawami, na przykład cynamonem i imbirem. Napój agrestowy doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dżem z agrestu

Dżem z agrestu

Masz w domu agrest i nie wiesz, co z nim zrobić? Świetnym pomysłem będzie domowy dżem. Ma on lekko kwaskowaty smak, przez co doskonale nadaje się do różnego rodzaju słodkich wypieków oraz wytrawnych dań. Agrest i czarna porzeczka lub truskawki to bardzo dobre połączenie. Słodko-kwaśne nuty można wzbogacić dodatkiem wanilii lub cynamonu. Przygotowując dżem, warto pamiętać, by cukier dodać na końcu. Dzięki temu unikniesz obowiązku nieustannego mieszania mikstury, a ryzyko przypalenia ograniczysz do minimum.

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami jest smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Wypiek można posypać cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi, a także polać roztopioną czekoladą, karmelem albo lukrem. Do ciasta najlepiej jest dodać świeże owoce, na przykład: jabłka, jagody, truskawki, borówki, gruszki, banany, maliny, porzeczki, agrest lub brzoskwinie. Wypiek świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto z owocami i galaretką dobrze jest udekorować bitą śmietaną.

Konfitura z agrestu

Konfitura z agrestu

Konfitura z agrestu idealnie sprawdzi się do kanapek, jogurtów, naleśników, wypieków, mięs i deserów. Produkt przygotowuje się z dojrzałych owoców, cukru, cynamonu i imbiru. Wszystkie składniki należy ugotować w garnku, a następnie przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować. Agrest można również zmielić w maszynce do mięsa. Dzięki temu w konfiturze nie będzie skórek, łusek i pestek. Zamiast cukru można użyć miodu lub ksylitolu, by przekąska była mniej kaloryczna. Do konfitury z agrestu można dodać także inne owoce, na przykład kiwi.

Znaleźliśmy 50 przepisów w kategorii Ciasto z agrestem

Ciasto z agrestem

Ciasto z agrestem

-AGULINA- -AGULINA-

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Okruch agrestowy

Okruch agrestowy

dayzi dayzi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek z agrestem

Placek z agrestem

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta z agrestem

Tarta z agrestem

renatka1 renatka1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kostka agrestowa

Kostka agrestowa

2milutka 2milutka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: