Ciasto z ananasem można przygotować na wiele sposobów. Ananas dobrze łączy się z różnymi rodzajami ciast, np. francuskim, drożdżowym czy biszkoptowym. Dodatkowo sam owoc może być podany w kilku formach – surowy na wierzch, surowy w środek, zmiksowany jako nadzienie lub wymieszany z dodatkiem np. kokosa.

Świeży ananas czy z puszki?

Ananas z puszki jest dobrym wyborem, jeśli brakuje nam czasu na przygotowanie ciasta. W przypadku, gdy mamy go trochę więcej, lepiej kupić świeży owoc i samodzielnie go przygotować. Ananas z puszki zawiera mniej witamin i składników mineralnych, a ponadto może być dodatkowo dosładzany. Ciasta i desery ze świeżego owocu smakuje lepiej i pachną intensywniej.

Jakie ciasta można przygotować z ananasem?

Ananas świetnie nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzajów serników. Można przy jego użyciu przygotować również mini ciasteczka z ciasta francuskiego, babkę, ciastko ucierane, drożdżowe, tort, przekładaniec, a nawet szarlotkę. Świetnie komponuje się z takimi dodatkami, jak: czekolada, pomarańcza, kokos, orzechy i kakao.

Właściwości zdrowotne ananasa

Ananas to niskokaloryczny owoc. Bogaty jest witaminę C, B, wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor. Dzięki zawartości związku bromelainy działa przeciwzakrzepowo, obniża ciśnienie krwi, wspomaga układ krążeniowy oraz odpornościowy. Ananas dobry jest na odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii.

Ciasto z ananasem Kategorie

Ananasowiec

Ananasowiec

Ananasowiec to delikatne, słodkie i orzeźwiające ciasto, doskonałe na rodzinne przyjęcia oraz spotkania z przyjaciółmi. Do jego przygotowania potrzeba: jajek, cukru, mąki, ananasa w zalewie, budyniu waniliowego, masła, wiórek kokosowych i soku z cytryny. Ciasto świetnie wygląda posypane cynamonem i gałką muszkatołową. Budyń jeszcze lepiej smakuje, gdy gotowany jest na soku z odsączonych ananasów.

Ciasto ananasowo kokosowe

Ciasto ananasowo kokosowe

Ciasto ananasowo kokosowe sprawdzi się na poobiedni deser oraz eleganckie przyjęcia. Do przyrządzenia wypieku można użyć świeżych owoców bądź tych z puszki. Na początku należy upiec biszkopt. Zamiast mleka krowiego do surowej masy warto wlać mleczko kokosowe. Na gotowe, ostudzone ciasto wykłada się krem budyniowy zmiksowany z kawałkami ananasa oraz syropem ananasowym (z puszki). Placek ananasowiec doskonale smakuje oprószony wiórkami kokosowymi i udekorowany bitą śmietaną.

Ciasto z ananasem

Ciasto z ananasem

Ciasto z ananasem najlepiej przygotować ze świeżego owocu. Ananas z puszki zawiera mniej składników mineralnych i witamin. Świeży owoc nadaje ciastu intensywny smak i aromat. Ananas w cieście świetnie łączy się z orzechami, wiórkami kokosa, miodem, pomarańczą, kakao czy czekoladą. Najczęściej przy jego użyciu piecze się serniki, torty, szarlotki, przekładańce i ciasta ucierane.

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami jest smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Wypiek można posypać cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi, a także polać roztopioną czekoladą, karmelem albo lukrem. Do ciasta najlepiej jest dodać świeże owoce, na przykład: jabłka, jagody, truskawki, borówki, gruszki, banany, maliny, porzeczki, agrest lub brzoskwinie. Wypiek świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto z owocami i galaretką dobrze jest udekorować bitą śmietaną.

Sernik z owocami

Sernik z owocami

Do sernika z owocami idealnie pasują owoce sezonowe: truskawki, śliwki oraz maliny. W zimie można do niego dodać ananasy z puszki lub brzoskwinie w syropie. Sernik na zimno to idealny deser na letnie dni. Podaje się go z galaretką oraz lodami. Spód ciasta można zrobić z herbatników lub biszkoptów. Sernik z owocami wspaniale smakuje posypany kruszonką.

Sernik z ananasem

Sernik z ananasem

Sernik z ananasem na kruchym cieście to idealna propozycja na popołudniowy deser. Przygotowuje się go na bazie mąki, kakao, proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego, jajek, miękkiego masła, trzykrotnie mielonego sera, oleju i owoców (w tym przypadku ananasów). Ze składników zagniata się ciasto oraz wyrabia masę serową. Sernik z ananasem piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Przed wyciągnięciem warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto z ananasem

Znaleźliśmy 124 przepisów w kategorii Ciasto z ananasem

Ciasto z ananasem

Ciasto z ananasem

patunia87 patunia87

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto z ananasem

Ciasto z ananasem

paulina57 paulina57

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto ananasek

Ciasto ananasek

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: