Ciasto z bezą to delikatny, kruchy i bardzo słodki deser. Bezy są podstawą ciasta. W formie lekkich ciasteczek to wyroby cukiernicze, które robi się z białek jaj i cukru pudru. Po zmiksowaniu składników masę na bezy piecze się w piekarniku, w niskiej temperaturze. Masę bezową jako nadzienie do ciasta przygotowuje się z tych samych składników oraz odrobiny mąki ziemniaczanej. Ciasto bezowe robi się z mąki, zimnego masła, cukru pudru, jajek, proszku do pieczenia i odrobiny soli. Po wyrobieniu składników na jednolite ciasto, zapieka się je w piekarniku. Na placek bezowy wykłada się owoce, np. maliny, morele, wiśnie, jabłka oraz masę bezową. Po upieczeniu beza z wierzchu zrobi się chrupka, a w środku będzie puszysta. Ciasto bezowe z kremem nie zawiera owoców, a nadzienie przygotowuje się z serka mascarpone, masy kajmakowej, słodkiej śmietanki oraz orzechów włoskich. Ciasto z porzeczkami i bezą będzie miało słodko-kwaśny smak. Do owoców można dodać jeszcze rabarbar, co dodatkowo wzmocni kwaskowatość deseru.

Ciasto z bezą na wierzchu

Ciasto bezowe składa się z 3 części: kruchego placka, owoców oraz słodkiej masy bezowej. Bezy można używać do różnych ciast np. tradycyjnej szarlotki. Kruchy spód i jabłkowe nadzienie z cynamonem będzie się dobrze komponować z lekką i chrupiącą bezą na wierzchu.

Ciasto z bezami w środku

Bezy można łączyć z nadzieniem ciasta. Do biszkoptu kawowego z musem czekoladowym wystarczy włożyć kilka bez, które będą chrupiącą niespodzianką w czasie jedzenia. Ubite białka jajek z cukrem pudrem można też dodać do kremu, np. z adwokatem, truskawkami, wiśniami, jagodami lub porzeczkami.
Tort bezowy

Tort bezowy

Biszkopt do tortu możemy też zastąpić bezą. Klasyczną odmianą jest rozpływająca się w ustach beza Pavlova – w formie dwupiętrowego ciasta przełożonego słodkim kremem. Z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste piankowe wnętrze bezy, doskonale komponuje się z serkiem mascarpone oraz w wydaniu francuskiego dakłas (Dacquoise)– wypełnione masą śmietanową, orzechami i daktylami.

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Idealny sernik z rosą na kruchym lub półkruchym spodzie to deser na każdą okazję. Ciasto smakuje wyśmienicie a złota rosa sprawia, że sernik wygląda zachwycająco. Sekret złotych kropelek na cieście tkwi w odpowiednim przygotowaniu piany białkowej. Pianę ubij z białek i stopniowo dodawaj do niej cukier. Kiedy masa białkowa jest gładka i sztywna, rozsmaruj ją na powierzchni ciasta i wstaw na kwadrans do piekarnika. Białka nie powinny się spiec na chrupiącą bezę, a jedynie lekko ściąć. Złota rosa pojawi się na serniku podczas studzenia. Dla zwiększenia liczby słodkich kropelek, ciasto możesz przykryć bawełnianą ściereczką.

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa to eleganckie ciasto na kruchym spodzie. Najpopularniejszą wersją tego deseru jest tarta cytrynowa z bezą. Ciasto zachwyca idealną kompozycją smaków: kwaśne nadzienie uzupełniają słodki spód oraz chmurka z białek i cukru. Tartę cytrynową przygotowuje się też w wersji na szybko – na spodzie zrobionym z pokruszonych herbatników. Wykonanie takiego ciasta zajmuje zaledwie 40 minut. Miłośnicy cytrusów mogą wypróbować też tartę pomarańczową o łagodniejszym smaku lub limonkową, która jest jeszcze kwaśniejsza niż cytrynowa.

Znaleźliśmy 231 przepisów w kategorii Ciasto z bezą

Pychotka z kajmakiem

Pychotka z kajmakiem

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

A la torcik z bezą

A la torcik z bezą

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka z bezą

Ciasteczka z bezą

aliss06 aliss06
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

sofieta sofieta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: