Rabarbar, choć zaliczany do warzyw, a dokładnie do bylin, znalazł szerokie zastosowanie przy produkcji słodkich wypieków. W kuchni wykorzystywane się części liści rabarbaru nazywane ogonkami liściowymi, które posiadają charakterystyczny kwaskowaty smak. Rabarbar jest źródłem witamin o działaniu antyoksydacyjnym (C, A, E), a także kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego. Rabarbarowe ciasto przygotuje się w prosty i szybki sposób. Pierwszą czynnością jest przygotowanie warzywa. Końcówki rabarbaru należy przyciąć, następnie warzywo dokładnie się myje i starannie obiera. Kolejnym krokiem jest jego pokrojenie w plasterki i oprószenie cukrem, aby rabarbar puścił sok, który się odsącza. Wyśmienitym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie placek lub biszkopt z rabarbarem posypany cukrem pudrem. Lekkim i puszystym wypiekiem jest ciasto jogurtowe z rabarbarem. Do wypieku ciasta wykorzystuje się jaja, cukier, mąkę pszenną, roztopione masło, cukier wanilinowy oraz gęsty jogurt grecki, ewentualnie śmietanę.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Prawdziwym przysmakiem dla wielbicieli słodkich wypieków są ciasta z kruszoną, a wśród nich również ciasto z rabarbarem i kruszonką. Spód ciasta wykona się z masła, cukru pudru, jaj, mąki i dodatku proszku do pieczenia. Chrupiącą kruszonkę przygotuje się jedynie z trzech składników: mąki, masła oraz cukru. Na patelni na niewielkim ogniu roztapia się masło, do którego następnie dodaje się cukier, a po krótkiej chwili mąkę. Całość należy wymieszać, zdjąć z patelni i ostudzić.

Kruche ciasto z rabarbarem

Delikatnym kruchym ciastem z rabarbarem, które świetnie sprawdzi się w roli podwieczorku jest tarta oprószona cukrem pudrem. Wyśmienite nadzienie przygotuje się z rabarbaru, cukru, pomarańczy i pomarańczowego dżemu, cukru wanilinowego, mielonego cynamonu i rodzynek. Zamiast dżemu pomarańczowego można również wykorzystać dżem truskawkowy. Krucha tarta z rabarbarem doskonale smakuje podana z gałką waniliowych lub śmietankowych lodów i bitej śmietany. Propozycją pysznego deseru jest również kruchy placek z rabarbarem. Spód ciasta przyrządzi się z mąki pszennej lub orkiszowej, mąki ziemniaczanej, masła, cukru i jajka. Do zrobienia rabarbarowego nadzienia do placka, prócz rabarbaru, używa się cukru, płynnego miodu oraz suszonych owoców, np. daktyli.

Ciasto ucierane z rabarbarem

Pomysłem na smaczny i prosty w wykonaniu wypiek jest ciasto ucierane z rabarbarem. Rabarbar należy dokładnie umyć i pokroić, a następnie zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę uciera się z cukrem i cukrem waniliowym aż do powstania masy o białej barwie. Do utworzonej masy dodaje się jajka, cały czas ucierając. Na koniec mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewa się przez sito, dodaje do masy i kontynuuje ucieranie. Na wyłożone w formie ciasto rozkłada się w sposób równomierny rabarbar.

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto rabarbarowe z budyniem jest wyśmienitym deserem o puszystej, kremowej konsystencji. Rabarbar dodaje wypiekowi ciekawego, kwaskowatego smaku, a kruchy spód odrobinę chrupkości. Do przygotowania budyniowej masy wykorzystuje się budyń waniliowy, mleko, śmietanę kremówkę 30%, cukier oraz cukier waniliowy. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem najlepiej smakuje oprószone kruszonką i posypane cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem i bezą

Efektownym deserem, który sprawdzi się przy różnych okazjach z pewnością jest ciasto rabarbarowe z bezą, odznaczające się ciekawym, słodko-kwaśnym smakiem. Dodatkiem do kruchego ciasta z rabarbarem i bezą, który nada wypiekowi owocowego akcentu jest malinowa konfitura. Bezę, którą wykłada się na wierzch wypieku, przygotowuje się z białek jaj, drobnego cukru i mąki ziemniaczanej. Białka należy ubić na sztywną pianę za pomocą miksera na wysokich obrotach. Do ubitych białek stopniowo dodaje się cukier, kontynuując miksowanie. W momencie, gdy uzyskana piana stanie się gęsta i błyszcząca, do masy wsypuje się mąkę i całość jeszcze przez chwile miksuje.

Ciasto z rabarbarem Kategorie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem. Jest ono ciekawą alternatywą dla tradycyjnej babki lub biszkoptu. Szczególnie, że ciasto jogurtowe robi się naprawdę szybko. A do tego doskonale łączy się z różnymi dodatkami. Dlatego warto wypróbować ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką lub budyniem. To ciekawy sposób na wykorzystanie rabarbaru, który w sezonie jest ogólnodostępny. Szereg właściwości prozdrowotnych tej rośliny sprawia, że naprawdę warto ją dodawać do wypieków. Z tego powodu już dziś zaserwuj sobie pyszne ciasto jogurtowe z rabarbarem!

Ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą

Efektownym deserem, który sprawdzi się przy różnych okazjach z pewnością jest ciasto rabarbarowe z bezą, odznaczające się ciekawym, słodko-kwaśnym smakiem. Dodatkiem do kruchego ciasta z rabarbarem i bezą, który nada wypiekowi owocowego akcentu jest malinowa konfitura. Bezę, którą wykłada się na wierzch wypieku, przygotowuje się z białek jaj, drobnego cukru i mąki ziemniaczanej. Białka należy ubić na sztywną pianę za pomocą miksera na wysokich obrotach. Do ubitych białek stopniowo dodaje się cukier, kontynuując miksowanie. W momencie, gdy uzyskana piana stanie się gęsta i błyszcząca, do masy wsypuje się mąkę i całość jeszcze przez chwile miksuje.

Placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem można przygotować z ciasta bez wyrabiania. Wystarczy odrobina mąki tortowej, szklanka cukru, kilka jajek, mleka, soli, oleju lub oliwy z oliwek, drożdży i rabarbaru (łodyg nie należy obierać). Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto po wyrośnięciu miksuje się i ponownie przykrywa na około półtorej godziny. Placek drożdżowy z rabarbarem piecze się przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasta ucierane, w tym różnego rodzaju babki i placki, doskonale smakują z dodatkami. Jednym z ciekawszych pomysłów jest ciasto ucierane z rabarbarem, najlepiej z dodatkiem kruszonki, budyniu lub pianki. Słodycz wypieku oraz cierpkość tej rośliny to idealne połączenie, które z pewnością zasmakuje niejednemu. Takie ciasto można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsze i zarazem najłatwiejsze ciasto ucierane to te na bazie oleju, którego delikatny smak skutecznie przełamie rabarbar. Można je zrobić w wersji klasycznej, jasnej, lub czekoladowej. Wystarczy dodać kakao do masy, by cieszyć się jeszcze lepszym efektem!
 

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Rabarbar ma swoich zwolenników i przeciwników. Jego kwaskowaty smak można z łatwością równoważyć cukrem lub miodem. Dodajemy go do ciast i deserów, jednak największym hitem jest kompot z rabarbaru. Wspaniale orzeźwia, nawet w największe upały. Dodatek jabłek lub truskawek sprawi, że napój nie będzie tak cierpki. Wykorzystując różne składniki, możemy kompot odpowiednio modyfikować pod względem smaku i właściwości. Przykładowo można sięgnąć po pastę waniliową, cytrynę czy nawet miętę.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką to jeden z częściej robionych wypieków z tym warzywem. Kruszonka, złożona z masła i cukru, bardzo dobrze przełamuje kwaskowatość tej rośliny. Co więcej – taki wypiek wcale nie musi być na bazie ciasta kruchego. Równie dobrze można wykorzystać masę półkruchą, biszkoptową, maślaną czy piaskową. W ten sposób można zrobić proste i pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Wystarczy na wybrany spód wyłożyć kawałki rabarbaru i całość posypać masłem z cukrem. Ciasto zapiekamy i gotowe!

Konfitura z rabarbaru

Konfitura z rabarbaru

Choć najpopularniejszym przetworem z rabarbaru jest kompot, to i konfitury z tego warzywa są równie popularne. Szczególnie, że można je wykorzystać zarówno do herbaty czy deserów, jak i mięs i przystawek. Konfitury z rabarbaru robi się w różnych wariantach. Mogą być zrobione jedynie z tej rośliny lub wielosmakowe. I tak warto wypróbować takie specjały jak konfitura z rabarbaru i truskawek, imbiru, pomarańczy czy jabłek. Można także przyrządzić ją bez dodatku cukru, co z pewnością przypadnie do gustu diabetykom i osobom na diecie.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to jeden z podstawowych pomysłów na wykorzystanie tej rośliny. Można upiec dużą blachę ciasta lub zdecydować się na drożdżówki. W każdej wersji ten wypiek będzie smakował znakomicie. Szczególnie, kiedy do ciasta drożdżowego oprócz rabarbaru dodamy truskawki, budyń lub ser. Taki wypiek to świetna propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich ciast. Aby całość nie wyszła z kolei zbyt kwaśna – bo jak wiadomo, rabarbar ma swój charakterystyczny smak – warto całość oprószyć cukrem pudrem lub kruszonką. Te proste patenty sprawią, że ciasto drożdżowe z rabarbarem będzie smakowało każdemu!
 

Znaleźliśmy 196 przepisów w kategorii Ciasto z rabarbarem