Ciecierzyca, zwana cieciorką lub grochem włoskim to roślina z rodziny strączkowych. Jej właściwości zdrowotne, od wielu lat cenione były w krajach Bliskiego Wschodu i kuchni basenu Morza Śródziemnego. W naszym kraju  warzywo to, coraz częściej pojawiające się na stołach zarówno w potrawach codziennych jak i tych wykwintnych.

Cieciorka ze względu na dużą zawartość białka, jest świetna do dań wegetariańskich. Z tego wspaniałego warzywa, przygotować można pasztet lub tradycyjną pastę - hummus, doskonale smakujący do pieczywa, placków, krakersów, kebabów, ryb a także mięs.

Ciecierzyca to świetny składnik zup, gołąbków, pierogów czy sałatek. Dodatkiem idealnie komponującym się z grochem włoskim jest sos, masło, oliwa, boczek, makaron, ziemniaki, warzywa, owoce i aromatyczne zioła: rozmaryn, kolendra, kurkuma, curry i pietruszka.


Przygotuj jarski pasztet z ciecierzycą, wspaniałą zupę z cieciorki na boczku lub potrawkę z warzyw. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 99 przepisów w kategorii Ciecierzyca

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z cieciorki

Zupa z cieciorki

zbysiowa zbysiowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: