Ciecierzyca

ciecierzyca

Ciecierzyca w daniach

Ciecierzyca, zwana cieciorką lub grochem włoskim to roślina z rodziny strączkowych. Jej właściwości zdrowotne, od wielu lat cenione były w krajach Bliskiego Wschodu i kuchni basenu Morza Śródziemnego. W naszym kraju  warzywo to, coraz częściej pojawiające się na stołach zarówno w potrawach codziennych jak i tych wykwintnych.

Cieciorka ze względu na dużą zawartość białka, jest świetna do dań wegetariańskich. Z tego wspaniałego warzywa, przygotować można pasztet lub tradycyjną pastę - hummus, doskonale smakujący do pieczywa, placków, krakersów, kebabów, ryb a także mięs.

Ciecierzyca to świetny składnik zup, gołąbków, pierogów czy sałatek. Dodatkiem idealnie komponującym się z grochem włoskim jest sos, masło, oliwa, boczek, makaron, ziemniaki, warzywa, owoce i aromatyczne zioła: rozmaryn, kolendra, kurkuma, curry i pietruszka.


Przygotuj jarski pasztet z ciecierzycą, wspaniałą zupę z cieciorki na boczku lub potrawkę z warzyw. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (90): kategoria: Ciecierzyca    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane