Ciecierzyca, zwana cieciorką lub grochem włoskim to roślina z rodziny strączkowych. Jej właściwości zdrowotne od wielu lat były cenione w krajach Bliskiego Wschodu. W Polsce warzywo to także coraz częściej pojawia się na stołach.

Cieciorka ze względu na dużą zawartość białka, jest świetna do dań wegetariańskich. Z tego wspaniałego warzywa, przygotować można pasztet lub tradycyjną pastę - hummus, doskonale smakujący do pieczywa, placków, krakersów, kebabów, ryb a także mięs.

Ciecierzyca to świetny składnik zup, gołąbków, pierogów czy sałatek. Dodatkami idealnie komponującymi się z grochem włoskim są sosy, makarony, ziemniaki oraz szereg warzyw i owoców. Cieciorka dobrze komponuje się z takimi ziołami jak: rozmaryn, kolendra, kurkuma, curry i pietruszka.

Skuś się na pasztet z ciecierzycą lub wspaniałą zupę z cieciorki na boczku. Zapraszamy!
Sałatka z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą

Sałatka z cieciorką to smaczny pomysł na lunch. W dodatku bardzo szybki. Do takiej sałatki można wykorzystać zarówno ciecierzycę gotowaną, konserwową jak i prażoną. Ta ostatnia doda całej kompozycji niezwykłej chrupkości i wyjątkowego smaku. Ciecierzycę można łączyć z każdym rodzajem sałat, świeżych warzyw czy mięs i ryb. Dobrym pomysłem jest sałatka z ciecierzycą i kurczakiem lub tuńczykiem. Takie potrawy są dość sycące a jednocześnie lekkostrawne!

Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

Brak pomysłu na zupę? Warto w takiej sytuacji sięgnąć po cieciorkę. Ze świeżej lub konserwowej można stworzyć pyszny krem, który zaspokoi głód całej rodziny. Zupa z ciecierzycy jest delikatna a dodatkowo zawiera szereg cennych składników odżywczych. W ten sposób można łatwo uzupełnić poziom kwasu foliowego i potasu, które odpowiadają za najważniejsze procesy w naszym organizmie. Warto wypróbować zupy z ciecierzycy z pomidorami lub kurczakiem, które są jeszcze bardziej sycące od standardowego kremu!

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Pasztety jarskie to ulubiony przysmak zarówno wegetarian, jak i fanów mięsa. Można je przygotować z rozmaitych warzyw, kaszy czy grzybów. Jednym z popularniejszych jest pasztet z ciecierzycy. Ugotowaną cieciorkę wystarczy zmiksować z dodatkami i zapiec, by otrzymać aromatyczny dodatek do chleba. Przygotowując pasztet na Wielkanoc warto go wzbogacić suszonymi pomidorami, które nadadzą mu cudownego smaku i aromatu.

Kotleciki z ciecierzycy

Kotleciki z ciecierzycy

Falafel to wegetariański pulpet stworzony z ciecierzycy (gotowanej lub z puszki), cebuli i innych dodatków takich jak bób, sezam czy marchewka. Wszystkie składniki miksuje się razem a następnie formuje z nich kulki. Następnie falafele są smażone na patelni lub pieczone w piekarniku. Kotlety z cieciorki można serwować na obiad z dodatkiem ryżu i surówki lub jako przekąskę na imprezę z dodatkiem salsy lub sosu czosnkowego.

Hummus

Hummus

Hummus to pasta z ciecierzycy, z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, solą i tahini (pastą sezamową). Podawany jest na zimno jako dip, smarowidło do pieczywa, pity, placków oraz używany jako dodatek do naleśników czy składnik kotletów. Hummus można przygotować z gotowanej ciecierzycy lub z ciecierzycy z puszki. Wszystkie składniki blenduje się na gładką masę. Hummus najczęściej przyprawia się kuminem, natką pietruszki i kolendrą. Można dodawać do niego też suszone pomidory, chili i orzechy.

Znaleźliśmy 248 przepisów w kategorii Ciecierzyca

Leczo z ciecierzycą

Leczo z ciecierzycą

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: