Ciecierzyca

ciecierzyca

Ciecierzyca w daniach

Ciecierzyca, zwana cieciorką lub grochem włoskim to roślina z rodziny strączkowych. Jej właściwości zdrowotne, od wielu lat cenione były w krajach Bliskiego Wschodu i kuchni basenu Morza Śródziemnego. W naszym kraju  warzywo to, coraz częściej pojawiające się na stołach zarówno w potrawach codziennych jak i tych wykwintnych.

Cieciorka ze względu na dużą zawartość białka, jest świetna do dań wegetariańskich. Z tego wspaniałego warzywa, przygotować można pasztet lub tradycyjną pastę - hummus, doskonale smakujący do pieczywa, placków, krakersów, kebabów, ryb a także mięs.

Ciecierzyca to świetny składnik zup, gołąbków, pierogów czy sałatek. Dodatkiem idealnie komponującym się z grochem włoskim jest sos, masło, oliwa, boczek, makaron, ziemniaki, warzywa, owoce i aromatyczne zioła: rozmaryn, kolendra, kurkuma, curry i pietruszka.


Przygotuj jarski pasztet z ciecierzycą, wspaniałą zupę z cieciorki na boczku lub potrawkę z warzyw. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (86): kategoria: Ciecierzyca    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane