Ciecierzyca, zwana cieciorką lub grochem włoskim to roślina z rodziny strączkowych. Jej właściwości zdrowotne od wielu lat były cenione w krajach Bliskiego Wschodu. W Polsce warzywo to także coraz częściej pojawia się na stołach.

Cieciorka ze względu na dużą zawartość białka, jest świetna do dań wegetariańskich. Z tego wspaniałego warzywa, przygotować można pasztet lub tradycyjną pastę - hummus, doskonale smakujący do pieczywa, placków, krakersów, kebabów, ryb a także mięs.

Ciecierzyca to świetny składnik zup, gołąbków, pierogów czy sałatek. Dodatkami idealnie komponującymi się z grochem włoskim są sosy, makarony, ziemniaki oraz szereg warzyw i owoców. Cieciorka dobrze komponuje się z takimi ziołami jak: rozmaryn, kolendra, kurkuma, curry i pietruszka.

Skuś się na pasztet z ciecierzycą lub wspaniałą zupę z cieciorki na boczku. Zapraszamy!
Sałatka z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą

Sałatka z cieciorką to smaczny pomysł na lunch. W dodatku bardzo szybki. Do takiej sałatki można wykorzystać zarówno ciecierzycę gotowaną, konserwową jak i prażoną. Ta ostatnia doda całej kompozycji niezwykłej chrupkości i wyjątkowego smaku. Ciecierzycę można łączyć z każdym rodzajem sałat, świeżych warzyw czy mięs i ryb. Dobrym pomysłem jest sałatka z ciecierzycą i kurczakiem lub tuńczykiem. Takie potrawy są dość sycące a jednocześnie lekkostrawne!

Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

Brak pomysłu na zupę? Warto w takiej sytuacji sięgnąć po cieciorkę. Ze świeżej lub konserwowej można stworzyć pyszny krem, który zaspokoi głód całej rodziny. Zupa z ciecierzycy jest delikatna a dodatkowo zawiera szereg cennych składników odżywczych. W ten sposób można łatwo uzupełnić poziom kwasu foliowego i potasu, które odpowiadają za najważniejsze procesy w naszym organizmie. Warto wypróbować zupy z ciecierzycy z pomidorami lub kurczakiem, które są jeszcze bardziej sycące od standardowego kremu!

Hummus

Hummus

Hummus robi się z cieciorki, pasty sezamowej i przypraw. Wystarczy mieć dobry blender, by wyczarować sobie pyszną pastę z ciecierzycy. Przysmak ten pochodzi z Libanu i jest popularny szczególnie wśród osób na diecie wegańskiej. Hummus występuje w wielu rozmaitych wersjach: z suszonymi pomidorami, soczewicą, papryką czy nawet awokado. W każdej stanowi lekki i aromatyczny dodatek do kanapek, świeżych warzyw czy chipsów.

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Pasztety jarskie to ulubiony przysmak zarówno wegetarian, jak i fanów mięsa. Można je przygotować z rozmaitych warzyw, kaszy czy grzybów. Jednym z popularniejszych jest pasztet z ciecierzycy. Ugotowaną cieciorkę wystarczy zmiksować z dodatkami i zapiec, by otrzymać aromatyczny dodatek do chleba. Przygotowując pasztet na Wielkanoc warto go wzbogacić suszonymi pomidorami, które nadadzą mu cudownego smaku i aromatu.

Kotleciki z ciecierzycy

Kotleciki z ciecierzycy

Falafel to wegetariański pulpet stworzony z ciecierzycy (gotowanej lub z puszki), cebuli i innych dodatków takich jak bób, sezam czy marchewka. Wszystkie składniki miksuje się razem a następnie formuje z nich kulki. Następnie falafele są smażone na patelni lub pieczone w piekarniku. Kotlety z cieciorki można serwować na obiad z dodatkiem ryżu i surówki lub jako przekąskę na imprezę z dodatkiem salsy lub sosu czosnkowego.

Znaleźliśmy 224 przepisów w kategorii Ciecierzyca

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Megg Megg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca

ewasng ewasng

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: