Cielęcina to mięso z cieląt, które nie skończyły jeszcze 6 miesięcy. Jest to mięso bardzo delikatne, zawierające małą ilość tłuszczu, dzięki czemu jest  składnikiem wielu potraw dietetycznych.

Jest to idealny produkt dla małych dzieci, podawany szczególnie w zupach. W Polsce mięso cielęce wykorzystywane jest rzadziej niż wieprzowina czy wołowina, ale w ostatnich latach uległo to zmianie.

Cielęcina należy do mięs czerwonych, jest połyskująca  i ma charakterystyczny, lekko kwaśny zapach. Mięso to przygotowuje się na wiele rożnych sposobów:  smaży, gotuje, dusi a także piecze na grillu. Potrawy jakie powstają z tego cudownego mięsa to przede wszystkim gulasze.

Inną wspaniałą potrawą jest gicz cielęca podawana z sosie własnym w towarzystwie ziemniaków i warzyw. Cielęcina świetnie wpasowuje się w wizję czegoś odświętnego, dlatego bardzo często podawana jest w restauracjach. Najczęściej zamawiane są eskalopki, sznycle, górka cielęca i ozorki. Nasi użytkownicy świetnie potrafią odtworzyć  przepisy na te pyszności, często je urozmaicając cudownymi dodatkami!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Cielęcina

Znaleźliśmy 519 przepisów w kategorii Cielęcina

Kotleciki na bogato

Kotleciki na bogato

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz  z oliwkami

Gulasz z oliwkami

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: