Cielęcina

Cielęcina

Przepisy na potrawy z cielęciny

Cielęcina to mięso z cieląt, które nie skończyły jeszcze 6 miesięcy. Jest to mięso bardzo delikatne, zawierające małą ilość tłuszczu, dzięki czemu jest  składnikiem wielu potraw dietetycznych.

Jest to idealny produkt dla małych dzieci, podawany szczególnie w zupach. W Polsce mięso cielęce wykorzystywane jest rzadziej niż wieprzowina czy wołowina, ale w ostatnich latach uległo to zmianie.

Cielęcina należy do mięs czerwonych, jest połyskująca  i ma charakterystyczny, lekko kwaśny zapach. Mięso to przygotowuje się na wiele rożnych sposobów:  smaży, gotuje, dusi a także piecze na grillu. Potrawy jakie powstają z tego cudownego mięsa to przede wszystkim gulasze.

Inną wspaniałą potrawą jest gicz cielęca podawana z sosie własnym w towarzystwie ziemniaków i warzyw. Cielęcina świetnie wpasowuje się w wizję czegoś odświętnego, dlatego bardzo często podawana jest w restauracjach. Najczęściej zamawiane są eskalopki, sznycle, górka cielęca i ozorki. Nasi użytkownicy świetnie potrafią odtworzyć  przepisy na te pyszności, często je urozmaicając cudownymi dodatkami!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (517): kategoria: Cielęcina    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane