Cordon bleu to panierowane danie, które składa się z sera, szynki i sznycla cielęcego lub drobiowego. Nazwa oznacza niebieską wstążkę i nawiązuje do szerokiej wstęgi noszonej przed członków Zakonu św. Ducha. Początkowo ta nazwa była wykorzystywana do potraw o bardzo wysokim standardzie. Bardziej popularna nazwa dania to kotlet szwajcarski, ponieważ pierwsze wzmianki o nim pojawiły się w latach 40' dwudziestego wieku w Szwajcarii.

Sposób przygotowywania mięsa do cordon bleu

Przed gotowaniem należy dokładnie oczyścić mięso z błon. Następnie - zalać mlekiem i wstawić na godzinę do lodówki. Wysuszone mięso trzeba dokładnie rozbić na cienkie plastry, uważając by nie zrobić dziur. Sznycle dobrze jest przyprawić solą, pieprzem cayenne i skroplić oliwą z oliwek. Dopuszczalne jest smażenie na głębokim lub płytkim tłuszczu oraz pieczenie w piekarniku.

Potrawy cordon bleu

Cordon bleu świetnie smakuje wykorzystując filet z kurczaka z serem. Takie danie podaje się z parmezanem i grillowaną cukinią. Kotlet cordon bleu świetnie łączy się też z warzywami strączkowymi, jak zielony groszek lub kasza pęczak.
Sznycel

Sznycel

Sznycel to nazwa kotleta, który przygotowywany jest z rozbijanego na cienko mięsa cielęcego, wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz z dziczyzny. Mięso panieruje się w bułce tartej, jajku i smaży na smalcu, oleju lub maśle klarowanym. Najbardziej znanym jest, podawany z plastrem cytryny, cielęcy sznycel wiedeński. Sznycel mielony to wielkopolska nazwa dla popularnego kotleta mielonego. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem grillowanych warzyw, tłuczonych ziemniaków lub jajka sadzonego.

Sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku

Sznycel wiedeński to austriacka potrawa tradycyjnie przygotowywana z cielęciny, którą panieruje się w bułce tartej. W Polsce z uwagi na wysoki koszt mięsa cielęcego, często zastępuje się go schabem. Kotlet smaży się na klarowanym maśle i podaje udekorowany plasterkami bądź cząstkami cytryny. W tradycyjnej kuchni austriackiej, sznycel po wiedeńsku serwuje się z sałatką ziemniaczaną. Do przyrządzenia klasycznej wersji wykorzystuje się: cielęcinę, jaja, klarowne masło, mąkę, bułkę tartą oraz sól. Nierzadko sznycel podaje się z sadzonym jajkiem, które kładzie się bezpośrednio na usmażonym kotlecie. Potrawę można posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem.

Polecane przepisy do kategorii Cordon Bleu

Znaleźliśmy 1 przepisów w kategorii Cordon Bleu