Dania z cukinią
cukinia

Cukinia

Smaczne, dorodne i jędrne cukinie, choć pochodzą z Włoch, na dobre zagościły w polskiej kuchni. W połowie lata rozpoczyna się prawdziwy boom na to pyszne warzywo z rodziny dyniowatych. Cukinia zwana też kabaczkiem jest warzywem idealnym. Z łatwością godzi zwolenników słodkich i ostrych smaków. Przyrządzenie jej w tych obu wersjach smakowych nie stanowi problemu.

Potrawy z cukinii są bardzo smaczne, a przy tym niskokaloryczne. Cukinia faszerowana mięsem lub kaszą to świetne danie główne. Cukinia zapiekana z powodzeniem zastąpi niezbyt zdrową zapiekankę. Delikatnym placuszkom z cukinii lub cukiniowym krążkom na pewno nie oprze się żaden łasuch. Cukinia może być także składnikiem lecza, chłodników i zup. Warzywo to świetnie sprawdza się w roli bazy do przekąsek, takich jak szaszłyki, babeczki i roladki.

A jak wygląda słodka odsłona cukinii? Warto to sprawdzić! W tym celu można przyrządzić rewelacyjny dżem z cukinii lub równie pyszną konfiturę. Polecamy również przepis na cukinię w słodkiej zalewie. A poszukującym oryginalnych smaków i lubiącym kulinarne eksperymenty proponujemy oryginalne ciasto z cukinią!

Zainspirujcie się poniższymi pomysły na cukinię na ostro i na słodko!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (1435): kategoria: Cukinia    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane