Dania z cukinią

cukinia

Cukinia

Smaczne, dorodne i jędrne cukinie, choć pochodzą z Włoch, na dobre zagościły w polskiej kuchni. W połowie lata rozpoczyna się prawdziwy boom na to pyszne warzywo z rodziny dyniowatych. Cukinia zwana też kabaczkiem jest warzywem idealnym. Z łatwością godzi zwolenników słodkich i ostrych smaków. Przyrządzenie jej w tych obu wersjach smakowych nie stanowi problemu.

Potrawy z cukinii są bardzo smaczne, a przy tym niskokaloryczne. Cukinia faszerowana mięsem lub kaszą to świetne danie główne. Cukinia zapiekana z powodzeniem zastąpi niezbyt zdrową zapiekankę. Delikatnym placuszkom z cukinii lub cukiniowym krążkom na pewno nie oprze się żaden łasuch. Cukinia może być także składnikiem lecza, chłodników i zup. Warzywo to świetnie sprawdza się w roli bazy do przekąsek, takich jak szaszłyki, babeczki i roladki.

A jak wygląda słodka odsłona cukinii? Warto to sprawdzić! W tym celu można przyrządzić rewelacyjny dżem z cukinii lub równie pyszną konfiturę. Polecamy również przepis na cukinię w słodkiej zalewie. A poszukującym oryginalnych smaków i lubiącym kulinarne eksperymenty proponujemy oryginalne ciasto z cukinią!

Zainspirujcie się poniższymi pomysły na cukinię na ostro i na słodko!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (1479): kategoria: Cukinia    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane