Smaczne, dorodne i jędrne cukinie, choć pochodzą z Włoch, na dobre zagościły w polskiej kuchni. W połowie lata rozpoczyna się prawdziwy boom na to pyszne warzywo z rodziny dyniowatych. Cukinia zwana też kabaczkiem jest warzywem idealnym. Z łatwością godzi zwolenników słodkich i ostrych smaków. Przyrządzenie jej w tych obu wersjach smakowych nie stanowi problemu.

Potrawy z cukinii są bardzo smaczne, a przy tym niskokaloryczne. Cukinia faszerowana mięsem lub kaszą to świetne danie główne. Cukinia zapiekana z powodzeniem zastąpi niezbyt zdrową zapiekankę. Delikatnym placuszkom z cukinii lub cukiniowym krążkom na pewno nie oprze się żaden łasuch. Cukinia może być także składnikiem lecza, chłodników i zup. Warzywo to świetnie sprawdza się w roli bazy do przekąsek, takich jak szaszłyki, babeczki i roladki.

A jak wygląda słodka odsłona cukinii? Warto to sprawdzić! W tym celu można przyrządzić rewelacyjny dżem z cukinii lub równie pyszną konfiturę. Polecamy również przepis na cukinię w słodkiej zalewie. A poszukującym oryginalnych smaków i lubiącym kulinarne eksperymenty proponujemy oryginalne ciasto z cukinią!

Zainspirujcie się poniższymi pomysły na cukinię na ostro i na słodko!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Cukinia

Znaleźliśmy 1710 przepisów w kategorii Cukinia

Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami

dża dża

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

xooxoo xooxoo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zielona zupa krem

Zielona zupa krem

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zielona sałatka

Zielona sałatka

mysza75 mysza75

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

misia5 misia5
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cukinia na ciepło

Cukinia na ciepło

olkaaa olkaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: