Intensywnie czerwone czereśnie bezsprzecznie kojarzą się z latem. Szczyt sezonu na czereśnie przypada na czerwiec i początek lipca. Nic więc dziwnego, że potrawy, desery i ciasta z czereśniami w naturalny sposób przywołują miłe wakacyjne wspomnienia.

Ojczyzną czereśni jest Grecja, jednak to za sprawą Rzymian stała się możliwa ekspansja tych owoców na całą Europę. Czereśnie zachwycają smakiem i można pokusić się o stwierdzenie, że wręcz ubezwłasnowolniają podniebienia. Niestety są stosunkowo krótko dostępne w świeżej postaci, dlatego należy je docenić w kuchni.

Doskonale podkreślają smak deserów, idealnie komponując się z bitą śmietaną, czekoladą czy jogurtem. To świetne uzupełnienie prostego ciasta biszkoptowego, pysznego sernika na zimno lub wysmakowanego tortu czekoladowego.

Sprawdzają się także jako owocowy farsz do pierogów, dodatek do sałatek i chłodników. Warto także poznać ich wykwintne oblicze - w połączeniu z roladkami schabowymi czy z kurczakiem.

Co najważniejsze, smak czereśni można zatrzymać w słoiczkach, przygotowując z nich różnorakie przetwory. Dżemy, konfitury, kompoty i soki z czereśni rozgrzeją nawet podczas najsroższej zimy!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 215 przepisów w kategorii Czereśnie

Placek z czereśniami

Placek z czereśniami

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dżem z czereśni

Dżem z czereśni

Di gotuje Di gotuje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: