Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Wegetariański pasztet z cukinii jest równie smaczny i aromatyczny, jak jego mięsny odpowiednik. Potrawę przyrządza się z cukinii startej na tarce o dużych oczkach. Warzywa łączy się z olejem, jajkami i bułką tartą. Popularne są też wersje pasztetu z dodatkami, na przykład pasztet z cukinii z pieczarkami i pasztet z cukinii z marchewką. Niektórzy dodają jeszcze starty żółty ser, cebulę lub kaszę mannę. Pasztet piecze się w piekarniku, w blaszce keksówce, przez około godzinę. Świetnie sprawdzi się jako zimna przekąska lub dodatek do kanapek.

Falafel

Falafel

Falafel to bardzo znana potrawa w krajach arabskich, obecnie przyrządzana jest na całym świecie. Smakuje ona wyśmienicie, dzięki dodatkowi rozmaitych, aromatycznych przypraw, tak często stosowanych w kuchniach arabskich. Możemy przyrządzić falafel z ciecierzycy lub z bobu, smażymy je na głębokim oleju lub pieczemy w piekarniku.

Kotlety wegetariańskie

Kotlety wegetariańskie

Kotlety jarskie mogą być przygotowywane z pieczarek, groszku, ziemniaków czy ugotowanych jajek. Możliwości jest mnóstwo a każda stanowi ciekawą alternatywę dla mięsnych pulpetów. Kotlety ziemniaczane, marchewkowe lub dyniowe smakują znakomicie w towarzystwie surówek, kaszy oraz pieczonych warzyw. Warto je podawać z sosem. Jakim? Wszystko zależy od głównego składnika. Kotlety pieczarkowe świetnie smakują z sosem pomidorowym, natomiast brokułowe – z serowym. To sprytny sposób na zdrowe danie z warzyw!

Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

Gulasz z warzywami jest zdrowym, pożywnym i lekkostrawnym daniem wegetariańskim. Potrawę można podać na obiad, a najlepiej smakuje na ciepło. Gulasz warzywny przyrządza się z ziemniaków, pieczarek, fasoli, papryki, pomidorów, marchewki, cebuli, czosnku, korzenia pietruszki oraz bakłażana. Warzywa należy oczyścić, pokroić i podsmażyć. Następnie całość przekłada się do rondla, zalewa bulionem i dusi przez godzinę. Gulasz warto doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety ziemniaczane z serem robi się podobnie jak farsz na pierogi ruskie, tyle że z dodatkiem jajka i mąki. Są nazywane kotletami bieszczadzkimi – od regionu, w którym stanowią jedno z wielu regionalnych dań na bazie ziemniaka. Bardzo dobrze smakują z sosami oraz kefirem. Są pożywne, ale lekkostrawne. Zawierają też dużo białka i błonnika. Smaży się je jednak na tłuszczu, w panierce z bułki tartej, dlatego nie są zalecane przy dolegliwościach wątrobowych.

Znaleźliśmy 870 przepisów w kategorii Dania z warzyw

Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: