Wigilia to jeden szczególny wieczór w roku, który poprzedza Boże Narodzenie. Nieodłącznym elementem jest uroczysta kolacja wigilijna, podczas, której domownicy łamią się opłatkiem składają sobie życzenia i śpiewają kolędy. O charakterze wspólnej wieczerzy w dużej mierze decyduje też 12 potraw wigilijnych.

Istnieje przeświadczenie, że spróbowanie każdej z dwunastu potraw wigilijnych zapewni szczęście i pomyślność w przyszłym roku. Zestaw dań wigilijnych podawanych w Polsce różni się w zależności od regionu.

Jedną z najczęściej przygotowywanych zup na wigilię jest barszcz czerwony. W wielu domach pojawia się także zupa grzybowa lub rybna.  Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez potraw rybnych, takich jak karp smażony, karp w galarecie, śledź w różnych postaciach.

Do prawdziwych wigilijnych rarytasów zaliczamy pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki, kapustę z grochem lub grzybami oraz na słodko - makowce lub pierniki.

Nie sposób nie wspomnieć również o aromatycznym kompocie z suszu oraz o kutii - które są także nieodłącznym elementem wigilijnego zestawu dań.

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Dania Wigilijne

Znaleźliśmy 957 przepisów w kategorii Dania Wigilijne

 Wigilijne pączki

Wigilijne pączki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w galarecie

Karp w galarecie

bogusia82 bogusia82

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: