Wigilia to jeden szczególny dzień w roku, który poprzedza Boże Narodzenie. Jej nieodłącznym elementem jest uroczysta kolacja wigilijna, podczas której domownicy łamią się opłatkiem i śpiewają kolędy. O charakterze wspólnej wieczerzy w dużej mierze decyduje też 12 potraw wigilijnych.

Istnieje przeświadczenie, że spróbowanie każdej z dwunastu potraw wigilijnych zapewni szczęście i pomyślność w przyszłym roku. Zestaw dań wigilijnych podawanych w Polsce różni się w zależności od regionu.

Jednak najczęściej znajdziemy w nim barszcz z uszkami, zupę rybną lub zupę grzybową. Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez potraw rybnych, takich jak karp smażony, karp w galarecie, łosoś, śledź w różnych postaciach czy też ryba po grecku.

W wielu domach obowiązkową potrawą wigilijną jest kapusta z grochem bądź z grzybami. Pierogi z kapustą i z grzybami, a także paszteciki z grzybami to prawdziwe wigilijne rarytasy.

Nie sposób nie wspomnieć w tym miejscu również o aromatycznym kompocie z suszu oraz o potrawach podawanych na słodko, takich jak kluski z makiem, kutia i racuszki wigilijne.

Zachęcamy do zapoznania się ze sprawdzonymi przepisami na tradycyjne potrawy wigilijne!

Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 842 przepisów w kategorii Dania Wigilijne

Uszka wigilijne

Uszka wigilijne

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: