Dania mogą opierać się na jednym głównym składniku lub być skomponowane z wielu grup żywności. Do dań mącznych możemy zaliczyć: makarony, naleśniki, racuchy czy pierogi. W daniach mięsnych używane są najczęściej: wieprzowina, drób lub wołowina. Niektórzy wykonują też dania z jagnięciny czy dziczyzny. Głównym składnikiem wielu dań są warzywa, np.:
  • ziemniaki – blin, kopytek i kartaczy,
  • cukinia – leczo,
  • pomidory, szczaw czy ogórki – zup.
Ryby są podawane najczęściej w mącznej panierce lub solo. Popularnymi daniami jednogarnkowymi są: risotto, czyli ryż z dodatkiem warzyw i/lub mięsa, kaszotto, w którym ryż zastępowany jest pasującą do pozostałych składników kaszą albo różnorodne zapiekanki, w których często pojawia się żółty ser.

Dania narodowe i regionalne 

Kuchnie w każdym państwie mają nieco odmienny charakter. Jednak niektóre bardzo się wyróżniają: kuchnia włoska znana jest z pizzy i dań z makaronem, natomiast rosyjska  z blin, pielmieni (pierogi z farszem mięsnym) czy boeufa Strogonowa.

Dania meksykańskie opierają się głównie na roślinach strączkowych, papryce i kukurydzy. W daniach hiszpańskich często pojawiają się owoce morza, oliwki i oliwa.

Dania indyjskie są rozpoznawane po bogactwie aromatycznych przypraw, np. pieprzu, curry, kolendrze, czarnuszce, goździkach, kolendrze czy kozieradce.

Kuchnia polska

Każdy region w danym państwie może szczycić się innymi potrawami. W Polsce Suwalszczyzna słynie z kartaczy, sękacza i mrowiska, Wielkopolska z pyrów z gzikiem i rogali świętomarcińskich, Podhale z moskali, oscypków i bundzu, Białowieża z haluszków, Lubelszczyzna z cebularzy, a tereny nadmorskie ze smażonych i wędzonych ryb. Nie można pominąć również klasycznych polskich dań obiadowych, takich jak schabowy z ziemniakami i surówką czy pierogi z mięsem.

Dania wegetariańskie i wegańskie

Składnikiem dań wegetariańskich nie mogą być: mięso, ryby i owoce morza. Wegetarianie unikają również różnych produktów pochodzenia zwierzęcego, np. smalcu czy żelatyny. Dania wegańskie oprócz mięsa pozbawione są również produktów odzwierzęcych, takich jak nabiał, jaja czy miód.

W obu dietach posiłki tworzone są na bazie roślin: zbóż, nasion, orzechów, warzyw i owoców. Wegetarianie i weganie białko zwierzęce zastępują roślinnym. Jest go szczególnie dużo w roślinach strączkowych: fasoli, grochu, soi i soczewicy, produktach zbożowych: komosie ryżowej, amarantusie, ale też w niektórych wodorostach i sezamie. 

W kategorii dania zgromadziliśmy wiele interesujących i sprawdzonych przepisów na smaczne potrawy, którym nie sposób się oprzeć. Zachęcamy do wypróbowania!

Dania dietetyczne z ryżem

Dania dietetyczne z ryżem

Ryż to zboże idealne dla alergików oraz osób na diecie bezglutenowej. Dania dietetyczne z ryżu będą najzdrowsze, gdy biały ryż zastąpi się pełnoziarnistym. Jest on przetworzony jedynie w niewielkim stopniu, dlatego zachowuje błonnik, cenne minerały i witaminy. Ryż syci na długo i obniża poziom cholesterolu. Można podgotować go w osolonym wrzątku, odcedzić, a następnie umieścić w głębokim naczyniu do zapiekania, wymieszać z kawałkami warzywami i obficie przyprawić. Po kwadransie w piekarniku otrzyma się szybkie dietetyczne danie jednogarnkowe z ryżem.

Dania główne

Dania główne

Dania główne, czyli obiadowe, to najbardziej sycące posiłki w ciągu całego dnia. Tradycyjnie składają się z mięsa lub ryby oraz dodatków, takich jak: ziemniaki, ryż, kasza, kluski, makaron, sałatki, surówki oraz warzywa. Dania mięsne na gorąco najczęściej robi się z: piersi z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Pomysłem na szybki obiad są różnego rodzaje zapiekanki makaronowe z dodatkiem, np. sera, szpinaku, pieczarek, mięsa mielonego, szynki czy brokułów.

Dania lekkostrawne

Dania lekkostrawne

Podstawą diety każdego człowieka powinny być jedzone często niewielkie i lekkie dania, bazujące na produktach bogatych w błonnik. Na pracę układu pokarmowego wspaniale wpływa jedzenie przecieranych zup pomidorowych (nie przygotowywanych na kościach i bez śmietany) czy duszonych pulpetów drobiowych Najbardziej poleca się gotowanie na parze albo we wrzącej wodzie, a także pieczenie warzyw, owoców, kasz czy chudych ryb. Lekkie dania obiadowe mogą uzupełnić takie desery, jak mus jabłkowy bądź galaretka z owocami.

Dania niskokaloryczne

Dania niskokaloryczne

Mało kaloryczne dania na śniadania lub kolacje to m.in. kolorowe i orzeźwiające sałatki owocowe. Można wykorzystać cytrusy i owoce sezonowe, ale należy ograniczyć jedzenie zwierających dużo kalorii bananów oraz winogron. Potrawy można odchudzić, zastępując śmietanę jogurtem naturalnym lub greckim, a tłuste dressingi oliwą z musztarda i sokiem z cytryny. Daniami mało kalorycznymi mogą być potrawki warzywne z ciecierzycą z gotowanych kasz bądź komosy ryżowej z dodatkiem sałatek ze świeżych warzyw.

Dania mięsne

Dania mięsne

Najczęściej przygotowywane na obiad dania mięsne to pierś z kurczaka, kotlety mielone, zrazy, pulpety, kotlety schabowe oraz rolady. Mięso może stanowić oddzielne danie (podane z np.: ziemniakami, kaszą, ryżem, surówką) albo być podstawą zapiekanek, sałatek i dań z makaronem. Kurczaka, wołowinę, wieprzowinę i inne rodzaje mięsa przyrządza się na wiele sposobów. Można je piec, dusić, smażyć albo gotować.

Dania na przyjęcie

Dania na przyjęcie

Dania, jakie zaserwujemy na przyjęciu zależne są od stopnia oficjalności spotkania. Jeśli to luźne spotkanie z przyjaciółmi, możemy przygotować zarówno domową pizzę, jak i pieczonego kurczaka z dodatkiem frytek i ulubionej surówki. Gdy mamy do czynienia ze spotkaniem typowo rodzinnym, warto zatroszczyć się o kilka sałatek do wyboru, dwudaniowe menu i parę przekąsek. Jeśli to oficjalne przyjęcie związane z uroczystością, należy suto zastawić stół: podać zupę (np. zupę krem z dyni), drugie danie (np. pieczony udziec z indyka) oraz deser (np. domowe lody). Od tego jakie dania wybierzemy, zależy powodzenie całego spotkania.

Dania z bakłażana

Dania z bakłażana

Bakłażan to jeden z najważniejszych składników ratatouille, a także innych gulaszy warzywnych. To warzywo o intensywnie fioletowej skórce bywa także składnikiem sałatek. Bakłażan można również smażyć po pokrojeniu go w plastry, w panierce lub bez niej. Doskonale nadaje się on też do duszenia na patelni, np. z cukinią. Potrawa z bakłażana i cukinii może być uzupełniona papryką, pomidorami, cebulą, serem feta. Warto do niej dodać ziarna słonecznika. Duszony bakłażan z patelni to doskonała przystawka do mięsnych dań.

Znaleźliśmy 70372 przepisów w kategorii Dania