Co kryje się pod nazwą "dieta beznabiałowa"? Zależy od tego, kto taką dietę musi stosować i z jakich powodów. Przy nietolerancji laktozy, osoby z tą przypadłością muszą unikać mleka krowiego. Łatwo jest go zastąpić obecnymi na rynku mlekami sojowymi, ryżowymi, czy po prostu bez laktozy. Również w domu bez problemu przygotujemy mleko owsiane lub migdałowe.
Osoby z lekką nietolerancją laktozy mogą jeść inne produkty mleczne. Niestety, ci z hipolaktazją i alergią na mleko krowie, powinni całkowicie usunąć produkty mleczne ze swojego jadłospisu.

Dieta taka wpływa na znaczne niedobory wapnia, białka, magnezu, cynku, potasu oraz witaminy B2 i B12. Należy więc uzupełniać ją o produkty takie jak: tofu, ryby, wzbogacone mąki, płatki owsiane, zarodki przenne, nasiona i orzechy. Cennym źródłem magnezu będą suszone owoce, migdały i soczewica. Warto przy tej diecie spożywać sałatki i warzywa.

Pysznym rozwiązaniem może być obiad z sakiewek kurczaka z soczewicą i tofu. Dieta beznabiałowa może być równie pyszna jak każda inna. Próbowaliście lodów z mleka migdałowego? Albo cudownych pierogów z soczewicą? Choć wymyślanie potraw bez produktów mlecznych, to nie lada wyczyn, warto podjąć to wyzwanie i podzielić się z innymi swoimi odkryciami.