Witamina B, mangan, miedź, białko - co to tak naprawdę znaczy? Co można, a czego nie można jeść będąc w ciąży? To jedne z najczęściej zadawanych pytań przez kobiety spodziewające się dziecka. 

Wśród wyśmienitych przepisów z działu dieta dla kobiet w ciąży, znajdziemy: jajecznicę smażoną na małej ilości masła z pełnoziarnistym chlebem i lekką herbatą. Na obiad proponujemy wątróbkę albo duszoną pierś z indyka. Warto dodać do tego ziemniaki, makaron albo ryż. Istotnym elementem są też sałatki, które są źródłem cennych witamin.

Kalafior i szpinak dostarczą niezbędnej witaminy B, pomidory i ziemniaki uzupełnią niedobory potasu, a brokuły i brukselka wyrównają poziom żelaza i kwasu foliowego. W przypadku diety wegetariańskiej lub wegańskiej, istotne jest uzupełnianie niedoborów spowodowanych brakiem mięsa w diecie. Należy uzupełniać dania o składniki bogate w miedź, żelazo i cynk.

Czego unikać w diecie? Nie należy spożywać zbyt dużej ilości soli. Jej nadmiar powoduje nadciśnienie, które jest niezwykle groźne w trakcie ciąży. Ważne, aby w diecie pojawiły się ryby. Są cennym źródłem kwasów omega-3.

Koniecznie podzielcie się z nami swoimi przepisami na potrawy zdrowe dla kobiet w ciąży. Jeśli zaś nie macie pomysłu co zrobić na obiad, skorzystajcie z zamieszczonych przepisów.