Odpowiednio zbilansowana dieta w ciąży pozytywnie wpłynie na rozwój i zdrowie dziecka. Witamina B9, czyli kwas foliowy, zapobiega powstawaniu wrodzonych wad układu nerwowego u malucha. Lekarze radzą, aby 6 tygodni przed planowanym zajściem w ciążę przyjmować preparaty zawierające minimum 0,4 mg kwasu foliowego. Naturalne źródło witaminy B9 w jedzeniu to np.: fasola, soja, szpinak, sałata, pomidory, pomarańcze, szparagi, kalafior oraz brokuły.

Niedobór witaminy D w ciąży negatywnie wpłynie na układ kostny u dziecka. Witamina D znajduje się w takich produktach, jak: tłuste sery, jaja, ryby i mleko. Ważne, aby suplementy stosować zawsze w porozumieniu z lekarzem, ponieważ zarówno ich niedobór, jak i nadmiar może być szkodliwy dla dziecka.

Co jeść w ciąży

Dieta ciężarnej kobiety powinna być bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których naturalnym źródłem są: łosoś, śledź i makrela. Kwasy omega-3 są jednym z budulców mózgu i pozytywnie wpływają na siatkówkę oka dziecka. Żelazo z kolei wspiera układ odpornościowy. W ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta dwukrotnie. Dieta w ciąży powinna zawierać: mięso drobiowe i wołowe, płatki owsiane, natkę pietruszki, kaszę gryczaną, rukolę, orzechy oraz razowe pieczywo. Za prawidłowe działanie tarczycy odpowiada jod. Naturalnym źródłem tego pierwiastka są: sól kuchenna, ryby i glony morskie. Dieta powinna być także bogata w wapń, który jest ważnym składnikiem kości. Produkty bogate w ten pierwiastek to: mleko i przetwory mleczne, np. jogurty, kefiry, biały ser. Dieta dla ciężarnej powinna także zawierać magnez, odpowiedzialny za prawidłowe ciśnienie tętnicze. Naturalnym źródłem magnezu są: orzechy, płatki owsiane, rośliny strączkowe, kakao, banany oraz suszone owoce.


Wśród wyśmienitych przepisów z działu dieta dla kobiet w ciąży, znajdziemy: jajecznicę smażoną na małej ilości masła z pełnoziarnistym chlebem i lekką herbatą. Na obiad proponujemy wątróbkę albo duszoną pierś z indyka. Warto dodać do tego ziemniaki, makaron albo ryż. Istotnym elementem są też sałatki, które są źródłem cennych witamin.

Koniecznie podzielcie się z nami swoimi przepisami na potrawy zdrowe dla kobiet w ciąży. Jeśli zaś nie macie pomysłu co zrobić na obiad, skorzystajcie z zamieszczonych przepisów.
Sałatka z warzywami

Sałatka z warzywami

Tradycyjna sałatka jarzynowa króluje na polskich stołach nie tylko od święta. Kawałki gotowanego ziemniaka, marchewki, jajka czy ogórek konserwowy wspaniale się uzupełniają. Lekkie, dietetyczne sałatki z kurczakiem czy pieczoną wołowiną doskonale współgrają zarówno z winegretem jak i gęstymi sosami na bazie jogurtu greckiego.

Puree warzywne

Puree warzywne

Puree warzywne to danie bardzo efektowne, w zależności od wykorzystywanych składników może nabrać zupełnie innego smaku i koloru. Z marchewki pomarańczowe, z brokułu lub grochu zielone, natomiast puree z kalafiorem i dodatkiem kurkumy będzie słonecznie żółte. Tak przygotowane może służyć jako dodatek do wyjątkowego dania, pieczonego łososia z pestkami granatu lub polędwiczek wieprzowych w sosie kurkowym. Każdy z nas może stworzyć niezapomnianą kulinarną kompozycje.

Pęczak z warzywami

Pęczak z warzywami

Przepisem, który jest aktualny przez cały rok, jest warzywne kaszotto przygotowane z kaszy pęczak oraz warzyw korzeniowych. Do wykonania tego sycącego dania wykorzystuje się: marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, świeżą lub mrożoną fasolkę szparagową oraz cukinię. Przyprawami, które wydobędą smak i aromat potrawy są: kurkuma, ostra i słodka papryka, a także rzymski kmin. Zalecanym dodatkiem jest również sos sojowy oraz ocet balsamiczny. Osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsnego dodatku, mogą wzbogacić danie o podsmażoną pierś z kurczaka lub mielone mięso indycze.

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Przygotowując na obiad rybę warto podawać ją w towarzystwie warzyw. Nie ważne czy mamy ochotę na mirune,  czy na przykład dorsza, chrupiące marchewki lub soczyste pomidory powinny znaleźć się też na talerzu. Po dodaniu ryżu  mamy przygotowany pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Rybę i warzywa możemy ugotować na parze, upiec w piekarniku lub zgrillować. To dietetyczne danie w różnych odsłonach możemy serwować rodzinie nawet kilka razy w tygodniu.

Ryba w porach

Ryba w porach

Dorsz, mintaj a może pstrąg? Ryby coraz częściej goszczą na naszych stołach, szczególnie w towarzystwie warzyw. Doskonale łączą się z marchewką i szparagami, jednak to z porem tworzą idealny zestaw obiadowy. Rybę w porach można przygotować na wiele sposobów. Gotowana, pieczona lub duszona – wybór zależy nad własnych preferencji i ilości czasu, jaki mamy na gotowanie. W każdej wersji ryba smakuje znakomicie!

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Do przygotowania ryby po japońsku należy ją na początku usmażyć w cieście, możemy użyć dorsza, mirunę, tilapie lub inną. Układamy ją w miseczce i polewamy specjalną zalewą do tej ryby. Składa się ona z wody, octu, oleju, cukru, przecieru pomidorowego oraz przypraw. Dodatkowo dodajemy do niej cebule, ogórki korniszone i paprykę. To danie sprawdzi się na pewno jako wigilijna ryba.

Polecane przepisy do kategorii Dieta dla kobiet w ciąży

Znaleźliśmy 247 przepisów w kategorii Dieta dla kobiet w ciąży

Budyń dietetyczny

Budyń dietetyczny

msewka msewka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: