Wegetarianizm to dieta bezmięsna. Jej zwolennicy uważają, że wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsie, np. białko czy tłuszcz, można wydobyć z produktów roślinnych. Na spodzie piramidy żywieniowej diety wegetariańskiej są: woda, warzywa i owoce – najlepiej świeże, niepoddane obróbce termicznej – lub soki z nich wyciśnięte. Kolejnym składnikiem w diecie wegetarianinapełnoziarniste produkty zbożowe, w tym makarony, będące źródłem: błonnika, witaminy B oraz żelaza, cynku i magnezu. Produkty białkowe, np. mleko i jogurt sojowy, to również ważny element diety. Poza tym, wegetarianie jedzą też warzywa strączkowe, takie jak: groch, soczewica, fasola oraz orzechy i ziarna – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje (np. rzepakowy, lniany) i tłuszcze roślinne są też niezbędne, ponieważ ułatwiają wchłanianie takich witamin, jak witamina A, D czy E. Wegetarianie jedzą także produkty mleczne, np. nabiał oraz jajka. Stosując dietę wegetariańską, trzeba pamiętać, aby dostarczać organizmowi witamin: B12 oraz D, których bogatym źródłem jest np. mleko sojowe lub suplementy diety. Ponadto dobrze jest uzupełniać poziom wapna, jedząc np. orzechy, ziarna, ciemnozielone warzywa. 

Wegetarianie przyrządzają wyśmienite tarty warzywne, zupy oraz dania takie jak gołąbki. Równie pyszne są bezmięsne gulasze, leczo bądź pasztety.

 
Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 2834 przepisów w kategorii Dieta wegetariańska

Zmieszana potrawa

Zmieszana potrawa

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety z cieciorki

Kotlety z cieciorki

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: