Smak prawie każdego dania można podkreślić odpowiednim dodatkiem. Wszelkiego rodzaju sosy, marynaty, nadzienia i farsze mają w kulinariach wielką moc. Kiedy trzeba dodadzą potrawie pikanterii i wyostrzą jej smak. Innym razem sprawią, że danie stanie się łagodne i delikatne. Właśnie dlatego nie powinniśmy zapominać o bogactwie dodatków do potraw.

Jedne z najpopularniejszych dodatków do dań to sosy. Sos do mięsa, sos do pizzy, sos do zapiekanki, sos do gołąbków to pozycje obowiązkowe. Ostatnio coraz więcej osób przekonuje się także do przygotowywania dipów.

Ważnym dodatkiem do potraw są wszelkiego rodzaju nadzienia i farsze. Najpopularniejsze z nich to farsze owocowe, warzywne i mięsne. Bez nich trudno wyobrazić sobie chociażby pierogi, naleśniki, knedle czy krokiety.

Natomiast na witaminowy zastrzyk możemy liczyć ze strony surówek. Różnorodne mieszanki surowych warzyw staną się doskonałym dopełnieniem zarówno dań głównych, jak i przekąsek.

Bardzo dobrym pomysłem jest także przygotowywanie marynat, w tym zarówno marynat do mięs, jak i marynat w postaci marynowanych warzyw, po które z chęcią sięgniemy zimą.

Zachęcamy do urozmaicania dań pysznymi i oryginalnymi dodatkami. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie w tej kategorii przepisów!

Zdjęcie: Fotolia

Buraczki do obiadu

Buraczki do obiadu

Buraczki do obiadu zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno smakują znakomicie. To idealny dodatek do dań obiadowych mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Buraczki z papryką, jabłkiem, cebulą, odrobiną chrzanu, śmietany, na słono, słodko, marynowane, tarte, zasmażane – kombinacji na dodatki i wykorzystanie tego warzywa w formie przystawki do posiłku są tysiące. Latem świeże i młode buraczki warto zamknąć w słoiczku, aby móc cieszyć się ich smakiem zimą.

Znaleźliśmy 15035 przepisów w kategorii Dodatki do potraw

Pasta z makreli

Pasta z makreli

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Masełko smakowe

Masełko smakowe

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: