Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Domowe bułki hamburgerowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mam więc dla Was dziś przepis na bułki do hamburgerów ( u mnie do mini hamburgerów) i zachęcam Was do pieczenia. Czemu? Bo są o niebo lepsze niż te sklepowe, a co najważniejsze zdrowsze bo nie zawierają całej listy dziwnych substancji z E na początku

Domowe bułki hamburgerowe

Składniki:

Domowe bułki hamburgerowe

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułki hamburgerowe
Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i sól i wyrabiamy ciasto mikserem około 15-20 minut. Gotowe, elastyczne, jednolite ciasto odstawiamy w ciepłe miejsc na około 2 godziny.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 dużych lub 16 małych bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę. Pod blachę z bułkami wkładamy blachę wypełnioną wrzącą wodą tak aby w czasie pieczenia para unosiła się na bułki. Pieczemy je około 15-20 minut.

Po upieczeniu bułki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.