Majonez jest gęstym, jasnym, lekko słodkim sosem. Jego głównymi składnikami są ugotowane bądź surowe jajka, oliwa, musztarda oraz przyprawy. Domowy majonez świetnie komponuje się z sałatkami, kanapkami, mięsami oraz zimnymi przekąskami. Sos można dodawać do jaj na twardo, gotowanych parówek, wędlin, warzyw lub frytek. Majonez stanowi również doskonałą bazę do przyrządzenia innych sosów, na przykład czosnkowego, tatarskiego, ziołowego albo chrzanowego.

Domowy majonez krok po kroku

Domowy majonez można przygotować w blenderze. Do miski należy wrzucić ugotowane żółtko jajka, odrobinę ostrej musztardy, miód, sól, biały pieprz, a także wlać olej rzepakowy i sok z cytryny (można też użyć octu). Całość miksuje się na gładką masę i przekłada do słoika. Tak przyrządzony sos jest zdatny do spożycia przez tydzień, jednak trzeba go przechowywać w lodówce. Jeśli majonez domowy jest za rzadki, można go zagęścić dodatkowym żółtkiem lub białkiem jaja. Całość należy ubić trzepaczką.

Majonez bez musztardy i jaj

Majonez można przygotować również w wersji dla alergików, czyli bez jaj. Jako bazę wystarczy wykorzystać dojrzałe awokado, serek wiejski, twarożek, tofu, soję, a nawet fetę. Główny składnik łączy się z pozostałymi i miksuje. Do sosu warto dodać świeże zioła, na przykład posiekany koperek, natkę pietruszki albo szczypiorek. Majonez z oliwy z oliwek będzie miał wyrazisty posmak. Jeśli użyje się mniejszą ilość tłuszczu, sos będzie bardziej lekki i dietetyczny.

Warto również przygotować majonez bez musztardy. Świeżo zmielone ziarna gorczycy z powodzeniem zastąpią żółty sos. Majonez można też doprawić pieprzem ziołowym, wędzoną papryką, a nawet imbirem. Dzięki temu stanie się bardziej aromatyczny i pikantny. 

Domowy majonez Kategorie

Majonez wegański

Majonez wegański

Wegański majonez bez jajek przygotuje się z łuskanego słonecznika, oleju rzepakowego, gorącej wody, białego octu winnego, musztardy, soli i cukru. Majonez w wersji wege, który doskonale komponuje się z różnymi sałatkami, przyrządzi się również przy użyciu wędzonego tofu utartego z olejem z pestek winogron. Wyśmienitym dodatkiem do sałatki jarzynowej jest majonez wegański z ziemniaków. Ugotowane ziemniaki blenduje się z wodą, czosnkiem, musztardą, sokiem z cytryny i olejem. Gotowy sos wystarczy doprawić solą i pieprzem.

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa to puszyste i delikatne ciasto, które przygotowuje się najczęściej na święta wielkanocne. Tradycyjną babkę piecze się w specjalnej wysokiej formie z wycięciem w środku. Składniki na ciasto to: jajka, mąka tortowa i ziemniaczana, cukier oraz proszek do pieczenia. Zamiast oleju lub masła do ciasta dodaje się majonez, który powoduje, że babka jest wilgotna. Po upieczeniu ciasto polewa się białą czekoladą lub lukrem. Jeszcze ciepłą polewę można obsypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.

Babeczki z majonezem

Babeczki z majonezem

Do babeczek na słono z majonezem warto dodać szynkę, ser, pomidorki koktajlowe i przyprawy. Najlepsze będą oregano, bazylia, sól i pieprz. Muffinki majonezowe będą wyśmienicie smakowały z farszem zrobionym z pieczarek, łososia, jaj, szczypiorku i kremowego serka. Należy je doprawić pieprzem i solą oraz dodać koperek. Aromatyczne babeczki majonezowe powstaną z połączenia szpinaku, czosnku, kiełbasy oraz ulubionych przypraw.

Sałatka z majonezem

Sałatka z majonezem

Majonez domowy wykonany samodzielnie to najlepszy dodatek do sałatek. Można w dowolny sposób modyfikować ilość poszczególnych składników, dopasowując jego finalny smak do własnych preferencji. W czasie ucierania majonezu bardzo ważne jest stopniowe dodawanie oleju do jajek, octu i musztardy. Chodzi o to, by się nie zważył. Ciekawym dodatkiem do sałatek jest majonez wegański, w którym żółtka zastąpione są przez orzechy nerkowca, fasola lub mleko roślinne.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Pasta z ugotowanych i posiekanych jajek to pyszny pomysł na poranne śniadania. Do przygotowania należy też dodać majonez i śmietanę. Całość warto urozmaicić również pietruszką, bazylią lub szczypiorkiem. Przygotowaną potrawę kładzie się na kanapki lub podaje na wielkanocnym stole. Przysmak ten dobrze komponuje się też z rybami, jak łosoś lub tuńczyk. Ze względu na dużą zawartość jajek, pasta jest bogatym źródłem aminokwasów, składników mineralnych i witamin A, E, D i K.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa przygotowana z gotowanych warzyw z dodatkiem majonezu i kiszonych ogórków jest pyszna i niezwykle uniwersalna. Doskonale pasuje do kanapki z szynką lub grzanek posmarowanych czosnkiem.

Oprócz podstawowych składników, takich jak: marchew, ziemniaki, cebula, jabłko, ogórki kiszone, groszek konserwowy i majonez, możemy dodać do sałatki warzywnej jajka, tuńczyka lub kukurydzę. Sałatka jarzynowa „inaczej” to również jej wersja dietetyczna, w której zastępujemy majonez jogurtem naturalnym. Sałatka wielowarzywna ma również swoją wegańską wersję. Nie ma w niej tradycyjnego majonezu tylko majonez z nerkowców, fasoli lub mleka roślinnego.

Polecane przepisy do kategorii Domowy majonez

Znaleźliśmy 84 przepisów w kategorii Domowy majonez

Domowy majonez

Domowy majonez

zewa zewa
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy Majonez 4

Domowy Majonez 4

Agiatis Agiatis
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Majonez domowy 4

Majonez domowy 4

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mój majonez

Mój majonez

paula231406 paula231406

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Majonez wg goofy9

Majonez wg goofy9

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy majonez

Domowy majonez

melisa1993 melisa1993

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Majonez domowy

Majonez domowy

mooooon mooooon

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: