Z czym podać pieczonego dorsza

Dorsz pieczony w folii to świetny pomysł na uroczysty, rodzinny obiad, na przykład imieniny lub święta. Rybę można podać również podczas wykwintnych przyjęć, takich jak wesela czy bankiety. Danie jest lekkie i sycące. Dorsz pieczony w folii z warzywami doskonale komponuje się z delikatnymi sosami jogurtowo-ziołowymi lub śmietanowymi. Jako dodatek do ryby sprawdzi się ryż, kasza kuskus, pieczone ziemniaki, marchewka z groszkiem albo surówka z kapusty. Dorsz pieczony w folii z ziołami jest aromatyczny i delikatny w smaku.

Dorsz pieczony w piekarniku krok po kroku

Pieczonego dorsza można przygotować na dwa sposoby: w całości lub w kawałkach. Rybę należy oczyścić, umyć, natrzeć oliwą, solą, przyprawami i ziołami po czym zostawić na kilka godzin w lodówce. Dzięki temu smak produktu ujednolici się. Następnie dorsza można pokroić na filety i zawinąć (całego lub w kawałkach) w folię aluminiową. Rybę przekłada się do formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Dorsz pieczony w piekarniku będzie bardziej soczysty, jeśli skropi się go odrobiną soku z cytryny i doda kawałek masła.

Dorsz pieczony z warzywami, czyli dietetyczne danie

Dorsz pieczony z warzywami jest idealnym posiłkiem dla osób na dietach odchudzających. 100 gramów ryby to nieco ponad 100 kalorii. Produkt jest bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega, fosfor oraz witaminy z grupy D i B. Dorsz syci na wiele godzin, dodaje energii, a przy tym nieznacznie podnosi poziom cholesterolu we krwi. Ryba pieczona z odrobiną oliwy, świeżymi warzywami, przyprawami i ziołami jest najzdrowsza.

Polecane przepisy do kategorii Dorsz pieczony w folii