Dwójniak jest rodzajem miodu pitnego. Pozyskuje się do ze sfermentowanej brzeczki, czyli półproduktu miodu pszczelego. Do przygotowania wyrobu najczęściej wykorzystuje się miód lipowy. Dwójniak należy do najstarszego rodzaju trunków w Europie, a w Polsce był produkowany już w średniowieczu. Miód pitny zawiera około 15 procent alkoholu. Nazwa dwójniak określa proporcje składników: jedną jednostkę brzeczki rozcieńcza się jedną proporcją wody. Opcjonalnie można dodać owoce oraz przyprawy korzenne. Całość wlewa się do specjalnej beczki lub szklanego naczynia i pozostawia na rok. Najlepiej jest jednak, jeśli miód pitny dojrzewa przez około 10 lat. Wtedy zyskuje głęboki, słodki smak.

Jak pić miód pitny dwójniak
Miód pity dwójniak pije się sam, a najlepiej sprawdzi się podczas rodzinnych przyjęć oraz biesiad w staropolskim stylu. Trunku nie trzeba popijać ani zakąszać. Można go podawać do dań mięsnych oraz delikatnie słodkich deserów. Dwójniak należy wlewać do wysokich, wąskich kieliszków. 

Polecane przepisy do kategorii Dwójniak

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Dwójniak