Złocisto-pomarańczowa dynia to typowo jesienne warzywo, które dostarcza całe pokłady kulinarnych inspiracji. Ciągle odkrywa przed nami swą magiczną stronę i na nowo zaskakuje smakowitymi wcieleniami.

Obce są jej wszelkie schematy, bowiem doskonale sprawdza się zarówno w deserach i ciastach, jak również w zupach i daniach głównychDynia wymyka się wszelkim klasyfikacjom.

O smaku dyni w dużej mierze decyduje metoda przygotowania. Dobór metody przygotowania w jej przypadku jest kluczowy. Pieczenie, gotowanie, smażenie wydobywa to, co w dyni najlepsze. Warto pamiętać, że kuchnia polska to nie tylko schabowy i kapusta zasmażana, z dyni można przygotować wiele smacznych dań.

Doskonały rozgrzewający krem z dyni powstanie po jej upieczeniu. Smażona dynia sprawdzi się w daniach jednogarnkowych. Natomiast gotowana dynia to nieodłączny składnik gęstego dżemu.

Z tego kolorowego warzywa można wyczarować wiele pysznych dań. Do tych najbardziej zaskakujących należą słodkości. Ciasteczka, racuchy i ciasta z dyni, to smakołyki, których każdy powinien spróbować. Tarta z dyni, placki dyniowe i zupa z dyni to także obowiązkowe pozycje w jesiennym menu. A na zimę warto przygotować dynię w occie.

Zachęcamy do wypróbowania przepisów na dania z dyni!

Zdjecie: Fotolia

Znaleźliśmy 999 przepisów w kategorii Dynia

Dyniowa owsianka

Dyniowa owsianka

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nalewka dyniowa

Nalewka dyniowa

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: