Dynia

dynia

Pyszne potrawy z dyni

Złocisto-pomarańczowa dynia to typowo jesienne warzywo, które dostarcza całe pokłady kulinarnych inspiracji. Ciągle odkrywa przed nami swą magiczną stronę i na nowo zaskakuje smakowitymi wcieleniami. Obce są jej wszelkie schematy, bowiem doskonale sprawdza się zarówno w deserach i ciastach, jak również w zupach i daniach głównych. Dynia wymyka się wszelkim klasyfikacjom.

Uwielbiamy ją za to! Cenimy za walory smakowe, gloryfikujemy za niską wartość kaloryczną, szanujemy za zawartość wielu witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

O smaku dyni w dużej mierze decyduje metoda przygotowania. Dobór metody przygotowania w jej przypadku jest kluczowy. Pieczenie, gotowanie, smażenie wydobywa to, co w dyni najlepsze.

Doskonały, rozgrzewający krem z dyni powstanie po jej upieczeniu. Smażona dynia sprawdzi się w daniach jednogarnkowych. Natomiast gotowana dynia to nieodłączny składnik gęstego dżemu z dyni.

Z dyni można wyczarować wiele pysznych dań. Do tych najbardziej zaskakujących należą słodkości. Ciasteczka, racuchy i ciasta z dyni, to smakołyki, których każdy powinien spróbować. Tarta z dyni, placki dyniowe i zupa z dyni to także obowiązkowe pozycje w jesiennym menu. A na zimę warto przygotować dynię w occie.

Zachęcamy do wypróbowania przepisów na dania z dyni!

Zdjecie: Fotolia
 

Przepisy (778): kategoria: Dynia    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane