Dynia

dynia

Pyszne potrawy z dyni

Złocisto-pomarańczowa dynia to typowo jesienne warzywo, które dostarcza całe pokłady kulinarnych inspiracji. Ciągle odkrywa przed nami swą magiczną stronę i na nowo zaskakuje smakowitymi wcieleniami. Obce są jej wszelkie schematy, bowiem doskonale sprawdza się zarówno w deserach i ciastach, jak również w zupach i daniach głównych. Dynia wymyka się wszelkim klasyfikacjom.

Uwielbiamy ją za to! Cenimy za walory smakowe, gloryfikujemy za niską wartość kaloryczną, szanujemy za zawartość wielu witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

O smaku dyni w dużej mierze decyduje metoda przygotowania. Dobór metody przygotowania w jej przypadku jest kluczowy. Pieczenie, gotowanie, smażenie wydobywa to, co w dyni najlepsze.

Doskonały, rozgrzewający krem z dyni powstanie po jej upieczeniu. Smażona dynia sprawdzi się w daniach jednogarnkowych. Natomiast gotowana dynia to nieodłączny składnik gęstego dżemu z dyni.

Z dyni można wyczarować wiele pysznych dań. Do tych najbardziej zaskakujących należą słodkości. Ciasteczka, racuchy i ciasta z dyni, to smakołyki, których każdy powinien spróbować. Tarta z dyni, placki dyniowe i zupa z dyni to także obowiązkowe pozycje w jesiennym menu. A na zimę warto przygotować dynię w occie.

Zachęcamy do wypróbowania przepisów na dania z dyni!

Zdjecie: Fotolia
 

Przepisy (786): kategoria: Dynia    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane