Złocisto-pomarańczowa dynia to typowo jesienne warzywo, które dostarcza całe pokłady kulinarnych inspiracji. Ciągle odkrywa przed nami swą magiczną stronę i na nowo zaskakuje smakowitymi wcieleniami. Obce są jej wszelkie schematy, bowiem doskonale sprawdza się zarówno w deserach i ciastach, jak również w zupach i daniach głównych. Dynia wymyka się wszelkim klasyfikacjom.

Uwielbiamy ją za to! Cenimy za walory smakowe, gloryfikujemy za niską wartość kaloryczną, szanujemy za zawartość wielu witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

O smaku dyni w dużej mierze decyduje metoda przygotowania. Dobór metody przygotowania w jej przypadku jest kluczowy. Pieczenie, gotowanie, smażenie wydobywa to, co w dyni najlepsze.

Doskonały, rozgrzewający krem z dyni powstanie po jej upieczeniu. Smażona dynia sprawdzi się w daniach jednogarnkowych. Natomiast gotowana dynia to nieodłączny składnik gęstego dżemu z dyni.

Z dyni można wyczarować wiele pysznych dań. Do tych najbardziej zaskakujących należą słodkości. Ciasteczka, racuchy i ciasta z dyni, to smakołyki, których każdy powinien spróbować. Tarta z dyni, placki dyniowe i zupa z dyni to także obowiązkowe pozycje w jesiennym menu. A na zimę warto przygotować dynię w occie.

Zachęcamy do wypróbowania przepisów na dania z dyni!

Zdjecie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 788 przepisów w kategorii Dynia

Perła z charakterem

Perła z charakterem

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szarlotka z dynią

Szarlotka z dynią

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pikantny krem z dyni

Pikantny krem z dyni

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: