Kategorie (5): Dziczyzna (245) + więcej szczegółów

 
 

Dziczyzna

Dziczyzna

Przepisy z pyszną dziczyzną

Dziczyzna, czyli mięso sarny, dzika, bażanta lub zająca. Mięsa tego rodzaju są w Polsce dość rzadko spożywane, głównie przez słabą jego dostępność oraz wygórowaną cenę.

Dziczyzna jest bardzo zdrowym i smacznym mięsem, ponieważ zwierzęta dzikie żywią się naturalnie, bez dodatku paszy i hormonów wzrostowych obecnych u zwierząt hodowlanych.

Mięso zwierząt łownych jest dość twarde i zwięzłe, dlatego potrzebuje odpowiedniego przygotowania przed duszeniem, pieczeniem, czy gotowaniem. Przed obróbką kulinarną, mięso musi się odpowiednio marynować.

Najlepszymi produktami do marynat będą: wytrawne wino, ocet, olej, zioła, przyprawy korzenne i warzywa. Doskonałym sposobem na odmienny smak rosołu, jest przyrządzenie go z bażanta, będzie słodszy i bardziej aromatyczny.

Mięso z dzika idealnie sprawdzi się w różnego rodzaju pieczeniach i pasztetach, najlepiej w towarzystwie sosu myśliwskiego.

Tatar z dziczyzny sprawi, że poznamy nowe doznania smakowe.  Bardzo wykwintnym daniem mogą okazać się flaki z jeleniny. Danie tego typu wpisuję się w menu niejednej restauracji, a wykonane samodzielnie przyprawi naszych gości o zachwyt.

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (245): kategoria: Dziczyzna    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane