Dziczyzna, czyli mięso sarny, dzika, bażanta lub zająca. Mięsa tego rodzaju są w Polsce dość rzadko spożywane, głównie przez słabą jego dostępność oraz wygórowaną cenę.
Dziczyzna jest bardzo zdrowym i smacznym mięsem, ponieważ zwierzęta dzikie żywią się naturalnie, bez dodatku paszy i hormonów wzrostowych obecnych u zwierząt hodowlanych.

Mięso zwierząt łownych jest dość twarde i zwięzłe, dlatego potrzebuje odpowiedniego przygotowania przed duszeniem, pieczeniem, czy gotowaniem. Przed obróbką kulinarną, mięso musi się odpowiednio marynować.

Najlepszymi produktami do marynat będą: wytrawne wino, ocet, olej, zioła, przyprawy korzenne i warzywa. Doskonałym sposobem na odmienny smak rosołu, jest przyrządzenie go z bażanta, będzie słodszy i bardziej aromatyczny.

Mięso z dzika idealnie sprawdzi się w różnego rodzaju pieczeniach i pasztetach, najlepiej w towarzystwie sosu myśliwskiego.

Tatar z dziczyzny sprawi, że poznamy nowe doznania smakowe.  Bardzo wykwintnym daniem mogą okazać się flaki z jeleniny. Danie tego typu wpisuję się w menu niejednej restauracji, a wykonane samodzielnie przyprawi naszych gości o zachwyt.

Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 253 przepisów w kategorii Dziczyzna

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rosół z bażanta

Rosół z bażanta

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet myśliwski

Pasztet myśliwski

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: