Idealnie pasuje do codziennej kawy i herbaty. Fale Dunaju przygotowuje się na bazie mąki pszennej. Aby ciasto było puszyste, białka ubija się na sztywną pianę, a dopiero potem dodaje się do nich kolejne składniki. Masę dzieli się na dwie części – jedną jasną, drugą z dodatkiem kakao. Na wierzch i w środek ciasta można dodać sezonowe owoce, np. truskawki, maliny czy wiśnie. Na koniec ciasto warto udekorować kremem z budyniu połączonego z kostką do pieczenia.
Krem budyniowy

Krem budyniowy

Idealnym rodzajem kremu do przekładania tortów czy innych ciast jest krem budyniowy. Cechuje się lekkością, puszystością i łatwością przygotowania. Krem budyniowy można wzbogacić o dodatki w postaci kakao, soku z cytryny czy alkoholu, na przykład ajerkoniaku. Żaden amator słodkości nie odmówi sobie tarty z owocami i kremem budyniowym czy babeczek wzbogaconych o budyniowy krem, który nada im delikatność.

Babeczki z kremem

Babeczki z kremem

Babeczki z kremem to pyszny deser, który możemy przygotować zarówno od zera, jak i na gotowym spodzie z kruchego ciasta. Krem wykonany na bazie masy budyniowej będzie idealny z dodatkiem soczystych owoców jagodowych oraz koktajlowych z puszki. Jeżeli wolimy nieco wyrazistsze smaki, warto pokusić się o wykonanie kremu czekoladowego z dodatkiem wiórków kokosowych, który z pewnością przypadnie do gustu mniejszym smakoszom.

Rolada z kremem

Rolada z kremem

Szukasz pomysłu na krem do rolady biszkoptowej? Można go wykonać, m.in. z serka mascarpone, białej czekolady, galaretki, nutelli oraz budyniu. Tradycyjne kremy tortowe też wyśmienicie sprawdzają się w tej roli. Można im nadać smak waniliowy, orzechowy, kawowy, rumowy, ajerkoniakowy, pistacjowy, śmietankowy oraz Grand Marnier. Najważniejsza jest konsystencja kremu. Po zwinięciu ciasta masa nie może wypływać na zewnątrz lub być zbyt wilgotna, ponieważ placek przesiąknie i straci kształt.

Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa

Fani czekolady znajdą coś dla siebie wśród różnych wariantów roladowych przysmaków. Warto przygotować biszkopt czekoladowy. Masa czekoladowa będzie wyśmienita, gdy do jej przygotowania wykorzysta się czekoladę o dużej zawartości kakao. Rozpuszczona czekolada ze słodką śmietanką, w towarzystwie bitej śmietany oraz nutelli zadowoli niejednego łasucha. Ciasto czekoladowe cudownie smakuje z malinami, wiśniami oraz śmietanowym musem. Ciekawym wariantem wizualno-smakowym jest rolada zebra oraz żyrafa.

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Pyszny krem czekoladowy można stworzyć przy pomocy mleka, cukru pudru, gorzkiej czekolady, orzechów oraz masła. Doskonałym deserem, który zadowoli podniebienia najbardziej wymagających gości są ciasta i biszkopty czekoladowe. Świetnie komponują się z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, kwaśnymi, a nawet wytrawnymi. Polewa czekoladowa jest często stosowanym uzupełnieniem biszkoptów, placków, tortów i babeczek. Dla osób preferujących mniej słodkie wypieki dobrym rozwiązaniem są ciasta czekoladowe z owocami, wiśniami i kremem czy delikatnym serkiem mascarpone.

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem

Największym wyzwaniem na diecie jest tort, który z definicji jest kaloryczny. Ratunkiem może być ciasto marchewkowe z kremem. Lekkie, najczęściej bez tłuszczu i cukru, stanowi świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zachować szczupłą sylwetkę. Krem do ciasta marchewkowego również nie musi być tak tuczący jak do tradycyjnego tortu. Ciasto marchewkowe dobrze smakuje z kremem mascarpone, budyniem lub musami owocowymi. Dodatkowo całość można ozdobić polewą czekoladową, lukrem lub masą plastyczną – zupełnie jak w tradycyjnym torcie!

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Wielbiciele czekolady mogą przygotować mazurka czekoladowego na kruchym cieście. Wówczas kakao i czekoladę dodaje się również do ciasta. Najlepiej wykorzystać w tym celu dwa rodzaje czekolady: gorzką (o dużej zawartości kakao) oraz mleczną. Mazurek kakaowy wyśmienicie smakuje z bakaliami, bitą śmietaną i kandyzowanymi pomarańczami.

Krem orzechowy

Krem orzechowy

Jedną z najsmaczniejszych mas do tortów, ciast i muffinek jest krem orzechowy. Krem ma aksamitną konsystencję i jest delikatnie słodki w smaku. Orzechowy placek przełożony kremem kawowym można przygotować bez użycia mąki i proszku do pieczenia. Bazą do wykonania biszkoptu są mielone orzechy włoskie. W produkcji babeczek zastosowanie ma krem z nutelli, który jest doceniany przez licznych miłośników czekoladowo-orzechowego smaku.

Znaleźliśmy 76 przepisów w kategorii Fale Dunaju